A kereszt védelmében...

Álljunk ki II. János Pál pápa szobrának keresztje mellett!

90,120 people have signed. Help us reach 100,000 signatures.

Álljunk ki II. János Pál pápa szobrának keresztje mellett!

A francia államtanács október 25-én lebontásra ítélte a bretagne-i Ploërmel kisváros II. János Pál pápát ábrázoló emlékművének keresztjét. A döntés nemcsak a katolikusok körében vált ki ellenállást Európa-szerte, hanem minden jóérzésű embert megdöbbent.

A helyi önkormányzat által 2006-ban felállított szobrot a város díszpolgára, a világhírű orosz szobrász, a grúz származású Zurab Cereteli ajándékozta a településnek. Az emlékmű János Pál pápát ábrázolja, imára kulcsolt kézzel. A szobor talapzatán a pápa Jézust idéző kedves mondata áll: „Ne féljetek!”

A szobor kálváriája 2015-ben indult el, amikor is egy „szabadgondolkodó” egyesület jogi eljárást indított ellene. 2015 májusában a rennes-i közigazgatási bíróság a szobor lebontásáról döntött, indoklásuk szerint az emlékmű „elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a Francia Köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel”.

2015 decemberében a bíróság másodfokon megsemmisítette a szoborbontásra vonatkozó határozatot. Idén októberben viszont az államtanács (Franciaország legfelsőbb közigazgatási bírósága) megszüntette ezt a másodfokú határozatot, és elrendelte az emlékmű keresztjének eltávolítását.

Ploërmel egykori polgármestere leszögezte: „Folytatom a harcot mindaddig, amíg Isten életben tart! Ploërmel többsége velünk van, és semmi okunk nincs arra, hogy azon kisebbség akaratát hagyjuk felülkerekedni, akik nem fogadják el Franciaország keresztény gyökereit!”

A szobor befogadására 2015-ben magyar támogatói oldal is létrejött, és számos település kifejezte befogadási szándékát. Az októberi döntés után pedig Czuczor Gergely, a budaörsi Szent Benedek Gimnázium igazgatója bejelentette, iskolája befogadná a keresztet, ha arra kerül sor. A mai napon Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta, a magyar kormány állja a felmerülő költségeket, és vállalja az adminisztrációs terheket azért, hogy II. János Pál pápa szobráról az eltávolításra ítélt keresztet Ploërmel városából Magyarországra lehessen szállítani, ha a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez. A keresztet hazánkon kívül Lengyelország is befogadná.

Sajtóértesülések szerint a kisváros polgármestere olyan megoldáson gondolkodik, amely átminősítené a város főterének státuszát úgy, hogy ne tekintsék köztérnek. Ezzel eleget tenne annak a követelménynek, hogy a város köztereinek világi jellege legyen, amely elvre a bírósági döntés hivatkozott.

Az ügy kapcsán eszünkbe juthatnak Robert Schuman közel hetven éves mondatai: „A demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy kereszténységellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely vagy zsarnokságba, vagy anarchiába süllyed.” Az egységes Európa megálmodójának, a luxemburgi születésű német-francia kereszténydemokrata politikusnak igaza volt…

Petíciónkban arra kérjük az Európai Parlament tagjait, hogy lépjenek fel a kereszt védelmében, és minden, Európában jelentkező keresztényellenes jelenséggel szemben!

Kérjük, csatlakozzon kérésünkhöz Ön is!

Forrás:

MTI

Sign this petition now!

By signing you accept CitizenGO's Terms of Use and Privacy Policy and you agree to receive occasional emails about our campaigns. You can unsubscribe at any time.

Petíció II. János Pál pápa szobrának keresztje védelmében

Petíció az Európai Parlament képviselőcsoportjai figyelmébe

Tisztelt Döntéshozók!

Tiltakozásomat fejezem ki a francia államtanács döntésével kapcsolatban, amelyet a francia Ploërmel városában lévő II. János Pál pápa emlékművel kapcsolatban hoztak.

A kereszt Európa keresztény gyökereire emlékeztet. Minden, a közterek cenzúrázására tett kísérlet, mely eltávolítaná ezt az Európa számára oly fontos jelképet, a kontinensünk alapját jelentő gyökerektől való elszakadást jelenti.

Ma is igazak az Európai Unió alapító atyjának, Robert Schumannak közel hetven éves mondatai: „A demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy kereszténységellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely vagy zsarnokságba, vagy anarchiába süllyed.”

Ezért arra kérem az Európai Parlamentet, lépjen föl a kereszt ügyében, és minden, Európában jelentkező keresztényellenes jelenséggel szemben!

Sincerely,
[Your Name]

Sign this petition now!

90,120 people have signed. Help us reach 100,000 signatures.