Wsparcie dla atakowanej lekarki

Wspieramy atakowaną lek. Malinę Świć

30.231 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.

Wspieramy atakowaną lek. Malinę Świć

Trwa nagonka na lekarzy, którzy w swojej pracy pragną kierować się sumieniem. Tym razem zaatakowano doktor Malinę Świć. Młoda lekarka, u której zdiagnozowano zespół Turnera, dzięki odpowiednim predyspozycjom, wielkiemu sercu oraz doświadczeniom z własnego życia mogłaby służyć pacjentom z wadami genetycznymi bezcenną pomocą, a ich rodzicom dodawać nadziei. Zamiast tego musi się martwić o to, czy w ogóle będzie mogła wykonywać swój zawód. Zachęcamy do wyrażenia solidarności z dr Świć.

Nagonka na doktor Świć zaczęła się od komentarza, jaki zamieściła ona na Facebookowym profilu warszawskiej kliniki Babka Medica w którym wzięła w obronę zatrudnionych w niej lekarzy nie przepisujących środków antykoncepcyjnych. Lewicowi aktywiści ze strony „Seksizmu naszego powszedniego” zamiast podjąć merytoryczną dyskusję, woleli się zająć szkalowaniem lekarki i swoistą „lustracją” jej osoby. Po tym, jak na jej prywatnym profilu odkryli, że jest rezydentką państwowej placówki zdrowia, podburzyli internautów, aby pisali listy do tej placówki z żądaniem zajęcia stanowiska wobec wpisów dr Świć. Sprawę szybko podchwyciły i jeszcze bardziej podkręciły portale mamadu.pl (grupa Na Temat) oraz gazeta.pl. Oprócz „donosów” pisanych do jej pracodawcy, dr Świć zalała fala internetowego hejtu.

Bezpodstawne i absurdalne donosy, niestety, nie pozostały bez odzewu. Jedna z osób z kierownictwa placówki telefonicznie zwróciła się do przebywającej na zwolnieniu lekarskim dr Świć z prośbą o usunięcie z opisu jej profilu na Facebooku nazwy pracodawcy i zdjęć w stroju służbowym. Ta prośba została spełniona. Niemniej jednak, presja ze strony lewicowych środowisk nie ustaje. Nie wiadomo, czy pracodawca dr Świć nie ugnie się jeszcze bardziej. Dlatego bardzo potrzebuje naszego wsparcia!

Atak na doktor Świć tym bardziej bulwersuje, gdyż ona jak mało kto ma prawo wypowiadać się o sumieniu lekarzy. Ten temat dotyka ją bowiem nie tylko z racji wyuoczonego zawodu. Zespół Turnera, który u niej zdiagnozowano, jest jedną z najczęstszych przesłanek, na podstawie której w Polsce zabija się nienarodzone dzieci. Jak pokazuje życie Maliny Świć: jest przesłanką będącą okrutnym nieporozumieniem nawet w kontekście obowiązującego w Polsce prawa. Zespół Turnera, mimo groźnej nazwy, zupełnie nie wyklucza możliwości prowadzenia całkowicie normalnego życia.

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
CitizenGo będzie chronić Twoją prywatność oraz informować Cię o tej oraz innych kampaniach.

Wspieramy atakowaną lekarkę

Szanowni Państwo,
wyrażam wsparcie dla pracującej w Państwa placówce doktor Maliny Świć. Dla wielu pacjentek możliwość skorzystania z usług lekarzy o prawym sumieniu, takich jak doktor Świć, jest niezwykle istotna.
Praca doktor Świć jest tym bardziej cenna, gdyż niesie ona pacjentom oraz ich rodzinom nadzieję świadectwem własnego życia. Bardzo serdecznie dziękuję za to, że w Państwa placówce pracuje ktoś tak wyjątkowy.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Wspieramy atakowaną lek. Malinę Świć

Podpisz tę petycję teraz!

30.231 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.