W obronie krzyża

Bronimy Krzyża na pomniku św. Jana Pawła II we Francji

90.081 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 100.000 podpisów.

Bronimy Krzyża na pomniku św. Jana Pawła II we Francji

WIadomość o decyzji sądu o usunięciu krzyża z pomnika św. Jana Pawła II we francuskiej miejscowości Ploërmel szokuje nawet tych Europejczyków, którzy nie należą do praktykujących katolików. Przypomnijmy, że decyzją francuskiej Rady Stanu (odpowiednik NSA) z 25 października potwierdzony został werdykt są sądu administracyjnego w Rennes z 2015 r., powołującego się na obowiązującą od 1905 r. ustawę o rozdziale Kościoła od państwa, o tym, że krzyż należy usunąć.

Krzyż został uznany za "ostentacyjny symbol religijny".

W petycji kierowanej do przedstawicieli najważniejszych grup politycznych Parlamentu Europejskiego, EPP i ECHR, sprzeciwiamy się usuwaniu krzyża z przestrzeni publicznej oraz przypominamy o chrześcijańskich korzeniach Europy.

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Podpisując się akceptują Państwo Regulamin CitizenGO i Politykę Prywatności oraz zgadzają się Państwo na otrzymywanie co jakiś czas emaili o naszych kampaniach. Mogą się się wypisać w każdym momencie.

W obronie krzyża na pomniku św. Jana Pawła II we Francji

Adresaci petycji: liderzy grup politycznych Parlamentu Europejskiego

Wyrażam mój głęboki sprzeciw wobec próby wyrzucania krzyża z przestrzeni publicznej w związku z decyzją francuskiej Rady Stanu o usunięciu krzyża z pomnika św. Jana Pawła II we francuskiej miejscowości Ploërmel.

Pragnę przypomnieć, że krzyż przypomina o chrześcijańskich korzeniach Europy. Każda próba cenzurowania przestrzeni publicznej poprzez eliminowanie tak ważnego dla Europy symbolu jest wyrazem odcinania się od korzeni, które ją zbudowały. Odwołując się do słów jednego z oo. założycieli zjednoczonej Europy, sł. bożego Roberta Schumana, który mówił, że "demokracja będzie chrześcijańska albo nie będzie jej wcale. Demokracja antychrześcijańska byłaby karykaturą zmierzającą do pogrążenia się w tyrani, lub w anarchii", domagam się podjęcia przez Parlament Europejski działań w obronie krzyża we Francji.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Bronimy Krzyża na pomniku św. Jana Pawła II we Francji

Podpisz tę petycję teraz!

90.081 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 100.000 podpisów.