Petícia: NIE manželstvu pre 9-ročné dievčatká

NIE manželstvu pre 9-ročné dievčatká

111,046 people have signed. Help us reach 200,000 signatures.

NIE manželstvu pre 9-ročné dievčatká

Manželstvo pre 9-ročné dievčatá. Takýto škandalózny návrh, ktorý má vraj zosúladiť zákon s vierou praktizujúcich moslimov, predložili poslanci zo šiitského prúdu v islame irackému parlamentu.

Pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 188 o občianskom právnom poriadku, ktorý je v platnosti od roku 1959, sa usiluje znížiť vek dievčat pre vstup do manželstva na 9 rokov!

Občianski aktivisti tento návrh ostro kritizujú a hovoria, že umožní legálne "znásilňovanie detí". Reforma je už v legislatívnom procese, ale nebola ešte schválená. Stále je šanca to zastaviť!

Zákon č. 188 bol doteraz na moslimskú krajinu dosť pokrokový: zakazoval polygamiu, nútené sobáše, zabezpečil prednosť súdov Iraku pred súdmi šaría a minimálny vek na vstup do manželstva stanovil na 18 rokov. Nový návrh vracia právomoc rozhodovať o veku pre vstup do manželstva náboženským vodcom islamu, a umožňuje im povoliť manželstvá pre dievčatá od 9 rokov.

Historicky islam umožňoval manželstvo dievčat od deviatich rokov s odôvodnením, že sám prorok Mohamed si vzal Aishu za svoju manželku v tomto veku.

Šíitský návrh je v rozpore s Dohovorom OSN o právach dieťaťa, ktorý podpísal Irak v roku 1994.

Slovenský diplomat, osobitný zástupca generálneho tajomníka OSN v Iraku, Ján Kubiš vyzval parlament: " na plné rešpektovanie práv žien a dievčat v Iraku vo vzťahu k manželstvu a v ďalších oblastiach."

Prosím, podporte túto výzvu, ktorá je adresovaná irackým autoritám a OSN, aby využili všetky svoje možnosti na to, aby bol predložený návrh nebol schválený.

Súvisiace informácie:

Postoj: Budú môcť v Iraku vydávať 9-ročné dievčatá?

Sign this petition now!

By signing you accept CitizenGO's Terms of Use and Privacy Policy and you agree to receive occasional emails about our campaigns. You can unsubscribe at any time.

No marriages of 9-year-old girls in Iraq

Attn: Ambassador Mohamed Hakiem Abd Ali Hamza al-Robaiee, Iraqi Embassy in Bratislava
Ambassador Ľubomír Macko, The Embassy of the Slovak Republic in Beirut (diplomatically covers Irak)

cc: Ján Kubiš, Special Representative of the Secretary-General for Iraq

Your Excellency:

We urge you with all your capacity to stop the legislative initiative introduced in the Iraqi Parliament amending Civil Status Law No. 188, from 1959.

The reduction of marriageable age intended in this bill, which would allow girls to marry from the age of 9, is clearly against basic children's rights and the UN Convention on the Rights of the Child, which was signed by Iraq in 1994.

The passage of such a law would deliver a serious blow to the many, recent efforts designed to secure and enhance basic women's and children's rights in Islamic countries.

We thank you for your commitment to protecting children and preventing their marriage from the age of nine - and the sexual abuse which would inevitably follow after marrying.

Sincerely,
[Your Name]

Sign this petition now!

111,046 people have signed. Help us reach 200,000 signatures.