Engedjék szabadon a cseh misszionáriust és társait!

A tárgyalást a mai napra tűzték ki...

0500 000
  374 000

374 000 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 500 000 aláírást.

FRISS INFORMÁCIÓ:

A szudáni bíróság tegnap elnapolta Petr Jašek, a bebörtönzött cseh misszionárius ügyének tárgyalását.

A cseh külügyminisztérium szóvivője, Michaela Lagronová elmondta:

"Meriam Yahia Ibrahim Ishag esete bebizonyította, hogy van értelme nemzetközi nyomást gyakorolni Szudánra. Az eredetileg halálra ítélt nőt kiadta Szudán, és sikerült elhagynia az országot."

Bízunk benne, hogy kellő nemzetközi összefogással Petr Jašek és társai is kiszabadulhatnak a szudáni börtönből. Ehhez valódi összefogásra van szükség.

Testvérszervezetünk, a spanyol HazteOir demonstrációt tartott tegnap Madridban a Szudáni Nagykövetség előtt, kérve az igazságtalanul bebörtönzött rabok szabadulását. A tüntetésen készült képeket ezen a linken keresztül tekintheti meg.

Ha még nem csatlakozott a kampányhoz, kérjük hallassa a hangját Ön is ebben a fontos kérdésben! Köszönjük, ha már aláírta petíciót. Ez esetben kérjük ossza meg ismerőseivel is!

Közösen, összefogva érhetünk el valódi változást. Köszönjük, hogy részese harcainknak.

---------

Ma tárgyalnak annak a cseh segélymunkásnak az ügyében, akit egy évvel ezelőtt börtönöztek be igazságtalanul Szudánban. Fennáll a veszélye annak, hogy halálra ítélik. Fontos, hogy az ENSZ megfelelő szervei azonnal hallassák a hangjukat az érdekében. Kérjük, csatlakozzon petíciónkhoz Ön is!

---

"Ezek az emberek nem kémek. Nem uszítottak lázadásra. Nem buzdítottak politikai lépésekre. Ők négyen csupán szolgálni próbáltak és segíteni. Csak a zsarnokok tarthatják a segítséget bűncselekménynek. A négy férfit azonnal szabadon kell engedni!"

Todd Nettleton, a Mártírok Hangja szervezet szóvivője

---

Részletek:

Petr Jašek, cseh segélymunkás és misszionárius a Keresztény Segélyprogram (Christian Aid) résztvevőjeként ment Szudánba, hogy a hitük miatt üldözött keresztényeken segítsen. Ekkor még nem gondolta, hogy néhány hónap elteltével ő is egy lesz közülük.

Egy súlyosan megégett diák műtétjének támogatása ügyében érkezett Petr Jašek Szudánba 2015 végén. Hazaindulása napján, december 10-én a szudáni titkosszolgálat a repülőtéren tartóztatta le. Hetekig senki nem hallott felőle, a családja sem tudta, életben van-e. Az ügyész több olyan bűncselekmény elkövetésével vádolta meg, amelyek halálbüntetést vonhatnak maguk után. Az ellene felhozott vádak (pl. kémkedés, lázadás) a totalitárius rendszerek időszakára emlékeztetnek.

Jašek-kel együtt három másik szudáni férfit is elítéltek. Az ellenük felhozott politikai vádak célja, hogy elejét vegyék bármilyen rendszerkritikának, vagyis minden, a szudáni iszlám rezsimmel szembeni véleménynyilvánításnak. Jašek az első európai állampolgár, akit halálbüntetés fenyegethet Szudánban.

A cseh kormány sikertelenül kérvényezte a misszionárius szabadon bocsátását. Az Európai Parlament októberi állásfoglalásában fehívja Szudánt, haladéktalanul bocsássa szabadon a fogvatartottakat.

Petíciónkat az ENSZ emberi jogi főbiztosának, és véleménynyilvánításért felelős különmegbízottjának címezzük, szorgalmazva,  hogy tegyenek meg minden lehetséges lépést Petr Jašek és társainak szabadon bocsátása érdekében. Továbbá szudáni nagykövetek és diplomaták részére is eljuttatjuk a leveleket.

Jašek védője szerint kevés esély van rá, hogy  tisztességes eljárást folytassanak le ellene. Nem meglepő, tekintve, hogy Szudánban egy háborús bűnös uralkodik… Omar al-Bashir elnök ellen vádat emelt a Nemzetközi Büntetőbíróság népirtásért, emberiség elleni és háborús bűnökért, hét éve pedig elfogatóparancs van ellene érvényben. A szudáni kormányzás alapja pedig a saría törvény, így a tény, hogy Jašek elkötelezett keresztény, megpecsételheti a sorsát.

Reményre adhat okot, hogy két évvel ezelőtt hatalmas nemzetközi összefogás eredményeképp, számos szervezet és a CitizenGO tagjainak segítségével szabadult ki a halálra ítélt Meraim Ibrahim (egy szudáni keresztény nő, akit halálra ítéltek keresztény hite miatt) a börtönből. Szabadulását az állampolgárok által támogatott politikai erőfeszítések segítették elő!

Petr Jašek családjának írt levelében a következőket írta a börtönből:
„Istennél van a cellám kulcsa. Ki fogja nyitni az ajtót, ha itt lesz az ideje.”

Kérjük, csatlakozzon petíciónkhoz, és ha hívő, segítse imáival a cseh misszionáriust és társait!

Köszönjük támogatását!

Írja alá most

A CitizenGo védi a személyes adatokat és a jövőben tájékoztat erről és további kampányairól.

Bocsássák szabadon Petr Jašek-et és három sorstársát!

Aggodalmam fejezem ki amiatt, hogy a szudáni titkosszolgálat egyre gyakrabban veszi őrizetbe a civil társadalmi aktivistaként fellépő polgárokat. Kérem, haladéktalanul bocsássanak szabadon a fogvatartottakat, azonnal vessenek véget az önkényes letartóztatásoknak, és ejtsenek minden olyan vádat, amelyet e személyek békés tevékenységei miatt emeltek, továbbá biztosítsák, hogy a nem kormányzati szervezetek, a velük kapcsolatban álló személyek és diákaktivisták anélkül végezhessék munkájukat, hogy megtorlástól kelljen tartaniuk!

A gondolat, a vallás és a meggyőződés szabadsága egyetemes emberi jog, amelyet mindenhol és mindenki esetében meg kell védeni. Sürgetjük a szudáni kormányt, helyezzenek hatályon kívül minden olyan jogszabályt, amely büntet, vagy hátrányos helyzetbe hoz egyéneket vallási meggyőződésük miatt, mivel ez ellentétes nemcsak az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával, de a Szudán alkotmányával is.

Emellett sürgetjük a nemzetközi közösséget, illetve az ENSZ szerveit és intézményeit, tegyenek meg minden lehetséges lépést Petr Jašek és társai szabadulása érdekében, és szorgalmazzák Szudánban az alapvető emberi jogok, köztük a vallásszabadság biztosítását minden ember számára!

Üdvözlettel:
[az Ön neve]