Fogságból üzent a szalézi szerzetes

Nemzetközi összefogás szükséges Tom Uzhunnalil atya, a Jemenből elrabolt misszionárius kiszabadításához

Fogságból üzent a szalézi szerzetes

52 182 people have signed.

Fogságból üzent a szalézi szerzetes

Örömmel tudatjuk, hogy 18 hónap után Tom Uzhunnalil atya kiszabadult fogságából !

Az indiai szalézi misszionáriust ismeretlen gerillák rabolták el Teréz anya nővéreinek jemeni idősek otthonából, miután kivégezték az otthon 12 lakóját és 4 apácát Teréz anya nővérei közül. A támadást eddig senki sem vállalta magára.

Tom atya jelenleg Rómában tartózkodik a szaléziak rendházában. Tegnap Ferenc pápával is találkozott.

Forrás

A szaléziak oldalán az alábbiakat olvashatjuk:

"... fogvatartása egész ideje alatt ugyanazt a ruhát viselte; az elrablóival – akik arabul beszéltek - ő egy kicsit kommunikált angolul; fogsága idején két vagy három alkalommal más helyre vitték, de ilyenkor mindig bekötötték a szemét.

„Soha nem gondoltam, hogy megölhetnek” - mondta a misszionárius, aki arra is emlékezett, hogy 2016. március 3-án, egy esttel a mészárlás előtt a Szeretet Misszionáriusai ádeni házának igazgatója, kommentálva a nehéz helyzetet, amelyben a szerzetesek találták magukat a háborús övezetben, azt mondta, hogy jó lenne vértanúságot szenvedni Krisztusért. De a legfiatalabb nővér - aki akkor túlélte a támadást – azt válaszolta: „Én élni akarok Krisztusért.” Forrás

Köszönjük, hogy hallatták a hangjukat Tom atyáért, és csatlakoztak kampányunkhoz. Hordozzuk őt továbbra is imáinkban minden olyan emberrel együtt, akik jelenleg is fogságban vannak, vagy hitük miatt üldözik őket!

Köszönjük szépen!

A CitizenGO csapata

-------------------------

Iszlamista támadók törtek be Teréz anya nővéreinek jemeni idősek otthonába márciusban. Négy nővért és tíz beteget kivégeztek, a kápolnában imádkozó Tom Uzhunnalil szalézi szerzetest pedig elrabolták.

Eleinte tévhírek terjedtek el Tom atyával kapcsolatban, például hogy Húsvétkor keresztre fogják feszíteni fogvatartói. Július 19-én megjelent egy kép róla a Facebookon, melyen nagyon gyengének tűnt, később pedig egy a közösségi oldalon posztoltak videót az iszlamisták a kínzásáról. Mindkét esetben bekötötték a szemét, így a felvételek eredetiségéről rendtársai és a bevont szakértők sem voltak meggyőződve.

Bár augusztusban az indiai külügyminiszter azt állította, hogy „a kormány minden lehetséges eszközt bevetett Tom atya biztonságos kiadatásáért”, azóta sem történt változás az ügyben.

Karácsonykor került föl egy videó a YouTube-ra, melyben az atya üzen a világnak. Bár nem bizonyított, hogy a felvételen valóban Tom atya látható, rendtársai és rokonai szerint igen. Feltételezve, hogy a misszionáriusról van szó, ez az első üzenet, ami tőle érkezett márciusi elrablása óta.

A videóban a lehetséges Tom atya azt állítja, az emberrablók több ízben is megpróbáltak kapcsolatba kerülni az egyházzal és a polgári hatóságokkal, de hiába. A szerzetes szülőhazája, India segítségét kéri, és elmondja:

„Ha európai pap lennék, talán sokkal komolyabban vennének. Indiai vagyok. Talán nem tekintenek annyira értékesnek.”

Továbbá Ferenc pápát és a püspököket is arra kéri, hogy jöjjenek a segítségére, mivel sürgős egészségügyi gondoskodásra szorul.

Minden bizonnyal fogvatartói adták szájába a szavakat, és kényszerítették, hogy elmondja az előre megírt szöveget, mégis elgondolkodtatóak a mondatai. Szalézi rendtársai szerint ez a videó egy emlékeztető a hatóságok, a kormány és az egyház számára, hogy fokozzák erőfeszítéseiket, és tárgyaljanak Tom atya szabadon bocsátásáról.

Mutassuk meg, hogy nemcsak az európai emberek élete fontos számunkra, hanem minden emberé! Hívjuk föl a befolyásos regionális és globális vezetők figyelmét, hogy tegyenek meg mindent az atya szabadon bocsátása érdekében!

Érdemes tisztában lennünk a jelenlegi jemeni helyzettel. Jemenben a közel két éve kezdődött tüntetések következményeként megdöntötték a Szaúd-Arábiával szimpatizáló Mansour Al-Hadi elnök hatalmát. Az elnök először Szaúd-Arábiába menekült, majd a szaúdi vezetésű koalíció segítségével visszatért az országba, és a mai napig háborúzik a jemeni hadsereg és az előző elnököt támogató Húszi Mozgalom ellen. A szaúdi beavatkozás káoszt szült az országban, ahol humanitárius katasztrófa fenyegeti a lakosságot.

