SABORSKIM ODBORIMA

Zaustavimo širenje rodne ideologije u Saboru, zaštitimo žene i djecu

6.252 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 10.000 potpisa.

Zaustavimo širenje rodne ideologije u Saboru, zaštitimo žene i djecu

U svijetu je do sada samo pet zemalja omogućilo promjenu spola u dokumentima na temelju obične izjave u državnom uredu – Argentina, Danska, Irska, Malta i Norveška, a ovakvom izmjenom zakona Hrvatska bi se pridružila navedenim državama i otvorila vrata ovoj vrlo problematičnoj praksi koju promiču zagovornici “rodne ideologije”, a koja počiva na znanstveno neutemeljenom uvjerenju da je “rodni identitet” urođeno, nepromjenjivo ljudsko svojstvo neovisno o biološkom.

----

Zadnjih dana po stranim medijima šire se vijesti o nametanju rodne ideologije po cijelom svijetu, a od sutra se isto događa i u Hrvatskom saboru.

Sutra, 9. lipnja, održat će se sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, na kojoj će se raspravljati o olakšavanju procedure promjene spola u osobnim dokumentima (rodnom listu, osobnoj iskaznici, putovnici, domovnici i vozačkoj dozvoli). Olakšavanje te procedure omogućilo bi bilo kojem muškarcu koji se osjeća kao žena da uđe u ženski WC ili svlačionicu, što se nažalost događa u nekim državama na zapadu.

Prema Zakonu o državnim maticama iz 2012., koji je izmijenila SDP-ova Vlada, ako netko u dokumentima želi promijeniti spol, za to mu više nije potrebna ni kirurška promjena već samo “mišljenje nadležnog tijela o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu, sukladno medicinskoj dokumentaciji nadležnog liječnika ili zdravstvene ustanove.” Ipak, LGBT udruga TransAid Hrvatska ističe kako je potrebno donijeti poseban “zakon koji će rod priznati bez ikakvih medicinskih uvjeta, odnosno temeljem samo-određenja”, tj. Zakon o rodnom identitetu.

Zakon o rodnom identitetu dopuštao bi promjenu spola u dokumentima običnom izjavom u državnom uredu te bi osobama koje izgledaju kao muškaraci, a po svojoj fizičkoj konstituciji jesu muškarci, omogućio da ih zakon tretira kao žene, i obratno. To bi osim izmjene podataka o spolu u osobnim dokumentima (rodnom listu, osobnoj iskaznici, vozačkoj dozvoli…), donijelo i brojne probleme poput toga da muškaraci koji se smatraju ženama ulaze u ženske WC-e te se služe ženskim svlačionicama.

U Hrvatskoj je izrada nacrta „Zakona o rodnom identitetu”sastavni dio projekta „Poštuj ljudska prava – gradi uključivo društvo“ koji je težak 143.383,00 eura (90% vrijednosti projekta financirano je od strane Europske unije te sufinancirano od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske), a provodit će ga do svibnja 2017. LGBT udruge: “Lezbijska organizacija Rijeka ‘LORI’”, “Zagreb Pride” i “Trans Aid”.

Na odborima u kojima većinu ima liberalna opcija sudjelovat će predstavnici Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA), Krovne organizacije za zaštitu prava transrodnih osoba u Europi - TGEU [Transgender Europe], udruge TransParent – inicijative roditelja transrodne djece i mladih, pravobraniteljstava, nadležnih ministarstava te vladinih ureda”.

Ukoliko se provedu zahtjevi LGBT udruga, Hrvatska će se pridružiti zemljama u kojima se spol u rodnom listu ili osobnoj iskaznici može promijeniti pukom željom, što je - prema događajima u SAD-u i širom svijeta - otvaranje pandorine kutije!

Pogledajte svjedočanstvo žene u SAD-u koje su kratko nakon izglasavanja sličnog zakona u Washingtonu svjedočile napadima seksualnih predatora u svlačionicama za  teenagerice OVDJE.

Norveška izglasala ‘rodno samoodređenje’ koje se ovog četvrtka razmatra i na odborima Hrvatskog sabora!

Sada potpišite peticiju!

CitizenGO će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i drugim kampanjama.

Izmjene zakonske procedure za promjenu spola - napad na najranjivije

Poštovana/i,

Duboko sam zabrinut/a tematskom sjednicom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Odbora za ravnopravnost spolova  “Status i prava transrodnih osoba u Republici Hrvatskoj”, na kojoj se želi predložiti olakšavanje procedure za promjenu spola u dokumentima.

Podsjećam vas kako prema Zakonu o državnim maticama iz 2012., koji je izmijenila SDP-ova Vlada, za promjenu spola više nije potrebna ni promjena izgleda, već samo “mišljenje nadležnog tijela o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu, sukladno medicinskoj dokumentaciji nadležnog liječnika ili zdravstvene ustanove.”

Promjena spola u rodnom listu ili osobnoj iskaznici pukom željom, odnosno običnom izjavom u državnom uredu, olakšala bi osobama, koje izgledaju kao muškaraci i po svojoj fizičkoj konstituciji jesu muškarci da ih zakon tretira kao žene, i obratno. To bi osim izmjene podataka o spolu u osobnim dokumentima (rodnom listu, osobnoj iskaznici, vozačkoj dozvoli…) donijelo i brojne probleme poput toga da muškarac koji se smatra ženom ulazi u ženske WC-e te se služi ženskom svlačionicom!

Tražim od vas zaustavljanje procesa donošenja preporuka i prijedloga za olakšavanje procedura za promjenu spola u osobnim dokumentimabudući dasvako olakšavanje promjene spola u dokumentima otvara prostor za zloupotrebu navedene procedure:

-          Otvara prostor za neograničene neugodnosti i prijetnje, pogotovo za žene i djecu na javnim mjestima poput WC-a i bazenskih svlačionica. Stoga u svrhu zaštita žena i djece tražimo postrožavanje navedenih kriterija! Pogledajte svjedočanstvo žene u SAD-u koje su bile svjedoci zlouporabe sličnih zakonskih promjena OVDJE

-         Šteti osobama koje nisu sigurne u svoj spolni identitet. Umjesto da se osobama koje u stanju nesigurnosti trebaju našu podršku i pomoć pomogne, na ovaj im se način omogućava da u stanju nesigurnosti mijenjaju spol, umjesto da im se daje mogućnost rješavanja pitanja koje su ih dovele do takve nesigurnosti.

S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

6.252 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 10.000 potpisa.