Legyen nemzeti ünnep június 16., a Rákóczi-szabadságharc kezdete!

A petíció címzettje: Minden magyar állampolgárnak!

02 000
  1 672

1 672 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 2 000 aláírást.

Legyen nemzeti ünnep június 16., a Rákóczi-szabadságharc kezdete!

Illesse bocsánatkérés II. Rákóczi Ferenc fejedelmet a magyar nemzet részéről, amiért szégyenteljes módon mindmáig meg nem emlékezett történelme leghosszabb szabadságharcáról!

Aláírásgyűjtési akciót indítottam el abból a célból, hogy nemzeti ünneppé nyilvánítsák június 16-át, a Rákóczi-szabadságharc kezdetét.
II. Rákóczi Ferenc csaknem háromezer fős seregével 1703. június 16-án lépte át a lengyel-magyar határt, s érkezett meg a Vereckei-hágon keresztül Magyarországra.

„Emlékezz a magyarok dicső csatáira, melyeken függetlenségét, áldott magyar hazáját védte! Emlékezz, mert amíg ezekre emlékszel, addig él a magyar, él Rákóczi és a nemzet minden hős fiának dicső halála nem volt hiába való!”

A Rákóczi-szabadságharc a török uralom alól felszabadult Magyarország első jelentős szabadságharca volt a Habsburg abszolutizmus ellen. A II. Rákóczi Ferenc vezette csaknem nyolc évnyi (1703-1711) küzdelem a rendi kiváltságok védelméért, a gazdasági és társadalmi fejlődésért folyt, és végül az egyenlőtlen erőviszonyok, a kedvezőtlenné váló európai politikai helyzet és az ország belső társadalmi ellentmondásai miatt bukott el.

A szabadságharcot követően a nemzeti hősként ünnepelt II. Rákóczi Ferenc emigrációba kényszerült, Rodostóban hunyt el, hamvait 1906-ban a kassai Szent Erzsébet-főszékesegyházban helyezték el.

A petíció elindítójával a CitizenGO nem áll jogi kapcsolatban. A CitizenGO nem vállal felelősséget a petíció tartalmáért.

Írja alá most

Aláírásával elfogadja a CitizenGO Általános Szerződési Feltételeit és Adatvédelmi Szabályzatát, és hozzájárul, hogy e-mailen keresztül tájékoztassuk kampányainkról. Leveleinkről bármikor leiratkozhat.

A petíció címzettje: Minden magyar állampolgárnak!

Legyen nemzeti ünnep június 16., a Rákóczi-szabadságharc kezdete!

ŐSEINKRE EMLÉKEZNI NEMES KÖTELESSÉG!

„Iustam causam Deus non derelinquet” (Isten az igaz ügyet nem hagyja el).

Üdvözlettel, László Ferenc

Üdvözlettel: