Za Deutche Film und Fernsehakademie Berlin

ZLOUPOTREBA UMJETNOSTI: Obeščašćivanje sakralnih objekata i vrijeđanje vjernika

6.998 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 10.000 potpisa.

ZLOUPOTREBA UMJETNOSTI: Obeščašćivanje sakralnih objekata i vrijeđanje vjernika

U sklopu snimanja studentskog dokumentarnog filma radnog naslova „'The Colour Nude', njemačke akademije za film i televiziju, Deutche Film und Fernsehakademie Berlin, dubrovački fotograf, Stijepo Brbora, fotografirao je razodjevenu Vesnu Knežević, srpsku novinarku, na poznatim dubrovačkim lokacijama. Fotografiranje razgolićene novinarke održano je i u katoličkoj crkvi sv. Ignacija u dubrovačkoj jezgri, a cijelo je fotografiranje zabilježeno i kamerom i to pod režijom Marijane Verhoef, kćeri Vesne Knežević.

Marijana Verhoelf, studentica DFFB-a (Deutche Film und Fernsehakademie Berlin), zajedno je sa drugim članovima filmske ekipe, snimateljicom Alinom Albrecht i producenticom Elisabeth Koeller, zloupotrijebila otvorenost dubrovačkih crkava za teško djelo oskvrnuća sakralnog prostora.

Svojim je vulgarnim postupkom zajedno s filmskom ekipom, dubrovačkim fotografom Stijepom Brborom i modelom Vesnom Knežević uvrijedila vjerske osjećaje građana RH koji se izjašnjavaju kao vjernici, kao i sve osobe koje razumiju važnost crkava kao kulturnog i tradicijskog dobra hrvatske te europske povijesne i kulturne baštine.

Sam događaj akteri su javno opisali „gerilskom akcijom“ i „oskvrnjivanjem“, dok je za fotografije Brbora komentirao kako su cijelim projektom "prezadovoljni“.

Ovakvo drsko i nepristojno ponašanje te omalovažavanje vjerskih osjećaja građana vrijeđa dostojanstvo 86% građana RH na temelju njihove vjerske opredijeljenosti, te ponižava i stvara uvredljivo okruženje za vjernike omalovažavajući njihova duboka uvjerenja i sakralni prostor.

Podsjećamo, izvješće Zaklade „Pomoć Crkvi u nevolji“ o progonjenim kršćanima iz 2016. upozorava na nastojanja Zapada da se vjerska sloboda ograniči na privatni život, dok nedavno izvješće njemačke federalne policije donosi podatak kako je u proteklih 11 mjeseci u Njemačkoj izvršeno 97 zločina iz mržnje prema kršćanima.

Diskriminacija vjernika može se iščitati i u nekim medijskim naslovima koji ismijavaju težinu učinjenog prekršaja i posljedice koje je on izazvao.

Na istom tragu se može protumačiti i isprika Deutche Film und Fernsehakademie Berlin Akademije koja je na svojim stranicama objavila sljedeću ispriku:

Ekipa studenata DFFB-a je za potrebe vježbe kratkog dokumentarnog filma snimila fotografiranje planirano od strane subjekta filma. Sad razumijemo kako je snimanje uključivalo djelomično nage fotografije na lokaciji crkve u Dubrovniku. Ponekad, kad se filmašima da poprilična sloboda u snimanju prvih filmova, dogode se elementarne pogreške koje, nenamjerno, mogu uvrijediti druge osobe. Akademija, koja visoko cijeni umjetničku slobodu, nije bila svjesna specifičnosti scene na izabranoj lokaciji. U mjeri u kojoj je naša akademsko odjeljenje prouzročilo uvredu ovim snimanjem, iskreno se ispričavamo zajednici ove crkve i Dubrovčanima.

Ovakva izjava je potpuno neprimjerena ustanovi koja se bavi školovanjem budućih filmskih djelatnika.

Prvo, ili vodstvo Akademije i odgovorni profesori i dalje nemaju u vidu sve lokacije na kojima je studentska filmska ekipa snimala pa je njihova izjava nepotpuna ili su namjerno napisali polovičnu ispriku zanemarivši snimanje u katoličkoj crkvi sv. Ignacija.

