Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Zaustavite nametanje homoseksualnog programa u UN-u

110.928 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 200.000 potpisa.

Zaustavite nametanje homoseksualnog programa u UN-u

Hrvatska je tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a u studenom ove godine podržala osnivanje ureda “stručnjaka za LGBT” u UN-u.

Ovaj stav može se promijeniti na Općoj skupštini UN-a koja će se održati 14 - 16. prosinca. Svojim potpisom zatražite od Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske da poštuje Ustav RH koji štiti brak kao zajednicu žene i muškarca, kao i povelju UN-a (čl. 2)

SOGI rezolucijom osniva se ured posebnog izvjestitelja koji bi osiguravao zaštitu posebnih prava LGBT grupama u državama članicama. Ova "prava" nisu niti definirana niti obvezujuća međunarodnim ugovorima za države članice UN-a.

Ured posebnog izvjestitelja za LGBT pitanja je svojevrsna međunarodna policija koja nadgleda države članice i donosi svoj sud o prevladavanju nasilja i diskriminacije na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Rezoluciju o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu (tzv. SOGI rezolucija), kojom je ured osnovan, Vijeće za ljudska prava UN-a prihvatilo je u lipnju ove godine.

Cijela Rezolucija iznimno je kontroverzna jer:

⦁ ne postoji niti jedan obvezujući ugovor međunarodnog prava koji bi definirao prava na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta u svim državama članicama UN-a.
⦁ mišljenja nadzornog odbora o ugovorima, na kojima se SOGI rezolucija temelji, su mišljenja koja ne obvezuju države članice.
⦁ pojam diskriminacije na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta nije definiran niti jednim međunarodnim ugovorom. U praksi to znači kako je tumačenje pojma diskriminacije ne temelju seksualne orjentacije i rodnog identiteta potpuno proizvoljno, sukladno sklonosti pojedinca.
⦁ Povelja UN-a u 2. članku jasno kaže: "Ništa u ovoj Povelji ne ovlašćuje Ujedinjene narode da se miješaju u poslove koji po svojoj biti spadaju u unutrašnju nadležnost države..."

Tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a u studenom skupina afričkih zemlja predložila je Skupštini ukidanje ureda posebnog izvjestitelja o LGBT pitanjima.

U nacrtu rezolucije predanom povjerenstvu za ljudska prava Opće skupštine UN-a, te zemlje su osporile zakonitost tog imenovanja i navele da mandat takvog stručnjaka nema veze s ljudskim pravima. Zahtijevali su konzultacije i poništenje tog imenovanja, ali skupina zemalja Latinske Amerike je zatim uložila amandman koji obustavlja to poništenje.

Taj tekst je prihvaćen s 84 glasova za, 77 protiv i 17 suzdržanih od 193 članova skupštine.

Hrvatska, kojoj je ovo prvi mandat u navedenom tijelu, glasala je ZA imenovanje “stručnjaka”. Opća skupština se o cijeloj stvari treba izjasniti na plenarnom zasjedanju između 14 - 16. prosinca. Tom prilikom Hrvatska, kao i druge zemlje članice Vijeća za ljudska prava UN-a, ponovno će prisustvovati glasovanju. Glasovanje će imati dalekosežne posljedice za mnoge zemlje koje štite brak i obitelj svojim Ustavom, među kojima je i Hrvatska. Ured “stručnjaka za LGBT” pri Ujedinjenim narodima služit će stvaranju dodatnog pritiska na zemlje članice UN-a koje svojim zakonima štite brak kao zajednicu žene i muškarca.

Sada potpišite peticiju!

CitizenGO će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i drugim kampanjama.

NE uredu "nevisnog stručnjaka za nasilje i diskriminaciju na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta

Poštovani g. Stier,

Neugodno sam iznenađen(a) službeni stavom koji je Republika Hrvatska zauzela tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a u studenom ove godine kad je podržala rad ureda “stručnjaka za LGBT” u UN-u. Rad Ureda imati će dalekosežne posljedice za Hrvatsku i mnoge druge zemlje koje štite brak i obitelj svojim Ustavom.

Ovim putem pozivam vas da poštujete Ustav RH koji štiti brak kao životnu zajednicu žene i muškarca te na plenarnom zasjedanju glasujete sukladno ustavnim vrijednostima države koju predstavljate, kao i povelji UN-a (čl. 2) koja upozorava kako Ujedinjeni narodi nemaju ovlasti miješati se u poslove koje spadaju u unutrašnju nadležnost države. Osim toga, rezolucija na temelju koje je ustanovljen ured “stručnjaka za LGBT” iznimno je kontroverzana budući da:

• ne postoji niti jedan obvezujući ugovor međunarodnog prava koji bi definirao prava na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta u svim državama članicama UN-a.
  • mišljenja nadzornog odbora o ugovorima na kojima se SOGI rezolucija temelji su mišljenja koja ne obvezuju države članice.
  • pojam diskriminacije na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta nije definiran niti jednim međunarodnim ugovorom. U praksi to znači kako je tumačenje pojma diskriminacije ne temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta potpuno proizvoljno, sukladno sklonosti pojedinca.
  • povelja UN-a u 2. članku jasno kaže: "Ništa u ovoj Povelji ne ovlašćuje Ujedinjene narode da se miješaju u poslove koji po svojoj biti spadaju u unutrašnju nadležnost države ..."
S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

110.928 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 200.000 potpisa.