Facebook i Apple chcą mrozić komórki jajowe swoich pracownic

30.406 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.

Facebook i Apple chcą mrozić komórki jajowe swoich pracownic

Skandal? Asurd? Trudno znaleźć dobre określenie dla praktyk, jakie wprowadzają firmy Facebook i Apple.

Otóż firmy te nie tylko nie wspierają pracujących u nich kobiet w macierzyństwie, ale wręcz zachęcają do zrezygnowania z bycia matkami. Aby pozostawić złudzenia co do tego, że można być pracownicą na 200% i kiedyś matką, firmy te oferują pracującym u nich kobietom... zamrażanie komórek jajowych! I gratyfikację finansową, nawet 20 tys. dolarów!

Facebook już rozpoczął wdrażanie programu, a Apple zamierza do niego dołączyć w styczniu 2015 r. Ironicznie firmy te tłumaczą, że to oferta dla kobiet, które stoją przed dylematem: kariera zawodowa czy rodzina, a do tego w swojej argumentacji pokazują macierzyństwo jako zbędny balast.

Więcej np. tutaj: http://www.tvp.info/17253902/macierzynstwo-czy-kariera-apple-i-facebook-...

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Podpisując się akceptują Państwo Regulamin CitizenGO i Politykę Prywatności oraz zgadzają się Państwo na otrzymywanie co jakiś czas emaili o naszych kampaniach. Mogą się się wypisać w każdym momencie.

Stop anty-kobiecym praktykom

Szanowni Państwo,

pragnę wyrazić moje oburzenie Państwa decyzją dotyczącą oferowania możliwości mrożenia komórek jajowych przez Państwa pracownice oraz gratyfikacji z tego tytułu. Jestem rozczarowany Państwa antyrodzinną decyzją, która za priorytet życiowy kobiet uznaje pracę zawodową oraz całkowite rezygnowanie z macierzyństwa lub zrezygnowanie z niego w najlepszym czasie.

Państwa decyzja każe traktować kobiety wyłącznie z perspektywy pracownic przynoszących zyski firmom - tym samym uwłacza jednemu z podstawowych powołań kobiety, jakim jest macierzyństwo.

Sprzeciwiam się takiemu przedmiotowemu traktowaniu kobiet i proszę o jak najszybsze wycofanie się z takich uwłaczających praktyk.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Facebook i Apple chcą mrozić komórki jajowe swoich pracownic

Podpisz tę petycję teraz!

30.406 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.