Peticija upućena: Vlada Republike Hrvatske

successful

54.694 osoba je do sad potpisalo ovo peticiju. Pomozite nam doći do 100.000 potpisa.

Potpisi protiv ukidanja invalidnine djeci s Down-ovim sindromom

U hrvatskom zakonodavstvu ne postoji pravilnik po kojem bi dijete s Downovim sindromom dobilo invalidninu. Djeca s Downom sindromom invalidninu dobivaju prema uredbi koja je jednaka za svu djecu s poteškoćama. Zbog toga za invalidninu nije odlučujuće postojanje dijagnoze, već posljedice oštećenja na funkcioniranje djeteta.

Za utvrđivanje tih posljedica, odlukom prethodne Vlade, zadužen je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Zavod je počeo raditi 1.1.2015. unatoč protivljenju stručne javnosti. Njegovo područje rada se u godinu i pol od prava iz mirovinskog sustava, proširilo na područje prava socijalne skrbi, branitelje i posebne oblike školskog programa ... Nažalost, stručnjaci koji su prije formiranja Zavoda vještačili djecu (npr. pedijatri) nisu uključeni u nove komisije.

Stoga ovom peticijom koju je potpisalo više od 39 000 osoba tražimo od ministarstva rada i mirovinskog sustava:

• žurno saniranje štete nanesene najranjivijima među nama zbog nestručnog djelovanja Zavoda za vještačenje
  • educiranje stručnog osoblja i podizanje kvalitete sustava vještačenja
  • usmjerenje dijela iznosa za zapošljavanje mladih iz Europskog socijalnog fonda za razdoblje 2014.-2020. u zapošljavanje stručnog osoblja koje će smanjiti liste čekanja i u sklopu javnog zdravstvenog sustava osigurati terapije djece s Downovim sindrom

Osobno bih bila sretnija da te invalidnine uopće nema, a da postoje radni terapeuti, logopedi i rehabilitatori u sustavu koji bi omogućili djetetu  pravu ranu intervenciju i potporu prije škole te paralelno sa školom - poručila je jedna mama djeteta s Downovim sindromom

Njima je potrebna svakodnevna fizikalna terapija te pravovremena rekacija defektologa, logopeda i drugog stručnog osoblja. Nažalost, u Hrvatskoj su preko javnog zdravstvenog sustava liste čekanja preduge. Ponekad i godinu dana, a niti onda terapija nije osigurana svakodnevno. Stoga se roditelji odlučuju za edukacije i terapije u privatnim klinikama i stručnim ustanovama jer su vrijeme i redovitost u radu s djecom s Downom ključni, te upravo na pokrivanje dijela troškova tih aktivnosti najčešće troše invalidninu.Roditelji djece s Downovim sindromom jedan su dio troškova terapija financirali kroz ove skrome naknade, ali jedan dio njih nikad nije ostvario pravo na invalidninu, stoga još jednom podsjećamo i tražimo usmjerenje dijela iznosa za zapošljavanje mladih iz Europskog socijalnog fonda za razdoblje 2014.-2020. u zapošljavanje stručnog osoblja koje će smanjiti liste čekanja i u sklopu javnog zdravstvenog sustava osigurati terapiju djeci s Downovim sindrom.

Novčana naknada, koju mnoga djeca s Downovim sindromom ne dobivaju, jedan je od načina na koji društvo može poboljšati život osobama s Downovim sindromom. Ali ovom peticijom u mogućnosti smo napraviti mnogo više - kroz zahtjev za promjenama u dosadašnjem neučinkovitom sustavu za brigu o osobama s Downovim sindromom i zapošljavanjem stručnjaka možemo im omogućiti postizanje njihovog punog potencijala u postajanju aktivnim i punopravnim članovima našeg društva.

DOWNOV SINDROM

ZAKON O SOCIJALNOJ SKRBI

AKO I ZARADE ZA KRUH, TKO ĆE IM GA REZATI? Država oduzela status invalida djeci s Downovim sindromom

Roditelji ogorčeni: U minutu i pol ukinuli invalidninu za Down

Most protiv ukidanja invalidnine djeci s Downovim sindromom

PRAVOBRANITELJICA ZA OSOBE S INVALIDITETOM: Svaki propust u vještačenju može dovesti do nepovoljnih posljedica u ostvarivanju prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom

Photo: salud180.com

Ovu peticiju kreirao je građanin ili organizacija koja nije povezana s organizacijom CitizenGO. CitizenGO ne odgovara za sadržaj peticije.

Sada potpišite peticiju!

CitizenGO se obvezuje da će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i svim ostalim kampanjama.

Peticija upućena: Vlada Republike Hrvatske

Ovom peticijom koju je potpisalo više od 39 000 osoba tražimo od ministarstva rada i mirovinskog sustava:

• educiranje stručnog osoblja i podizanje kvalitete sustava vještačenja

Osobno bih bila sretnija da te invalidnine uopće nema, a da postoje radni terapeuti, logopedi i rehabilitatori u sustavu koji bi omogućili djetetu  pravu ranu intervenciju i potporu prije škole te paralelno sa školom – poručila je jedna mama djeteta s Downovim sindromom

Novčana naknada, koju mnoga djeca s Downovim sindromom ne dobivaju, jedan je od načina na koji društvo može poboljšati život osobama s Downovim sindromom. Ali ovom peticijom želimo napraviti mnogo više - kroz zahtjev za promjenama u dosadašnjem neučinkovitom sustavu za brigu o osobama s Downovim sindromom i zapošljavanjem stručnjaka možemo im omogućiti postizanje njihovog punog potencijala u postajanju aktivnim i punopravnim članovima našeg društva.

S poštovanjem,
[Your name]