Vétózza meg Ukrajna elnöke a nemzeti kisebbségek jogait sértő oktatási törvényt!

Összefogás Kárpátaljáért

050 000
  22 440

22 440 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 50 000 aláírást.

Szomorúan adunk hírt róla, hogy Porosenkó ukrán elnök szeptember 25-én hétfőn aláírta az új oktatási törvényt.

Hálásak vagyunk, hogy ennyien összefogtunk a kárpátaljai magyarok, és minden Ukrajnában élő nemzeti kisebbség védelmében! Minden lehetséges nemzetközi fórum felé el fogjuk juttatni a jogfosztó törvény ellen gyűjtött aláírásokat, mivel az ukrán törvény több nemzetköz egyezményt is megsért azzal, hogy nem biztosítja az anyanyelven való tanulást az oktatási rendszer valamennyi szintjén.

-----------

TILTAKOZÁS AZ UKRÁN OKTATÁSI TÖRVÉNY ELLEN!

Biztosan Önhöz is eljutott az ukrán oktatási törvény híre, amely megfosztja az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségeket, így a kárpátaljai magyarokat is az anyanyelven való tanulás lehetőségétől az iskola felső tagozatától kezdve.  A törvény jelenlegi formájában 120 román, 100 magyar és 5 lengyel tannyelvű iskola felszámolásához vezetne, illetve negatívan érintené a bolgár és orosz kisebbségeket is.

Az alábbiakban Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke és Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke által írt petícióhoz csatlakozhat.

Miután tegnap az ukrán Parlament elnöke is aláírta a törvénytervezetet, már csak az ukrán elnök, Petro Porosenkó akadályozhatja meg a törvény hatályba lépését.

A magyar Országgyűlés tegnap egyhangúlag elfogadta “a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről” szóló ötpárti határozatot, ezzel erős legitimációt adva a magyar kormánynak, hogy minden lehetséges lépést megtegyen  a jogszabály hatályba lépésének megakadályozása érdekében.

Mi, civilek és magánszemélyek, kárpátaljai és magyarországi magyarok kiállva az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek mellett szintén tiltakozunk a törvény ellen, ezért felhívjuk Petro Porosenkó elnököt, hogy vétózza meg azt!

Csatlakozzunk minél többen, álljunk ki együtt a kárpátaljai magyarok és minden Ukrajnában élő nemzeti kisebbség tagjai mellett!

A petíciót az ukrán elnökön kívül az ENSZ emberi jogi főbiztosához és az Európai Unió vezetőihez is eljuttatjuk, arra kérve őket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ez a törvény ne léphessen hatályba!

Kép: Iskolások magyar és ukrán zászlókkal fogadják Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét a kárpátaljai Salánkon 2016. december 15-én. MTI Fotó: Nemes János

Írja alá most

Aláírásával elfogadja a CitizenGO Általános Szerződési Feltételeit és Adatvédelmi Szabályzatát, és hozzájárul, hogy e-mailen keresztül tájékoztassuk kampányainkról. Leveleinkről bármikor leiratkozhat.

Petíció Ukrajna elnöke, Petro Olekszijovics Porosenkó részére: Kérjük, vétózza meg az oktatási törvényt!

Tisztelt Elnök Úr!

Mi, az ukrajnai magyar szervezetek vezetői, és a petícióhoz csatlakozó magánszemélyek a Legfelsőbb Tanács által elfogadott, Az oktatásról szóló, a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait sértő törvénnyel kapcsolatban fordulunk Önhöz mint Ukrajna alkotmányáért, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelméért garanciát vállaló személyhez, partnerünkhöz, akivel 2014. május 1-jén választási megállapodást írt alá a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungváron.

A 2017. szeptember 5-én Ukrajna Legfelső Tanácsa által elfogadott, Az oktatásról szóló törvény 7. cikkelye, amely ellentétes az ország alkotmányával, semmibe veszi Ukrajna nemzetközi vállalásait, megfosztva a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, felgyorsítva ezzel az asszimilációs folyamatokat, ami alapjaiban veszélyezteti azok megmaradását.

Az anyanyelvi oktatás joga Ukrajna számos nemzeti kisebbségi közössége (például a bolgárok, moldávok, románok, magyarok stb.) számára nem csupán a mai Ukrajna hatályos jogszabályaiból fakad, hanem évtizedek óta gyakorolt jogról van szó, amellyel hosszú éveken keresztül más állami formációk keretében is élhettek.

Hangsúlyozzuk, hogy Ukrajna több kétoldalú nemzetközi szerződésben is vállalta a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatására vonatkozó jogok biztosítását.

Emlékeztetnénk arra, hogy a fent említett, a KMKSZ-szel aláírt választási megállapodásban, melyet a választások előestéjén hirdettünk ki, Ön vállalta, hogy Ukrajna elnökévé választása esetén hozzájárul a nyelvi kérdések pozitív elbírálásához, mégpedig a nemzeti kisebbségek nyelvi jogainak biztosításához az Európa Tanács "Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartája" alapján, valamint ahhoz, hogy előremozdítja a nemzetiségi oktatási intézmények különálló irányítási egységeinek létrehozását.

Arra kérjük Önt, tisztelt Elnök úr, hogy alkalmazza az Ukrajna törvényei által biztosított hatásköreit és politikai befolyását annak érdekében, hogy ne lépjen hatályba Az oktatásról szóló törvény, amely nemcsak sérti az Alkotmány által előírt emberi jogokat és alapvető szabadságjogokat, hanem veszélyt jelent országunk tekintélyére nemzetközi szinten is, megkérdőjelezi eurointegrációs törekvéseinket, melyek megvalósítása lehetetlen az emberi jogok és szabadságjogok megsértésével, különösen a lakosság olyan veszélyeztetett csoportjainak kárára, mint a nemzeti kisebbségek.

Jelen petíciót az ENSZ emberi jogi főbiztosához és az Európai Unió vezetőihez is eljuttatjuk, arra kérve őket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ez a törvény ne léphessen hatályba!

Tisztelettel:

Brenzovics László
parlamenti képviselő,
a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke,

Orosz Ildikó,
a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke,

Zubánics László,
az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke,

és a petícióhoz csatlakozók.

Üdvözlettel:
[az Ön neve]