FIFA cenzurirala Neymarov natpis "100% Isus"

FIFA zabranjuje slobodu izražvanja vjerovanja

pobjeda

44.599 people have signed.

FIFA cenzurirala Neymarov natpis "100% Isus"

Cenzuru natpisa možete vidjeti od 00:35: https://www.youtube.com/watch?v=054PZ1T6uew

Napadi na slobodu govora i izražavanja mišljenja i vjeroispovjesti pod krinkom tolerancije i poštivanja se nastavljaju.

Međunarodni nogometni savez FIFA cenzurirao je traku za glavu jednog od igrača na kojoj je pisalo: „100% ISUS“.

Zlatna lopta (originalno "Ballon d'Or") najveće je nogometno priznanje u kategoriji najboljeg nogometaša svijeta. Tijekom večeri dodjele nagrada, održane u Zurichu 11. siječnja ove godine, FIFA je predstavljajući igrače nominirane za prestižnu nagradu emitirala, između ostalih, i Neymarov video. Kontroverza je nastala jer je FIFA video cenzurirala izbrisala. Riječ je o videu u kojem brazilski nogometaš na glavi nosi povez "100% ISUS", nakon osvajanja Lige prvaka prošle godine. U obrađenom videu prikazanom na dodjeli, natpis je namjerno uklonjen. Neymar je, poput mnogih brazilskih igrača, praktični vjernik, a traku nosi povremeno tijekom treninga i utakmica još od djetinjstva.

I dok u etičkom kodeksu FIFA-e izdanom 2012. u članku 23 stoji kako su sve osobe obvezane kodeksom dužne poštovati dostojanstvo osobe ili skupine osoba i ne diskriminirati ih (između ostalog) zbog etničkog, nacionalnog ili socijalnog porijekla, spola, jezika ili vjere, sama FIFA je u ime neutralnosti i poštovanja prema osjećajima drugih prekršila vlastite odredbe.

Cenzuriranje izražavanja vjerskih osjećaja protivno je ne samo njihovom etičkom kodeksu nego i Općoj deklaraciji o ljudskim pravima koja jamči pravo na slobodu vjeroispovijedi:

Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi; to pravo uključuje slobodu promjene vjeroispovijedi ili uvjerenja i slobodu da pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje bogoslužjem, poučavanjem, praktičnim vršenjem i obredima.

Stanite u obranu slobode govora, izražavanja vlastitog mišljenja i uvjerenja i to u ime tolerancije i političke korektnosti.

Potpišite peticiju: zatražite vraćanje originalnog videa i ustanite u obranu slobode izražavanja vlastitih uvjerenja

SAZNAJTE VIŠE:

FIFA Etički kodeks izdanje 2012.

Opća deklaracija o ljudskim pravima

Neymar slavio pobjedu s trakom na glavi na kojoj je pisalo ‘100% Isus’

FIFA cenzurirala Neymara: Izbrisali natpis ‘100 % Isus’ s trake na njegovoj glavi

Ova peticija je...

Pobjeda!

Dosta cenzure Neymara i svih drugih kršćana

Poštovani g. Hayatou,

Sukladno čl. 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima:

Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi; to pravo uključuje (…), javno ili privatno, iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje...

kao i FIFA-inom etičkom kodeksu izdanom 2012. koji jamči pravo na slobodu vjeroispovijedi:

Osobe koje su obvezane ovim Kodeksom ne smiju vrijeđati dostojanstvo ili integritet zemlje, privatne osobe ili skupine osoba putem prezrivih, diskriminirajućih riječi ili kleveta, ili postupaka na račun (…) vjere (…) ili bilo kojeg drugog mišljenja…

cenzura videa na kojem Naymar nosi traku za glavu sa natpisom „100% ISUS“ je nevjerojatna i protivna pravu na slobodu govora i izražavanja vlastitih uvjerenja.

Zbog toga pozivamo vas i upravni odbor Fife da uklonite cenzurirani video, prikažete orginal te zaustavite zatiranje slobode govora, izražavanja vlastitog mišljenja i uvjerenja pod krinkom tolerancije i političke korektnosti.

----

Dear g. Hayatou,

According to Art. 18 of The Universal Declaration of Human Rights:

Everyone has the right to freedom of thought, conscience and religion; this right includes freedom to change his religion or belief, and freedom, either alone or in community with others and in public or private, to manifest his religion or belief in teaching, practice, worship and observance.

and the FIFA Code of Ethics, edition 2012:

Persons bound by this Code may not offend the dignity or integrity of a country, private person or group of people through contemptuous, discriminatory or denigratory words or actions on account of (…) religion (…) or any other reason…
everybody have the right to freedom of religion.

the censorship imposed on Neymar's video showed at the Ballon D'Or ceremony is outrageous attack on freedom of speach and expression of personal beliefs.
For all these reasons we invite you and the Board of Fife to remove the censored video, display the original video and stop the suppression of freedom of speech and beliefs under the mask of tolerance and political correctness.

S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

44.599 people have signed.