Petition to: Philippe, the King of the Belgians

Refuse to sign the Child Euthanasia Law

141.350 Personen haben bereits unterzeichnet. Helfen Sie bitte mit, 200.000 Unterschriften zu erreichen.

Refuse to sign the Child Euthanasia Law

Vo štvrtok 13. februára 2014 schválil belgický parlament hrôzunaháňajúci zákon, ktorý rozširuje možnosť vykonania eutanázie aj pre deti. Doktori teraz majú dovolené usmrtiť deti „mladšie ako 18 rokov,“ ktoré sú smrteľne choré a trpia silnou bolesťou bez vyhliadky zlepšenia ich stavu. Podľa tohto nového zákona musí byť rozhodnutie usmrtiť dieťa schválené rodičmi a ošetrujúcimi lekármi. Ďalej je nevyhnutné, aby si bol malý pacient vedomý situácie a rozumel, čo eutanázia znamená. Nie je možné si ani len predstaviť, čo to musí znamenať pre malé dieťa, ktoré vidí svojich rodičov v zúfalstve nad jeho/jej situáciou.

Tento zákon je jediný svojho druhu na svete a slúži ako signál pre ďalších lídrov naprieč Európou, že je možné prijať takéto zákony aj v ich krajine. Existujú tiež hrôzostrašné správy o laxnom alebo neregulovanom používaní eutanázie nie len v Holandsku, ale v narastajúcom množstve aj v Belgicku. Belgickí pediatri sa vyjadrili, že tento zákon nie je medicínsky potrebný, nakoľko „paliatívne tímy pre deti sú veľmi úspešné v dosahovaní utíšenia bolesti, tak v nemocnici ako aj v domácej liečbe.“ Mnohí členovia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy podpísali deklaráciu, ktorá tvrdí, že tento zákon „je zradou na najzraniteľnejších deťoch“ a „presadzuje neprijateľné presvedčenie, že život sa môže stat nehodným žitia, čo spochybňuje samotný základ civilizovanej spoločnosti.“

Po tom, čo belgický parlament prijal tento zákon, je teraz na belgickom kráľovi Philippovi, aby zákon podpísal a tým vstúpil do platnosti. Teoreticky má kráľ právo odmietnuť zákon podpísať.  Takýto krok je však veľmi nezvyklý a pravdepodobne by vyvolal vášnivé debaty. Zároveň však táto situácia stavia kráľa Philippa do pozície, kedy by mohol vyjadriť najsilnejšiu možnú podporu dôstojnosti každej ľudskej osoby. Jeho strýko, kráľ Baudouin, už raz takto hrdinsky konal, keď v roku 1990 odmietol odsúhlasiť zákon liberalizujúci potraty.

Diese Petition wurde von einer Person oder Organisation erstellt, die nicht mit CitizenGO verbunden ist. CitizenGO ist für den Inhalt nicht verantwortlich.
+ E-Mail/Mitteilung an:

Unterzeichnen Sie jetzt die Petition

PLZ
Indem Sie unterzeichnen akzeptieren Sie die Nutzungsbedingungen und die Datenschutzrichtlinie von CitizenGO und stimmen zu, gelegentlich E-Mails zu unseren Kampagnen zu erhalten. Sie können sich jederzeit aus unserem Verteiler austragen.

My SignIt

Vaša Výsosť,

ste kráľom Belgicka, čo znamená obrovský záväzok voči Vášmu národu. Ste zvyknutý podpisovať každý zákon, ktorý bol prijatý demokraticky zvoleným parlamentom Vašej krajiny, a to aj v prípade, že s ním nesúhlasíte. Existujú však zákony, ktoré z dlhodobého hľadiska ovplyvnia nielen Belgicko, ale aj Európu.

Takýmto zákonom je aj zákon umožňujúci eutanáziu pre neplnoletých. Tento zákon bude signálom pre ďalšie krajiny, že môže byť akceptovateľné prijímať podobné zákony aj v nich. Prosíme Vás, načúvajte mnohým hlasom doma i v zahraničí, ktoré Vás varujú pred nástrahami tohto zákona. Belgická biskupská konferencia i mnohí členovia parlamentov naprieč Európu prehovorili jasným hlasom proti tomuto zákonu.

Ako znepokojení európsky občania Vám píšeme, aby sme Vás naliehavo požiadali o to, aby ste tento zákon nepodpísali, napriek tomu, že bude pre Vás veľkou výzvou obhájiť toto svoje rozhodnutie. Prosíme, povedzte nie najhrôzostrašnejšiemu zákonu o eutanázii na svete.

Počúvnite svoje svedomie a ukážte sa ako monarcha rešpektujúci etické princípy. Ukážte, že ste hodný výzvy, pre ktorú ste boli pripravovaný po celý svoj život.

Mit freundlichen Grüßen,
[Ihr Name]