NORVEŠKOM MINISTARSTVU ZDRAVSTVA

ZA obranu prava na priziv savjesti dr. Jachimowicy

110.582 osoba je do sad potpisalo ovo peticiju. Pomozite nam doći do 200.000 potpisa.

ZA obranu prava na priziv savjesti dr. Jachimowicy

eliU Norveškoj, poznatoj po govoru o toleranciji i ljudskim pravima, temeljna ljudska prava, kao što je pravo na priziv savjesti postaju sve ugroženija.

Jedan od posljednjih primjera ugrožensti ostvarenja prava na priziv savjesti je dr. Katarzyna Jachimowicz koja je otpuštena nakon što je odbijala sudjelovati u pobačajima.

Uprava klinike je od početka radnog odnosa bila upoznata sa stavovima dr. Jachimowicz budući da u Norevškoj doktori obiteljske medicine izdaju spirale koje osim kontraceptivnog imaju i aboritvno djelovanje budući da sprječavaju ugnježđenje oplođene jajne stanice u maternicu i tako izazivaju smrt ploda.

Dr. Jachimowicy je više od četiri godine radila kao doktorica obiteljske medicine u klinici pokrajne Sauherad u Norveškoj. Uprava klinike je od početka suradnje bila upoznata sastavovima dr. Jachimowicz  te u tome nije vidjela prepreku za zapošljavanje budući da cijeli niz doktora iste klinike propisuje abortive.

Također i ugovor o radu dr. Jachimowicz sadržavao je odredbu kojim je oslobođena obveze sudjelovanja u mjerama/postpucima koji su po svojoj naravi abortivni.

Između 2011. i 2014. u Norveškoj se vodila napeta rasprava o pravu na priziv savjesti u obiteljskoj medicini. Liječnicima koji su se na nju pozivali poslane su inspekcije, a 1. siječnja 2015. na snagu je stupilo novo pravilo kojima je liječnicima obiteljske medicine zabranjeno pravo na priziv savjesti. (Jedinom iznimkom od ovog pravila proglašen je nedostatak odgovarajućih vještina.)

Nevolje dr. Jachimowicz započele su početkom 2015. Naime, provedene inspekcije pokrajinske vlasti su odlučile kako odredba kojojm je dr. Jachimowicz oslobođena sudjelovanja u abortivnim mjerama/postupcima ne može ostati na snazi. Tako se dr. Jachimowicz našla u situaciji da bi mogla biti otpuštena samo zbog izjave da ne želi koristiti spiralu u svojoj praksi.

Osim dr. Jachimowicz u sličnoj su se situaciji našla još tri doktora koji su se protivili praksi izdavanja spirale. Iako nisu otpušteni od njih se očekivalo kako će na vlastitu inicijativu napustiti svoja radna mjesta. Sva trojica su se odlučila za taj korak, ali dr. Jachimowicz je nastavlia raditi dok u prosincu 2015. nije dobila otkaz.

Dr. Jachimowicz ima 23 godine iskustva. Tijekom više od 4 godine koliko je radila u spomenutoj klinici na njen rad nije bilo pritužbi, a budući da dobro govori norveški, razlog njenog otpuštanja nije bili niti jezična barijera. Otpuštena je zbog korištenja prava na priziv savjesti.

Ona sama kaže kako ne žali što je slušala svoju svijest. Iako se na početku osjećala izoliranom od strane kolega (zbog odluke koju je donijela), nakon nekoliko mjeseci dobila je podršku norveškog udruženja kršćanskih medicinara (Kristelig Legeoforening),koji su joj pomogli moralno, organizacijski i financijski  (pokrivajući dio sudskih troškova).

1. lipnja dr. Jachimowicz podnijela je tužbu zbog nepravednog otkaza. Nada se pobjedi koja bi utjecala na promjenu primjene sadašnje zakonske odredbe budući su  etičke dileme u medicinoj praksi, oko života i smrti su sve češće.

Potpišite peticiju kojom:

·       zahvljujemo dr. Jachimowicz na hrabrosti i primjeru koji je pružila drugima koji se nalaze u sličnim situacijama
·       tražimo povratak dr. Jachimowicz na njeno radno mjesto.
·       tražimo stvarenje zakonskih uvjeta (od strane norveškog ministarstva zdravstva) kojima bi doktori mogli obavljati svoju posao sukladno savjesti.

Sada potpišite peticiju!

CitizenGO se obvezuje da će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i svim ostalim kampanjama.

ZA obranu prava na priziv savjesti za dr. Jachimowicy

Poštovani,

Želim izraziti svoje razočaranje i protivljenje otpuštanju dr. Katarzyne Jachimowicz. Oslanjajući se na pravo na priziv savjesti, odbila je propisivati abortive u medicinskoj praksi.

Njezino je djelovanje potaknuto poštivanjem života od začeća do smrti. Osim toga ugovorom o radu nije bila obvezna sudjelovati u takvim procesima. Tijekom četiri godine nije bilo pritužbi na njen rad.

Izražavam svoju zabrinutost zbog ukidanja prava na priziv savjesti u obiteljskoj medicini. Ukloniti klauzulu o pravu na priziv savjesti kršenje je ljudskih prava i diskriminacija. Dr. Jachimowicz prvi doktor u norveškoj povijesti koji je na sudu zbog prava na priziv savjesti na sudu.

Djelovanje države je u ovom slučaju kontradiktorno rezoluciji br. 1763, koju je usvojilo europska skupština Vijeća Europe 7. listopada 2010.: “Pravo na priziv savjesti u zakonitoj zdravstvenoj zaštiti“. Norveška je jedna o osnivačica i jedna od članica Vijeća. Stoga od loklane uprave očekujem da dr. Jachimowicz omogući povratak na posao, a od noreveške Vlade da doktorima obiteljske medicine da priliku da rade u miru sukladno svojoj savjesti.

Izražavam i svoju zahvalnost i solidarnost s dr. Jachimowicz koja je svojim primjerom ohrabrila i druge doktore u sličnim situacijama. Doktorice, hvala vam što ste hrabro poslušali glas svoje savjesti!

S poštovanjem,
[Your name]