Adresat/Adresaci petycji: Pierre Lévy - Ambasador Francji w Polsce

Nie dla dyskryminacji osób z zespołem Downa we Francji

44.556 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.

Nie dla dyskryminacji osób z zespołem Downa we Francji

W 2014 roku europejskie organizacje społeczne walczące o poszanowanie praw osób z zespołem Downa przygotowały spot, będący apelem do kobiet, które dowiedziały się, że ich dziecko urodzi się z tą wadą genetyczną. Występujące w filmie osoby z tą wadą oraz ich rodzice pokazywali, że chociaż wychowanie dziecka z zespołem Downa bywa trudne, to przynosi także wiele radości, a osoby z tym zespołem są w stanie normalnie uczyć się, pracować i funkcjonować w społeczeństwie. Film można obejrzeć w internecie - https://youtu.be/Ju-q4OnBtNU

Emisja filmu we francuskich stacjach telewizyjnych spotkała się ze skargami do francuskiego odpowiednika KRRiT (Conseil supérieur de l'audiovisuel), który uznał, że naruszono francuskie prawo, zgodnie z którym reklamy muszą mieć charakter komercyjny lub być w interesie społecznym. Okazało się, że walka o godność osób z zespołem Downa nie leży w interesie francuskiego społeczeństwa. Cenzorskie zapędy CSA zostały zaskarżone i w dniu 10 listopada w sprawie ostatecznie wypowiedziała się Rada Stanu – najwyższy sąd administracyjny we Francji. Sędziowie nie tylko zgodzili się z decyzją CSA o ocenzurowaniu spotu, ale zaznaczyli, że widok szczęśliwych osób z zespołem Downa „mógł wywołać wyrzuty sumienia kobiet, które zgodnie z prawem podjęły inną decyzję”. Chodzi tu oczywiście o matki, które dokonały aborcji na swoich dzieciach z zespołem Downa.

Nie bądź bierny, gdy ludziom z zespołem Downa odbiera się najpierw prawo do życia, a potem prawo do obecności w przestrzeni publicznej. Podpisz list do ambasadora Francji w Polsce!

Fundacja Życie i Rodzina

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
CitizenGo będzie chronić Twoją prywatność oraz informować Cię o tej oraz innych kampaniach.

Adresat/Adresaci petycji: Pierre Lévy - Ambasador Francji w Polsce

Szanowny Panie Ambasadorze,

chcę wyrazić moje oburzenie wobec wyroku Rady Stanu z dnia 10 listopada 2016 roku w sprawie emisji spotu „Dear Future Mum” we francuskich stacjach telewizyjnych. Usuwanie z przestrzeni publicznej osób z zespołem Downa, po to, żeby uspokoić sumienia kobiet, które pozwoliły zabić swoje nienarodzone dzieci jest skrajnym naruszeniem praw osób niepełnosprawnych oraz traktowaniem ich we Francji jako obywateli drugiej kategorii.

Wyrażam także mój sprzeciw wobec francuskiego prawa zezwalającego na zabijanie niepełnosprawnych dzieci. Tego typu praktyki są niegodne cywilizowanych społeczeństw, do których chce zaliczać się naród francuski.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Nie dla dyskryminacji osób z zespołem Downa we Francji

Podpisz tę petycję teraz!

44.556 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.