Hitno reagirajte na huliganske, ženomrzačke izgrede koji se javno opravdavaju i potiču diskriminaciju žena

Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova

3.288 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 5.000 potpisa.

Pripadnici Torcide u Supetru su uvredama dočekali Janicu Kostelić, legendarnu hrvatsku skijašicu i aktualnu državnu tajnicu za sport.

Najveća hrvatska sportašica je doputovala na Brač kako bi u nedjelju prisustvovala finalu teniskog turnira Croatia Bol Open. Međutim, Janica je nakon incidenta napustila Brač i uputila se prema Zagrebu.
Uvrede koje je dobila možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=NLDwOXC5HLU a

Divljački uzvici i skandiranje seksističkih uvreda koje su doživjele Janica i kolegice koje su s njom bile u autu je ČISTO NASILJE i ne može se opravdati ni na koji način.

Muškaraci koji su okružili auto, vrijeđali, psovali i skandirali seksističke uvrede ne smiju proći bez osuđujuće reakcije medija i nadležnih institucija.

Sve su žene jednake, ne postoje neke koje su jednakije od drugih! Zbog toga ovim putem tražimo hitnu reakciju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić da sukladno svojim zakonskim ovlastima poduzme odgovarajuće korake i te pokaže kako diskriminacija, vrijeđanje i zastrašivanje žena u Hrvatskoj nisu dopušteni ikome niti za njih postoji opravdanje.

Ovaj put je u pitanju Janica, a sutra to može biti bilo koja žena koja obnaša javnu dužnost ili neku drugu profesionalnu dužnost ili je jednostavno žena u prolazu koja se našla na putu grupi seksističkih huligana.

Odnos dijela medija i političara vrlo je zabrinjavajuć jer stvara ponižavajuće i uvredljivo okruženje za žene, srozavajući standarde hrvatskog društva po pitanju poštivanja žena i zaštite njihova dostojanstva.

Napad na Janicu Kostelić najprimitivniji je ženomrzački napad koji je imao za cilj povredu osobnog dostojanstva i stvaranje neugodnog, neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog okruženja.

Potpišite peticiju i zatražite hitnu reakciju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova radi učinkovitog suzbijanja diskriminacije nad ženama i osiguravanja dijaloga u ravnopravnom i demokratskom javnom okruženju.

Sada potpišite peticiju!

CitizenGO će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i drugim kampanjama. Potpisivanjem prihvaćate uvjete korištenja kao i pravila o zaštiti privatnosti CitizenGO-a te pristajete povremeno primati e-mailove o našim kampanjama. Možete se odjaviti u svakom trenutku.

Hoćete li reagirati na relativizaciju nasilja nad Janicom Kostelić i njenim kolegicama?

Poštovana gđo Ljubičić,

ovim putem tražim od vas da sukladno svojim zakonskim ovlastima poduzmete odgovarajuće korake te pokažete kako diskriminacija, vrijeđanje i zastrašivanje žena u Hrvatskoj nisu dopušteni nikome niti za njih postoji opravdanje.

Pripadnici Torcide su u Supetru, 10. lipnja,  uvredama dočekali Janicu Kostelić, legendarnu hrvatsku skijašicu i aktualnu državnu tajnicu za sport.

Najveća hrvatska sportašica je doputovala na Brač kako bi u nedjelju prisustvovala finalu teniskog turnira Croatia Bol Open ali je nakon incidenta napustila Brač i uputila se prema Zagrebu.

Uvrede koje je dobila možete pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=NLDwOXC5HLU

Divljački uzvici i skandiranje seksističkih uvreda koje su doživjele Janica i kolegice koje su s njom bile u autu je NASILJE i ne može se opravdati ni na koji način.

Obraćamo Vam se kako bismo vas upozorili na taj konkretan slučaj diskriminacije na osnovi spola budući da je takvu vrstu diskriminaciju potrebno suzbiti.

Stoga od vas tražim da sukladno svojim zakonskim ovlastima poduzmite odgovarajuće korake i pokažete kako diskriminacija, vrijeđanje i zastrašivanje žena u Hrvatskoj nisu dopušteni ikome niti za njih postoji opravdanje.

Čl. 16. st. 2. Zakona o ravnopravnosti spolova jasno kaže: „zabranjeno je javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol i spolnu orijentaciju.

Pokušaji opravdavanja huliganskog napada na Janicu Kostelić, kao i na bilo koju drugu osobu su nedopustivi. Ne postoji valjan razlog koji bi opravdao napad muškaraca koji su okružili auto, vrijeđali, psovali i skandirali seksističke uvrede.

Odnos dijela medija i političara vrlo je zabrinjavajuć je jer stvara ponižavajuće i uvredljivo okruženje za žene, srozavajući standarde hrvatskog društva u odnosu na poštivanje žena i zaštitu njihova dostojanstva.

Ovaj put je u pitanju Janica Kostelić, sutra to može biti bilo koja druga žena koja obnaša javnu dužnost, drugu profesionalnu dužnost ili jednostavno žena u prolazu koja se našla na putu grupi seksističkih huligana.

Stoga vas još jednom pozivamo na hitnu reakciju radi učinkovitog suzbijanja diskriminacije nad ženama i osiguravanja dijaloga u ravnopravnom i demokratskom javnom okruženju.

S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

3.288 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 5.000 potpisa.