NE ISTANBUSLKOJ KONVENCIJI

zatvoreno

19.532 people have signed.

13.9.2017

Ovako su glasovali hrvatski zastupnici u
 EU parlamentu o Istanbulskoj konvencije koja iskorištava borbu protiv nasilja nad ženama u svrhu nametanja rodne ideologije

Protiv ratifikacije:
Ivica Tolić (HDZ)
Marijana Petir (Nezavisna)
Ruža Tomašić (HKS)

Ivana Maletić (HDZ) – SUZDRŽANA

Za ratifikaciju:
Dubravka Šuica (HDZ)
Željana Zovko (HDZ)
Tonino Picula (SDP)
Biljana Borzan (SDP)
Ivan Jakovčić (IDS)
Jozo Radoš (GLAS)
Davor Škrlec (Nezavisni, bivši OraH)

Pristup EU Istanbulskoj konvenciji još je jedan alat za prisiljavanje država na ratifikaciju jer ju je do sad samo 18 država članica EU ratificiralo. Razlog tome su ozbiljne sumnje država članica kako njen sadržaj instrumentalizira borbu protiv nasilja nad djecom i ženama u svrhu nametanja rodne ideologije.

Unatoč ratifikaciji u EU parlamentu, države članice NISU obvezne ratificirati Istanbulsku konvenciju na nacionalnoj razini, nisu obvezne uvesti definiciju roda kao društvenog konstrukta, niti su je obvezne uključiti u svoje obrazovne ili društvene sustave. Zbog toga je izuzetno važno nastaviti sudjelovati u javnoj raspravi o ratifikaciji Istanbulske konvencije u Hrvatskoj. Nakon što je premijer Plenković najavio njenu ratifikaciju proše godine, članovi CitizenGO-a u Hrvatskoj odmah su reagirali te pisali saborskim zastupnicima i Ministarstvu demografije i mladih kako bi upozorili na opasnosti koje ratifikacije ove konvencije nosi. Ako već niste, pridružite nam se i potpišite peticiju:

HDZ-ova eurozastupnica Ivana Maletić pojasnila zašto je bila suzdržana na glasovanju o Istanbulskoj konvenciji

U EU parlamentu glasuje se o ratifikaciji Istanbulske konvencije – ‘Njezin je cilj mijenjanje naše kulture kroz rodnu ideologiju’

Eurozastupnik i branitelj Ivica Tolić (HDZ): Neću podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije!

Tko su HDZ-ove Dubravka Šuica i Željana Zovko koje su u Europskom parlamentu glasovale za Istanbulsku konvenciju?

Evo kako HDZ-ova eurozastupnica Dubravka Šuica tumači svoje glasovanje ‘za’ Istanbulsku konvenciju!

------

Europski parlament će na plenarnoj sjednici sutra, u utorak, 12. rujna glasati o prihvaćanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulskoj konvenciji).

Dužnost je svakog civiliziranog društva, bezrezervno se boriti protiv bilo koje forme obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. Međutim „Istanbulska konvencija“ zlorabi borbu protiv nasilja kako bi po prvi put u međunarodno pravo uvela definiciju roda i rodnog identiteta, kao instituta neovisana o spolu.

Takva definicija negira prirodne razlike između žena i muškaraca, odvaja pojam roda i spola te u konačnici slabi zaštitu žena izloženih nasilju.

Ovom peticijom od članova EU parlamenta tražimo da glasaju protiv ove rezolucije koja ugrožava zaštitu žena i djece koji su već bili izloženi nasilju te krši Lisabonski ugovor (kojim je EU utemeljena) jer prekoračuje ovlasti Europskog Parlamenta. Nasilje nad ženama kao i obiteljsko nasilje kazneno je djelo u svim državama Europske Unije. S druge strane samo je pola država članica ratificiralo Istanbulsku konvenciju, razlog tome su ozbiljne sumnje koje države imaju s obzirom na njen sadržaj.
Ako društvo izgubi sposobnost razlikovanja žene od muškarca borba protiv nasilja nad ženama postat će samo formalna obveza. Takav površni formalizam ne pomaže žrtvama nasilja.

Jedino učinkovito rješenje je educiranje djece poštivanju dostojanstva svake osobe. Države članice EU su se dužne pobrinuti za to u suradnji s lokalnim zajednicama, crkvama, drugim vjerskim zajednicama I roditeljima kako bi osigurali najbolju praksu I učinkovite načine educiranja kao I pomoć žrtvama nasilja te kažnjavanje zlostavljača.
Mi vjerujemo kako je nasilje prema ženama i djeci potrebno iskorijeniti dok Istanbulska konvencija jedno od najtežih vrsta nasilja u društvu – zlostavljanje najslabijih, žena i djece – iskorištava za ideološko nametanje rodne ideologije.

Zbog toga potpišite peticiju hrvatskim EU parlamentarcima kojom tražimo da ne ratificiraju Istanbulsku konveciju na razini EU.

Ne možemo dopustiti iskorištavanje borbe protiv nasilja u svrhu nametanja rodne ideologije. Upravo to bi se dogodilo ratifikacijom Istanbulske konvencije na razini EU.

Ova peticija je...

Zatvoreno!

Zaštitite žene i djecu, glasajte protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Dobar dan,

obraćam vam se kao svom predstavniku u Europskom parlamentu i tražim od vas da sutra tijekom glasovanja o "Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji" (Istanbulske konvencije) stanete u obranu zlostavljane djece i žena na razini Europske Unije i glasate protiv ratifikacije Istanbulske konvencije koja instrumentalizira i ugrožava borbu protiv nasilja nad ženama.

Istanbulska konvencija, velikim dijelom zastupa rodnu ideologiju, u međunarodno pravo po prvi put želi uvesti definiciju roda i rodnog identiteta, kao instituta neovisna o spolu. Time bi se mehanizmi zaštite žena od nasilja primjenjivali i na muškarce koji se izjašnjavaju kao žene, čime se zapravo ugrožava skupine koje se želi zaštiti, tj. poništavaju se pozitivne odredbe Konvencije.

Ratifikacija Istanbulske konvencije dugoročno će dovesti do novog nasilja i neugodnosti za žene u javnim ustanovama kao što su svlačionice, javni bazeni i škole, te će dovesti u opasnost žene i djecu koji su već traumatizirani nasiljem te pokušavaju naći sigurnost u skloništima za žene i djecu.

Ovim putem vas također podsjećam kako se protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskoj do sad izjasnilo više od 5840 osoba koje traže brzo i učinkovito provođene postojećih zakona za zaštitu djece i žena.

Također, nametanje prihvaćanja Istanbulske konvencije na razini Europske Unije protivno je Lisabonskom ugovoru jer prekoračuje ovlasti EU parlamenta.

Na kraju istaknut ću kako Istanbulska konvencija nije u skladu s Ustavom RH i ne poštuje vrednote hrvatskog naroda. Stoga vas još jednom pozivam, poštujete vrednote hrvatskog naroda i glasajte protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

19.532 people have signed.