Adresat petycji: Prezydent RP

Apel w rocznicę powstania Polskiego Komitetu Obrony Życia, Rodziny i Narodu

309 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 500 podpisów.

Apel w rocznicę powstania Polskiego Komitetu Obrony Życia, Rodziny i Narodu

28 maja 1977 roku powstał Polski Komitet Obrony Życia i Rodziny, który wkrótce - na życzenie księdza Prymasa Stefana Wyszyńskiego - zmienił nazwę na Polski Komitet Obrony Życia, Rodziny i Narodu. Pomysł powołania PKOŻRiN pojawił się wrześniu 1976 roku, zaraz po ogłoszeniu powstania Komitetu Obrony Robotników. Pod tekstem Oświadczenia podpisało się 11 osób. PKOŻRiN cieszył się wsparciem m.in. ks. biskupa Zbigniewa Kraszewskiego.

Pierwszą, szerszą akcję przeprowadzono przeciw obowiązującej ustawie „O dopuszczalności przerywania ciąży” z 1956 roku. Wsparł ją Prymas Stefan Wyszyński. Członkowie PKOŻRiN zebrali, mimo szykan ze strony SB, ponad 12 tysięcy podpisów pod wnioskiem do Sejmu PRL z żądaniem zniesienia tej ustawy. W sytuacji propagowania przez władze PRL dzieciobójstwa prenatalnego (w języku oficjalnym nazywanego "przerywaniem ciąży"), walka o życie dzieci nienarodzonych była obowiązkiem nie tylko moralnym ale i narodowym. Działalność PKOŻRiN spowodowała, że zaczął się organizować ruch obrony nienarodzonych, który zebrał i przesłał do Sejmu nieznaną liczbę podpisów.

Kolejnym obszarem aktywności działaczy PKOŻRiN było upowszechnianie wiedzy z zakresu prawdziwej historii Polski, przede wszystkim o szczególnie zwalczanym przez komunistów ruchu narodowym. Przeprowadzano prelekcje w kościołach, na nieformalnych zebraniach, organizowano obchody rocznicowe (np. Msze św. w intencji Romana Dmowskiego, Narodowych Sił Zbrojnych i inne).

W związku ze zbliżającą się 40. rocznicą powstania Polskiego Komitetu Obrony Życia, Rodziny i Narodu zwracamy się do Pana Prezydenta RP Andrzeja Dudy z gorącą prośbą o upamiętnienie przedstawicieli tej organizacji.

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
CitizenGo będzie chronić Twoją prywatność oraz informować Cię o tej oraz innych kampaniach.

Adresat/Adresaci petycji: Prezydent RP

Szanowny Panie Prezydencie,

W związku ze zbliżającą się 40. rocznicą powstania Polskiego Komitetu Obrony Życia, Rodziny i Narodu zwracamy się do Pana z gorącą prośbą o upamiętnienie przedstawicieli tej organizacji.

Polski Komitet Obrony Życia i Rodziny, który wkrótce - na życzenie księdza Prymasa Stefana Wyszyńskiego - zmienił nazwę na Polski Komitet Obrony Życia, Rodziny i Narodu, powstał 28 maja 1977 roku. Była to organizacja nawiązująca do tradycji i myśli politycznej Narodowej Demokracji. Inicjatorem ujawnienia części konspiracyjnego ruchu narodowego był Marian Barański. W 1959 roku Barański był jednym z założycieli pierwszej, nielegalnej organizacji niepodległościowej po 1956 roku pod nazwą Liga Narodowo-Demokratyczna. Został aresztowany w maju 1960 roku i skazany w procesie LN-D. Pomysł powołania PKOŻRiN pojawił się wrześniu 1976 roku, zaraz po ogłoszeniu powstania Komitetu Obrony Robotników. Pod tekstem Oświadczenia podpisało się 11 osób. Do najbardziej aktywnych działaczy Komitetu należeli: Marian Barański, Janusz Bukowski, ks. Tadeusz Gliński (SAC), ks. Ryszard Halwa (SAC), Tomasz Jan Jankowski, ks. Bogusław Jerzycki, Krzysztof Kawęcki, Kazimierz Piotrkowski i Jerzy Zieliński.

PKOŻRiN cieszył się wsparciem m.in. ks. biskupa Zbigniewa Kraszewskiego. Pierwszą, szerszą akcję przeprowadzono przeciw obowiązującej ustawie „O dopuszczalności przerywania ciąży” z 1956 roku. Wsparł ją Prymas Stefan Wyszyński. Członkowie PKOŻRiN zebrali, mimo szykan ze strony SB, ponad 12 tysięcy podpisów pod wnioskiem do Sejmu PRL z żądaniem zniesienia tej ustawy. Kolejnym obszarem aktywności działaczy PKOŻRiN było upowszechnianie wiedzy z zakresu prawdziwej historii Polski, przede wszystkim o szczególnie zwalczanym przez komunistów ruchu narodowym. PKOŻRiN, po Porozumieniach Sierpniowych, doprowadził do zarejestrowania na kilku uczelniach katolicko-narodowej organizacji studenckiej pod nazwą Polski Związek Akademicki. PZA został rozwiązany przez władze komunistyczne 13 grudnia 1981 roku. Członkowie Polskiego Komitetu Obrony Życia, Rodziny i Narodu byli poddawani represjom przez SB w postaci inwigilacji, rewizji, przesłuchań.

Jesteśmy głęboko przekonani, że 40. rocznica powstania tej patriotycznej organizacji, represjonowanej przez władze komunistyczne, będzie dobrą okazją na przypomnienie opinii publicznej o jej działalności i upamiętnienie jej przedstawicieli.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Apel w rocznicę powstania Polskiego Komitetu Obrony Życia, Rodziny i Narodu

Podpisz tę petycję teraz!

309 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 500 podpisów.