Szaúd-Arábia nagymértékben támaszkodik az Egyesült Államokra, Nagy-Britanniára és Indiára, akik a fenntartott diktatúra ellenére is megvásárolják a szaúdi termékeket a szabad piacon. Ezek az országok megpróbálhatnák megakadályozni a durva atrocitásokat, mégsem tettek eddig így. A nyugati államoknak pedig felelősségük lenne a keleti térségben lévők emberi jogaival is törődniük, és ezt szemmel tartaniuk szaúdi kapcsolataik tekintetében is!

A fentiek okán petíciónkat az Egyesült Államok megválasztott elnökének, Nagy-Britannia és India miniszterelnökének, illetve Szaúd-Arábia királyának címezzük, arra kérve őket, hogy tegyenek lépéseket Tom atya kiszabadulása, az emberek biztonsága, illetve az alapvető emberi jogok biztosítása érdekében.

Tom atya egyike a világ számos részén élő üldözött keresztényeknek. Kérjük, csatlakozzon petíciónkhoz a szabadulása érdekében! Ha hívő, a petíció aláírása mellett, kérjük imádkozzon Tom atyáért és a világ minden üldözöttjéért!

Éppen elég ártatlan vér folyt már. Köszönjük, hogy segít felhívni a figyelmet Tom atyára, köszönjük, hogy segít megmenteni egy életet!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

This petition is...

Victory!

Szabadságot Tom atyának!

Petíció az Amerikai Egyesült Államok megválasztott elnöke, Donald Trump,
Nagy-Britannia miniszterelnöke, Theresa May,
India miniszterelnöke, Narendra Modi
és Szaúd-Arábia királya, King Salman
részére.

Iszlamista szélsőségesek rabolták el Tom Uzhunnalil szalézi szerzetest márciusban a jemeni Aden Idősek Otthonából, miután kivégezték az otthon 12 lakóját, és 4 apácát Teréz anya nővérei közül.

December végén fölkerült egy videó a YouTube videómegosztó oldalra, melyben a feltételezések szerint az atya üzenetét láthatjuk. A videó megjelenését követően a Dél-arábiai Apostoli Helynökség egy közleményt adott ki azt állítva, hogy a videóban beszélő férfi szoros hasonlóságot mutat Tim Uzhunnalil atyával, de figyelmeztette a nézőket, hogy nem ismertek a videó készítésének körülményei, és annak időpontja sem. Azonban a helynökség reménysugarat kínált mindenkinek jelezve, hogy a birtokukban lévő információk szerint az atya még életben van.

Mi, alulírottak, ezért szeretnénk félhívni a világ vezetőinek a figyelmét a kialakult helyzetre. Tom atyának a kollektív segítségükre van szüksége, mivel az ügyet az USA, Nagy-Britannia, India és Szaúd-Arábia közösen, együttműködve oldhatja meg, megmentve ezzel egy ember életét. Úgy véljük, Szaúd-Arábia befolyása hatalmas a térségben, ezért ezt jó célra is használhatná ebben a humanitárius szükségben. A nyugati államoknak pedig felelősségük lenne a keleti térségben lévők emberi jogaival is törődniük, és ezt szemmel tartaniuk szaúdi kapcsolataik tekintetében is!

Kérem, működjenek együtt, és használják fel diplomáciai kapcsolataikat Tom atya biztonságos kiszabadulása érdekében!

Köszönjük a segítségüket.

---------------------

For the Kind Attention of World Leaders, including:

• President-Elect of the United States of America, Mr. Donald Trump
  • Prime Minister of Great-Britain, Mrs. Theresa May
  • Prime Minister of India, Mr. Narendra Modi
  • and, King Salman of Saudi Arabia

A Catholic missionary priest from India, Fr. Tom Uzhunnalil, who was abducted from the Aden Care Home (Yemen) by ISIS terrorists last March, has been put on a Youtube video to plead for his life.

Following the release of the video on Christmas Day, the Apostolic Vicariate of Southern Arabia released a statement saying that the person speaking on the video, indeed, "bear[s] a close resemblance to Fr. Tom Uzhunnalil", but cautioned the viewers, saying that the date of, and circumstances surrounding, the video's creation are not known.

However, the Vicariate did offer a ray of hope, indicating that, because of different information in their possession, they believe Fr. Uzhunnalil to still be alive.

We, the undersigned, therefore, wish to offer prayers for Fr. Uzhunnalil's release, and ALSO acquaint, or reacquaint, you - the leaders of three of the most influential nations on Earth - with this ongoing situation.

Fr. Tom needs our collective help, and this is a case on which the governments of the United States, India and Saudi Arabia can collaborate, to save a life. We believe that Saudi Arabia, in particular, has enormous influence in the region, and that this influence could be well employed in this case of humanitarian need.

Please work together to open the necessary diplomatic (and, other) channels to secure Fr. Tom's safe return.

I am grateful for your help in this matter.

Üdvözlettel:
[az Ön neve]

Írja alá most

52 182 people have signed.