Uczczenie ofiar Zbrodni Katyńskiej. Prosimy o obecność Polskiej Delegacji w Katyniu

Prośba o wyjazd oficjalnej polskiej delegacji do Katynia w związku z rocznicą zbrodni

18.367 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 20.000 podpisów.

"Rząd wciąż pracuje nad planami uroczystości rocznicowych, ale z naszych informacji wynika, że w tej chwili wyjazd do Rosji nie jest brany pod uwagę. – Na tym etapie nie zgłaszano takich zapotrzebowań – tłumaczy „Rz" minister kultury Bogdan Zdrojewski, którego resort zwykle organizował rocznice. Organizacją obchodów rocznicy zbrodni katyńskiej za granicą, jeszcze przed katastrofą,  zajmowała się Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa. W tym roku nie planuje ani pielgrzymki rodzin ofiar, ani nawet skromnej delegacji." - donosi Rzeczpospolita

Następnie czytamy, że "oficjalny program obchodów podała nam tylko Kancelaria Prezydenta. Wieniec od prezydenta zostanie złożony na Powązkach i pod tablicą przy Pałacu Prezydenckim. W kaplicy prezydenckiej mszę świętą odprawi kard. Kazimierz Nycz. (...) Sekretarz rady Andrzej Kunert tłumaczy dziennikowi, że instytucja nie wyrobi się organizacyjnie z przygotowaniem uroczystości rocznicowych w Rosji, z uwagi na nagromadzenie innych okrągłych rocznic.".

Z kolei Telewizja Republika pisze, że "jeszcze nie zdarzyło się, by w Rosji nie znalazła się oficjalna polska delegacja".

Jeśli uważasz, że obecność polskiej delegacji w dniu obranym za symboliczną rocznicę zbrodni katyńskiej jest ważna, że to wyraz pamięci o Ofiarach oraz troski o to, aby prawda o śmierci naszych Rodaków walczących o naszą wolność została ujawniona (do tej pory nie odtajniono wszystkich archiwów dotyczących zbrodni), podpisz prośbę. Podpisanie oznacza wysłanie wiadomości email do Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa oraz Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Podpisując się akceptują Państwo Regulamin CitizenGO i Politykę Prywatności oraz zgadzają się Państwo na otrzymywanie co jakiś czas emaili o naszych kampaniach. Mogą się się wypisać w każdym momencie.

Proszę o obecność oficjalnej polskiej delegacji w Katyniu w rocznicę zbrodni

Uczczenie Ofiar zbrodni katyńskiej jest sprawą honorową dla Rzeczypospolitej Polskiej. Uprzejmie proszę o zorganizowanie wyjazdu oficjalnej polskiej delegacji do Katynia w związku z rocznicą zbrodni na ponad 20 tysiącach Polaków, w tym 10 tysiącach oficerów wojska i policji.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

18.367 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 20.000 podpisów.