STOP dyskryminacji osób z celiakią – domagamy się refundacji

Adresat/Adresaci petycji: Minister Zdrowia - Minister Finansów - Minister Rodziny - Pracy i Polityki Społecznej

STOP dyskryminacji osób z celiakią – domagamy się refundacji

5.572 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 10.000 podpisów.

STOP dyskryminacji osób z celiakią – domagamy się refundacji

„STOP dyskryminacji osób z celiakią – domagamy się refundacji”

Na stronie Ministerstwa Zdrowia widnieje informacja: „Jednym z głównych zadań ministra zdrowia jest zapewnienie pacjentom dostępu do skutecznych i bezpiecznych produktów leczniczych, a przy tym zmniejszanie kosztów leczenia dla pacjentów. Jednym z głównych narzędzi realizacji tego zadania, które kształtuje również politykę lekową państwa, jest refundacja. To właśnie dzięki refundacji możesz kupić taniej: leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyroby medyczne”.

Czy my, pacjenci z celiakią, mamy dostęp do takiej refundacji? NIE. Państwo polskie dyskryminuje osoby z celiakią, nie zapewniając im refundacji kosztów zakupu jedynego leku - specjalistycznej żywności bezglutenowej.

Celiakia jest chorobą przewlekłą, więc na diecie bezglutenowej musimy być przez całe życie, a żywność specjalistyczna jest dużo droższa od zwykłej.

Dlatego domagamy się traktowania nas na równi z innymi pacjentami cierpiącymi na choroby przewlekłe i finansowego wsparcia państwa polskiego przy zakupie specjalistycznej żywności bezglutenowej. W krajach europejskich wprowadzono wsparcie dla osób z celiakią w różnej formie - stałego zasiłku, dopłat do zakupu żywności czy ulg podatkowych. Chcemy podobnej pomocy w Polsce!

Prosimy osoby z celiakią, rodziców chorych dzieci i wszystkich, którym bliskie są nasze problemy o podpisanie petycji w sprawie refundacji specjalistycznej żywności bezglutenowej.

Zarząd

Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
CitizenGo będzie chronić Twoją prywatność oraz informować Cię o tej oraz innych kampaniach.

Szanowni Państwo,

Zwracamy się do Państwa z prośbą o wprowadzenie odpowiednich regulacji prawnych, które zapewnią nam, osobom chorym na celiakię, pomoc podobną do tej, jaką otrzymują inni pacjenci chorujący na choroby przewlekłe.

Jedynym skutecznym lekiem w celiakii jest ścisła dieta bezglutenowa, przestrzegana przez całe życie. Niestety specjalistyczne produkty bezglutenowe są dużo droższe niż ich tradycyjne odpowiedniki, dlatego nasze miesięcznie wydatki na żywność są znacznie wyższe niż przeciętnie.

Państwo polskie dyskryminuje osoby z celiakią, nie zapewniając im refundacji kosztów zakupu jedynego leku - specjalistycznej żywności bezglutenowej.  Dlatego domagamy się traktowania nas na równi z innymi pacjentami cierpiącymi na choroby przewlekłe i refundacji specjalistycznej żywności bezglutenowej lub innej formy finansowego wsparcia.

W krajach europejskich wprowadzono różne formy pomocy osobom z celiakią - stały comiesięczny zasiłek, dopłaty do zakupu żywności czy ulgi podatkowe. Chcielibyśmy wprowadzenia podobnej pomocy w Polsce.

Szacuje się, że około 1% społeczeństwa choruje na celiakię. W Polsce jest to zatem 380 000 osób. Jest to choroba autoimmunologiczna, o podłożu genetycznym, trwająca całe życie. Dotyka ludzi w każdym wieku, zarówno małe dzieci, jaki i osoby dorosłe (obecnie znacznie częściej). Szacujemy, że ponad 90% chorych nie wie, że ma celiakię i cierpi z powodu jej powikłań.

Celiakia powoduje problemy nie tylko na gruncie medycznym, ale również społecznym i ekonomicznym. Chorzy latami chodzą do różnych lekarzy lecząc skutki, a nie przyczynę choroby. Koszty ich leczenia, wypłaty z tytułu rent inwalidzkich i niezdolności do pracy generują potężne obciążenie dla budżetu państwa. Bezskuteczne i bardzo kosztowne jest leczenie wielu przypadków niepłodności, nowotworów, osteoporozy, depresji i przeróżnych chorób, na które cierpią chorzy z niewykrytą celiakią.

W imieniu członków naszego Stowarzyszenia zwracamy się do Państwa o przyjrzenie się problemom osób z celiakią i wypracowanie takich zmian prawnych, aby nie czuły się pacjentami drugiej kategorii, którzy nie zasługują na wsparcie ze strony państwa.

Z wyrazami szacunku,

Zarząd Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

STOP dyskryminacji osób z celiakią – domagamy się refundacji

Podpisz tę petycję teraz!

5.572 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 10.000 podpisów.