Adresat/Adresaci petycji: Organizacja Narodów Zjednoczonych

STOP militaryzmowi, szkoleniom i służbie wojskowej

827 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 1.000 podpisów.

STOP militaryzmowi, szkoleniom i służbie wojskowej

W ostatnim czasie w życie weszło kilka rozporządzeń Ministerstwa Obrony Narodowej, które wprowadza szkolenia wojskowe i umożliwia pobór do wojska każdego obywatela zdolnego do służby wojskowej. Opowiadamy się przeciwko tym rozporządzeniom oraz militaryzmowi. Rozporządzenie dotyczy także tych, co nigdy nie byli w wojsku. Władze wprowadziły rozporządzenia, które przygotowują Polskę do uczestnictwa w wojnie. Narusza to podstawowe prawa człowieka do wolności osobistej oraz pogłębia konflikt. Jesteśmy zdecydowanie przeciwni obowiązkowym szkoleniom wojskowym, poborowi do wojska, nagromadzeniu wojsk w Polsce, a także umieszczeniu w naszym kraju sprzętu wojskowego Stanów Zjednoczonych. Domagamy się wycofania sprzętu wojskowego Stanów Zjednoczonych z terytorium Polski i unieważnieniu rozporządzeń wprowadzonych przez Ministerstwo Obrony Narodowej. Każdy człowiek ma prawo decydować o sobie i nikt nie może mu narzucić służby wojskowej i szkoleń. Jest to sprzeczne z prawami, które przysługują człowiekowi znajdującymi się w Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka uchwalonej 10 grudnia 1948 roku, a także z wolnością osobistą człowieka, która przysługuje każdemu. Wszystkie działania władz są działaniami militarystycznymi, co doprowadza do pogłębiana konfliktu. Opowiadamy się przeciwko tego typu działaniom, domagamy się poszanowania podstawowych praw i wolności człowieka. Wszelkie konflikty można rozwiązać drogą rozmów, a prowadzenie polityki militarystycznej prowadzi do eskalacji konfliktu. Mając na uwadze dobro człowieka i jego wolność oraz podstawowe prawa człowieka, które mu przysługują, zwracamy się do Organizacji Narodów Zjednoczonych, aby zostały podjęte działania w celu ochrony praw i wolności człowieka w Polsce.

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Podpisując się akceptują Państwo Regulamin CitizenGO i Politykę Prywatności oraz zgadzają się Państwo na otrzymywanie co jakiś czas emaili o naszych kampaniach. Mogą się się wypisać w każdym momencie.

Adresat/Adresaci petycji: Organizacja Narodów Zjednoczonych

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

STOP militaryzmowi, szkoleniom i służbie wojskowej

Podpisz tę petycję teraz!

827 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 1.000 podpisów.