Petycja kierowana do Senatorów RP

Przywileje dla par homoseksualnych za naszymi plecami

18.461 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 20.000 podpisów.

Przywileje dla par homoseksualnych za naszymi plecami

Ustawa o cudzoziemcach umożliwi napływ homoseksualistów do Polski. Zaapeluj do senatorów, aby poparli poprawkę wykreślającą szkodliwy przepis!

Senat rozpatruje obecnie, uchwaloną 8 listopada br. przez Sejm, Ustawę o cudzoziemcach. Art. 160 pkt. 3 tej ustawy przewiduje możliwość udzielania zezwolenia na pobyt czasowy w Polsce cudzoziemcowi, który jest w stałym związku z osobą tej samej płci, będącą obywatelem RP, innego państwa członkowskiego UE lub państwa członkowskiego EFTA.

Ustawa to ukrywa. Pisze się o cudzoziemcu, który prowadzi życie rodzinne w rozumieniu Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych WolnościTymczasem, w świetle orzecznictwa Europejskiego Trybunału Praw Człowieka (sprawy: Schalk i Kopf przeciwko Austrii, §§ 92-94, i P.B. i J.S. przeciwko Austrii, § 30), termin życie rodzinne w rozumieniu Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności (Dz. U. z 1993 r. Nr 61, poz. 284, z późn. zm.) obejmuje swoim zakresem również stały związek osób tej samej płci.

Prawo europejskie nie wymaga przyznawania cudzoziemcom ochrony „życia rodzinnego w rozumieniu Konwencji o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności”. Ich życie rodzinne „po prostu”, a nie „w rozumieniu Konwencji …” jest chronione przez inne przepisy tej ustawy. Przyjęcie, stworzonego wyłącznie na użytek subkultur ruchu LGBT, art. 160 pkt. 3 będzie godziło w konstytucyjny model życia rodzinnego chroniony na mocy art. 18 Konstytucji RP. Stwierdza on, że pod ochroną i opieką Rzeczypospolitej Polskiej znajduje się „małżeństwo jako związek kobiety i mężczyzny, rodzina, macierzyństwo i rodzicielstwo” a nie „życie rodzinne w rozumieniu Konwencji”. Przepis artykułu 160 pkt 3 ustawy umożliwia, trudny do kontrolowania, napływ do kraju osób należących do środowisk LGBT, a pochodzących spoza obszaru UE.

Senacka Komisja Praw Człowieka, Praworządności i Petycji przyjęła poprawkę o usunięciu art. 160 pkt. 3, dzięki czemu Senat otrzyma na najbliższym posiedzeniu możliwość wykreślenia szkodliwego przepisu z Ustawy o cudzoziemcach. Podpisz petycję i zaapeluj do senatorów, aby poparli poprawkę Komisji i nie pozwolili na podważanie konstytucyjnie chronionego w Polsce modelu życia rodzinnego.

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
CitizenGo będzie chronić Twoją prywatność oraz informować Cię o tej oraz innych kampaniach.

Petycja do Senatu RP

Szanowny Panie Senatorze / Szanowna Pani Senator,

Senacka Komisja Praw Człowieka, Praworządności i Petycji przyjęła poprawkę o wykreśleniu z art. 160 Ustawy o cudzoziemcach (druk senacki 489) pkt. 3.

Uprzejmie proszę o poparcie tej poprawki podczas głosowania nad Ustawą o cudzoziemcach na najbliższym posiedzeniu Senatu RP.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Przywileje dla par homoseksualnych za naszymi plecami

Podpisz tę petycję teraz!

18.461 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 20.000 podpisów.