Drugo, jedno od temeljnih pravila produkcije je pribavljanje svih potrebnih dozvola za snimanje kao i drugih zakonskih odredbi koje uključuju i poštivanje prava privatnog vlasništva, kao i zakona zemlje u kojoj se snima, što u ovom slučaju nije učinjeno.

Treće, umjetnička sloboda, na koju se direktor Ben Gibson poziva, nije iznad Ustava naše države, kao niti iznad prava drugih, prava vjernika da u molitvi ne budu uznemiravani i ometani, uključujući pravo osobe na slobodu vjeroispovijedi. Obeščašćivanje sakralnih objekata te vrijeđanje vjerskih osjećaja zloupotrebljava umjetnost koristeći je za omalovažavanje i vrijeđanje vjernika te širenje mržnje i netrpeljivosti.

Zbog toga Vas pozivamo da potpišete peticiju i od Akademije Deutche Film und Fernsehakademie Berlin zatražite obustavu produkcije i javno publiciranje neprimjerenih i uvredljivih fotografija i video sadržaja koji vrijeđaju vjerničke osjećaje 86% građana RH te koji su u crkvenim prostorima snimljeni bez dozvole te od Ministarstva kulture RH zatražite hitno poduzimanje pravnih koraka glede neovlaštenog snimanja unutar prostora zaštićene spomeničke baštine kojima dubrovačke crkve pripadaju.

Potpisivanjem ove peticije, šaljete e-poruku sljedećeg sadržaja na e-adresu direktora i produkcije njemačke akademije za film i televiziju, Deutche Film und Fernsehakademie Berlin te na Ministarstvo kulture:

Poštovana ministrice Obuljen, gđo De Paoli i g. Gibson,

neugodno sam iznenađen propustom Vaše Akademije u obliku dopuštanja studentskog snimanja bez adekvatnih lokacijskih dozvola.

Vaši studenti okupljeni u filmskoj ekipi oko studentskog filma 'The Colour Nude' svojim su vulgarnim postupkom uvrijedili vjerske osjećaje građana RH koji se izjašnjavaju kao katolički vjernici te sve osobe koje razumiju važnost crkava kao kulturnog i tradicijskog dobra hrvatske i europske povijesne te kulturne baštine.

Marijana Verhoelf, studentica DFFB-a (Deutche Film und Fernsehakademie Berlin), je zajedno sa drugim članovima filmske ekipe te producenticom Elisabeth Koeller zloupotrijebila otvorenost dubrovačkih crkava za teško djelo oskvrnuća sakralnog prostora.

Ovakvo drsko i nepristojno ponašanje te omalovažavanje vjerskih osjećaja građana vrijeđa dostojanstvo 86% građana RH na temelju njihove vjerske opredijeljenosti te ponižava i stvara uvredljivo okruženje za vjernike omalovažavajući njihova duboka uvjerenja i sakralni prostor.

Umjetnička sloboda nije iznad etičkih principa, kao niti iznad prava drugih, uključujući pravo osobe na slobodu vjeroispovijedi. Obeščašćivanje sakralnih objekata te vrijeđanje vjerskih osjećaja zloupotrebljava umjetnost koristeći je za omalovažavanje vjernika te širenje mržnje i netrpeljivosti.

Osim toga, neshvatljivo je kako je akademska ustanova poput Vaše mogla odobriti snimanje na lokacijama za koje nisu izdane sve potrebne dozvole, osobito kad je u pitanju privatno vlasništvo.

Ovim putem od Vas tražim:

1)      obustavu produkcije i javnog publiciranja neprimjerenih i uvredljivih fotografija te video sadržaja koji vrijeđaju vjerničke osjećaje 86% građana RH, a koji su u crkvenim prostorima snimljeni bez dozvole.

2)      ispriku Akademije kao i članova filmske ekipe „'The Colour Nude' koja je obeščastila sakralne objekte te zloupotrijebila slobodu umjetnosti koristeći je za omalovažavanje te vrijeđanje vjernika te širenje mržnje i netrpeljivosti.

