Katedra Italianistyki UW przeciw obronie życia

Adresat/Adresaci petycji: prof. dr hab. Hanna Serkowska - Kierownik Katedry Italianistyki UW

wygrane

386 osób podpisalo petycję.

Katedra Italianistyki UW przeciw obronie życia

Od kilku dni Katedra Italianistyki Uniwersytetu Warszawskiego na swoim profilu na Facebook (https://www.facebook.com/Katedra-Italianistyki-UW-1467103560169497/) publikuje artykuły pochodzące z zagranicznej prasy na temat toczącej się w Polsce debaty nt. ograniczenia prawa do aborcji. Dobór artykułów jest bardzo stronniczy, wszystkie one bowiem jasno opowiadają się za umożliwieniem zabijania nienarodzonych dzieci. Dodatkowo Polska i polskie społeczeństwo są w nich przedstawiane w wysoce niekorzystnym świetle. Moderatorzy profilu, będący wykładowcami zatrudnionymi w tejże Katedrze (utrzymywanej przez nas z naszych podatków) wchodzą dodatkowo w polemiki z osobami, które nie zgadzają się z ich zaangażowaniem politycznym. Nie robią tego jednak pod własnym nazwiskiem, a zasłaniają się nazwą Katedry Italianistyki UW. Dodatkowo usuwają oni komentarze, jak sami piszą, o "charakterze światopoglądowym ".

Zachęcam do podpisania petycji do P. Kierownik Katedry Italianistyki o zaprzestanie agitacji politycznej na wspomnianym profilu, a także o niecenzurowanie wypowiedzi innych użytkowników.

+ List do:

Ta petycja jest...

Wygrana!

Szanowna Pani Profesor,

od kilku dni na profilu "Katedra Italianistyki UW" na portalu Facebook można zaobserwować wzmożone  zaangażowanie administratorów w toczącą się obecnie w Polsce debatę publiczną na temat obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej zakładającej m. in. ograniczenie aborcji eugenicznej w naszym kraju. Z przykrością zauważam, że treści publikowane na Państwa profilu zdradzają silne zaangażowanie po jednej ze stron sporu politycznego.

Pragnę przypomnieć, iż Katedra Italianistyki UW jako część państwowej uczelni wyższej utrzymywana jest przez ogół polskich podatników, w tym przeze mnie i moją rodzinę. Wśród finansujących istnienie Katedry są więc zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy proponowanych zmian w prawie, jak i aborcji w ogóle. Wobec tego uważam, że odpowiedzialni za publikowane na profilu Katedry treści powinni zaprzestać politycznej agitacji w ramach profilu Katedry, który powinien pozostawać politycznie neutralny, ograniczając się do przekazywania informacji związanych z celem do jakiego sama Katedra została powołana, tj. edukacji i badań naukowych. Pragnę także zauważyć, że zarówno wśród ogółu podatników, jak i pośród studentów Państwa Katedry znajdują się osoby niepełnosprawne, dla których publikacje nawołujące do zezwolenia na aborcję osób chorych są głęboko raniące.

Poszczególni pracownicy Katedry mają oczywiście prawo wyrażania swoich poglądów politycznych, lecz powinni to robić podpisując się własnym nazwiskiem, a nie w imieniu Katedry Italianistyki UW.

Pragnę dodatkowo zauważyć, że na wspomnianym profilu znajduje się informacja, że "Wszelkie komentarze o charakterze światopoglądowym będą usuwane." Stwierdzenie takie jest zarówno szokujące jak i niewiążące. Regulamin portalu Facebook nie zakazuje komentowania wpisów użytkowników również na tematy, jak to Państwo ujęli "światopoglądowe". Szokujące to, że w demokratycznym kraju, państwowy uniwersytet, który powinien być miejscem swobodnej wymiany poglądów próbuje ocenzurować debatę na tematy społeczne

Wobec powyższego proszę o zaprzestanie agitacji politycznej i prób cenzurowania wypowiedzi nienaruszających regulaminu portalu Facebook.
Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Katedra Italianistyki UW przeciw obronie życia

Podpisz tę petycję teraz!

386 osób podpisalo petycję.