JOŠ JEDAN UTAMNIČENIK SUDANSKOG REŽIMA

Oslobodite Petra Jašeka

377.021 osoba je do sad potpisalo ovo peticiju. Pomozite nam doći do 500.000 potpisa.

15.11 NOVOSTI:

Iz ministarstva vanjskih poslova Republike Češke javljaju kako je jučer 14.11 u Sudanu održano saslušanje Petra Jašeka. Saslušanje je trajalo sat vremena i na njemu nije donesena nikakva odluka. Sljedeće je saslušanje zakazano za 21.11. Kako češki mediji sitaucija u sudanskom zatvoru s užasne, a Petr iz dana u dan sve više psihički i fizički propada.

U vrijeme suđenja u Sudanu, ispred sudanskog veleposlanstva u Madridu održano je okupljanje kojim se poziva na puštanje Petra Jašeka kući, u Češku.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Češke vijesti o Petru Jašeku:

Čech v Súdánu dál čeká na smrt. „Jeho stav se zhoršil,“ varuje europoslanec

Súdán odročil soud s Čechem, tomu hrozí trest smrti

---------

Petr Jašek češki je humanitarni radnik i misionar koji je otišao u Sudan pomagati potrebnima, osobito kršćanima progonjenia zbog vjere. Nedugo nakon toga je i sam postao progonjen. Već godinu dana je utamničen pod optužbnom za špijunažu i rušenje sudanskog režima. Suđenje je već nekoliko puta odgođeno, a novo je zakazano za 14. studenoga.

Molim vas potpišite ovu hitnu peticiju za oslobođenje Petra Jašeka.

U studenom 2015. Petr Jašlek saznao je za tešku sudbinu studenta Ali Omera koji je trpio od posljedica teških opeklina zadobivenih 2013. Početkom prosinca Jašek je otišao u Sudan kako bi mu financijski pomogao u liječenju, a za vrijeme svog boravka u Sudanu pomagao je i drugim potrebnima.

Upravo prije nego je planirao krenuti kući 10. prosinca 2015. uhitili su ga pripadnici sudanske tajne službe u Khartoumu. Tjednima nitko o njemu nije čuo niti riječ. Njegova obitelj nije znala jeli još živ. Petr je optužen za špijunažu i rušenje Republike...

Proces je montiran a optužba napisana tako da zastraši sve kritičare sudanskog režima. Jašek je prvi Europljanin koji se u Sudanu suočava s takvom kaznom.

Češka vlada tražila Jašekovo izručenje, nažalost bezuspješno. Prije mjesec dana EU je uputila zahtjev za trenutnim puštanjem njihova građanina. Ova peticija je adresirana na Viskog povjerenika UN-a za ljudska prava, sudanskog veleposlanika i druge diplomate. Jašekova obrana tvrdi da tužitelji nemaju nikakve dokaze protiv njega, ali nisu uvjereni da će imati pošteno suđenje. Sudan je zemlja kojom vlada ratni kriminal... Predsjednik Omar al Bashir je optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Osim toga sudanska vlada utemeljena je na šerijatskom zakonu. Činjenica da je Petr Jašek kršćanin samo pogoršava situaciju.

Ali nisu sve nade izgubljene! Prije dvije godine, zahvaljujući mnogima od vas, Merriam Ibrahim (sudanska kršćanka osuđena na smrt) je oslobođena. Politički napori podržani građanskim aktivizmom osigurali su njeno oslobođenje.

Zato tražim od Vas da nam se pridružite i tražite puštanje Petra Jašeka i drugih kršćana iz sudanskog zatvora!

OPĆA DEKLARACIJA O PRAVIMA ČOVJEKA

Sada potpišite peticiju!

CitizenGO se obvezuje da će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i svim ostalim kampanjama.

Poštovani g. Zeid bin Ra'ad,

želim svratiti vašu pozornost na slučaj Petra Jašeka. Češkog građanina zatvorenog u Sudanu. Lažno je optužen za špijunažu. Petr Jašek je humanitarac i misionar. Njegov cilj je bio pomoći i služiti progonjenim sudanskim kršćanima. Nije bio umješan u nikakvu politički aktivnost.

Deklaracija o ljudskim pravima čl. 18 kaže: "Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu promijeniti svoju vjeru ili vjerovanje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, ispoljava vjera ili vjerovanje učenjem, vršenjem, obredima i održavanjem."

Sudanski ustav paragraf 6 kaže:

"Država će poštivati sljedeće religijska prava:

a) štovanje i sastajanje povezano s bilo kojom religijom ili vjerovanjem i ustanovljenje ili održavanje ustanove u tu svrhu
b) ustanovljenje i održavanje odgovarajuće dobrotvorne ili humanitarne ustanove"

Molimo vas da od sudanske vlade zatražite hitno oslobađanje nepravedno utamničenog češkog građanina Petra Jašeka!

S poštovanjem,
[Your name]