Petycja o uwolnienie Chrześcijan nawróconych z islamu: Anoushe Reza-Bakhsh i Sohail Zagarzade-sani!

Petycja o uwolnienie chrześcijan

66.040 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 100.000 podpisów.

Bez żadnego uprzedzenia, wczesnym rankiem 20 lutego 2017 r. Anoushe (Weronika) Reza-Bakhsh i jej syn Sohail (Augustyn) Zargarzade-Sani zostali aresztowani w mieście Urmia w Iranie i przewiezieni w nieznane rodzinie miejsce.

Według raportu irańskiej i chrześcijańskiej agencji prasowej, Mohabat News, z mieszkania zatrzymanych wyrzucono Pismo Święte.

51-letnia Anoushe Reza-Bakhsh i jej syn Sohail nawrócili się z islamu na chrześcijaństwo. Od świadków wiadomo, że jakiś czas temu wyjechali do Turcji, gdzie zostali ochrzczeni i dołączyli do Kościoła Katolickiego. Wiadomo, że Sohail wcześniej był żywo zainteresowany pogłębianiem swojej wiary i wykorzystywał do tego np. telewizję satelitarną.

Zgodnie z informacjami pochodzącymi z różnych źródeł, nie wiadomo jeszcze, gdzie przetrzymywane są obie osoby i jak się je traktuje. Nadzieja, że ciągle żyją, jest bardzo mocna.

Warto dodać, że zgodnie z prawem szariatu, za przejście z islamu na chrześcijaństwo, grozi kara śmierci.

Dołączmy do międzynarodowej petycji w obronie obu prześladowanych osób. Domagamy się natychmiastowej możliwości kontaktu prawników z zatrzymanymi oraz ich uwolnienia.

Prosimy też o modlitwę za Anoushe i jej syna Sohail oraz innych prześladowanych chrześcijan.

WIĘCEJ INFORMACJI:

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Podpisując się akceptują Państwo Regulamin CitizenGO i Politykę Prywatności oraz zgadzają się Państwo na otrzymywanie co jakiś czas emaili o naszych kampaniach. Mogą się się wypisać w każdym momencie.

Adresaci petycji:

Irański przywódca religijny, Ayatollah Sejed Ali Chamenei
Minister Sprawiedliwości Iranu, Sadeq Larijani

Minister Spraw Zagranicznych Iranu, Mohammad Javad Zarif
Ambasador Iranu w UE, Peiman Seadat
Prezydent Iranu, Hassan Rouhani
Wysoki Przedstawiciel UE ds. Zagranicznych, Federica Mogherini

Rankiem 20 lutego 2017 r. Członkowie Irańskiej Straży Granicznej aresztowali dwoje chrześcijan, Anoushe Reza-Bakhsh i jej syna Sohail Zargarzade-Sani, a następnie przewieźli do miejsca, które nie jest znane rodzinie.

Od tego czasu minęło kilka tygodni. Rodzina nie ma żadnego znaku życia od zatrzymanych. Nie był możliwy także żaden kontakt adwokata lub organizacji pozarządowej z aresztowanymi osobami.

Domagamy się umożliwienia natychmiastowego kontaktu z zatrzymanymi oraz ich uwolnienia.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

66.040 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 100.000 podpisów.