3) Također, od Ministarstva Kulture RH tražim poduzimanje pravnih koraka glede neovlaštenog snimanja unutar prostora zaštićene spomeničke baštine kojima dubrovačke crkve pripadaju.

S poštovanjem,

----

(18+) NAGA ŽENA POZIRA PO GRADU: 'Malo smo šokirali turiste, ali nastojimo biti diskretni' (FOTOGALERIJA)

Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara traže očitovanje ministrice Obuljen

DUBROVAČKI PROFESOR O GOLIŠAVIM FOTOGRAFIJAMA: 'Ovaj slučaj je s etičkog gledišta posve jasan'

Priopćenje o zloporabi crkve sv. Ignacija u Dubrovniku

NAJAVIO TUŽBU Biskup Mate Uzinić zgrožen golotinjom u dubrovačkim crkvama

Erotski fotograf Stijepo Brbora gost  filma The Colour Nude

Vremešna golaćica hvalila se skrnavljenjem crkvi u Dubrovniku

Stijepo Brbora: snimali smo i u Pravoslavnoj crkvi, mislio sam da postoje odobrenja

Cijelo biskupovo pismo povodom oskvrnuća crkve sv. Ignacija u Dubrovniku

Veliki skandal u Gradu zbog erotskih scena u dubrovačkoj crkvi; Biskup: Tužit ćemo ih, neovlašteno su uzurpirali mjesto molitve; Oglasio se i fotograf koji je bio na snimanju

PRIOPĆENJE HRVATSKE POKRAJINE DRUŽBE ISUSOVE POVODOM ZLORABE PROSTORA ISUSOVAČKE CRKVE U DUBROVNIKU

Sada potpišite peticiju!

CitizenGO će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i drugim kampanjama. Potpisivanjem prihvaćate uvjete korištenja kao i pravila o zaštiti privatnosti CitizenGO-a te pristajete povremeno primati e-mailove o našim kampanjama. Možete se odjaviti u svakom trenutku.

Stop production of illegal and offensive photo and video materials of 'The Color Nude' that insults religious belief

For the attention of:

Nina Obuljen Koržinek, Minister of culture
Ben Gibson, director of DFFB Academy
Anna de Paoli, producer of DFFB Academy

Dear Ms. Obuljen Koržinek, Ms. De Paoli and Mr. Gibson,

I was unpleasantly surprised by DFFB Academy failure which allowed students to shoot without appropriate location permissions.

The crew of DFFB students who shot a short documentary 'The Color Nude', have violated the religious sensibiliites of large numbers of the citizens in Croatia by shooting naked scenes in the churches of Dubrovnik. This is deeply offensive for all Catholics and for all people who understands cultural and traditional importance of churches for Croatian and European historical and cultural heritage.

Marijana Verhoelf, a student of DFFB (Deutche Film und Fernsehakademie Berlin), together with other members of the film crew and producer Elisabeth Koeller misused opened doors of churches in Dubrovnik and dishonored sacred spaces.

Such impudent behavior and vilification of religious citizens offends more than 86% of the Croatian citizens based on their religious beliefs and creates an hostile environment towords religion, disrespects religious beliefs and sacral space.

Artistic freedom is not above ethical principles, nor over other persons human rights, including religious freedom. Violating sacral objects and insulting people's religion means abusing art in order to dishonor believers and spread hate and intolerance towards them.

In addition, it is inconceivable that an academic institution like yours could approve shooting at locations for which all necessary permits were not hand out, especially when it comes to private property.

That is why I urge you to:

1) suspend the production and public disclosure of all inappropriate and offensive nude photography and video content recorded in the churches without legal permission. That material offends religious feelings  86% of the Croatia citizens.

2) produce a written and public apology from Academy officials and "The Color Nude" movie crew who misused freedom of art for insulting religious persons.

I urge the Republic of Croatia Ministry of culture to take urgent legal steps regarding the unauthorized shooting within the protected monumental heritage area to which Dubrovnik churches belong.

***************

Poštovani,

Neugodno sam iznenađen propustom Vaše Akademije u obliku dopuštanja studentskog snimanja bez adekvatnih lokacijskih dozvola.

Ovim putem od Vas tražim:

S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

6.998 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 10.000 potpisa.