OKAŻ SOLIDARNOŚĆ NASZYM KOPTYJSKIM BRACIOM

Zostali zamordowani, bo byli chrześcijanami

OKAŻ SOLIDARNOŚĆ NASZYM KOPTYJSKIM BRACIOM

115.079 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 200.000 podpisów.

OKAŻ SOLIDARNOŚĆ NASZYM KOPTYJSKIM BRACIOM

Kolejni chrześcijanie zostali barbarzyńsko zamordowani! 21 koptyjskich chrześcijan zostało brutalnie ściętych na plaży w Trypolisie. To egipscy robotnicy, których Państwo Islamskie uprowadziło w grudniu 2014 r. i styczniu br.

Pytamy: ile jeszcze? Ile jeszcze osób musi zginąć, aby wspólnota międzynarodowa zrobiła więcej w celu zatrzymania tego barbarzyństwa?

Po publikacji nagrania z mordu papież Franciszek powiedział: "Zostali oni zamordowani tylko dlatego, że byli chrześcijanami" oraz dodał, że "krew naszych chrześcijańskich braci jest świadectwem, które jest wołaniem. Nie ma znaczenia to, czy są to katolicy, prawosławni, Koptowie, luteranie; to są chrześcijanie, krew jest ta sama. (...) Wspominając braci zabitych tylko dlatego, że wyznawali Chrystusa konstatujemy, że nie słabnie ekumenizm krwi. (...) Ci wszyscy męczennicy są chrześcijanami.".

W wywiadzie pt. "Zabici za krzyż" (całość: link) katolicki kopt, pan Ashraf Benyamin na pytanie dziennikarza o to, czy mordowani w ostatnich chwilach odwołali się do Jezusa, mówi:

"Tak. Słychać to w oryginalnym filmie. Gdy zostali rzuceni na ziemię, słychać było jęk, ale ktoś krzyknął "Jezusie! Panie!". Zostali tak okrutnie zabici, bo nie chcieli przejść na islam. Teraz zaczynają dziać się różne ważne rzeczy. Przede wszystkim nie wierzymy, że ta śmierć idzie na marne. To jest silne przesłanie dla każdego z nas. To jest także przesłanie dla ludzi, ktorzy łatwo zmieniają wiarę, którzy zastanawiają się, dlaczego ci Koptowie nie przeszli na islam i nie uratowali życia. Na pewno jest w tym coś ważnego. Ostatnie słowa... "Jezusie, Panie"... Na filmie pokazującym egzekucję widać, że jeden z Koptów się modli. Modlitwę można wyczytać z jego ust. Modli się w ostatnich chwilach i wszyscy na niego patrzą. Potem ich oczy skierowane są ku górze. I ten spokój - po ludzku zupełnie niemożliwy w tak dramatycznej sytacji. Nie było ucieczki, nie było błagania o litość. Oni poszli na śmierć z podniesioną głową. I dokonało się."

Chrześcijaństwo jest najbardziej prześladowaną religią świata. Tylko w XX wieku z powodu prześladowań za wiarę zginęło więcej chrześcijan niż w pozostałych wiekach istnienia chrześcijaństwa.

Wyraźmy solidarność z całą wspólnotą chrześcijańskich koptów. List solidarności przekażemy przedstawicielom tej chrześcijańskiej wspólnoty.

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Podpisując się akceptują Państwo Regulamin CitizenGO i Politykę Prywatności oraz zgadzają się Państwo na otrzymywanie co jakiś czas emaili o naszych kampaniach. Mogą się się wypisać w każdym momencie.

SOLIDARNOŚĆ ZE WSPÓLNOTĄ CHRZEŚCIJAŃSKICH KOPTÓW

Do Patriarchy Tawadrosa II oraz Biskupa Karasa:

Jesteśmy wstrząśnięci barbarzyńskim mordem dokonanym przez terrorystów ISIS na członkach wspólnoty chrześcijańskich Koptów za ich wiarę. Pragniemy okazać Wam naszą solidarność i wsparcie wobec tego dramatu.

Jesteśmy z Wami całym sercem i łączymy się w modlitwie z rodzinami ofiar oraz całą wspólnotą pogrążonych w żałobie naszych sióstr i braci.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

OKAŻ SOLIDARNOŚĆ NASZYM KOPTYJSKIM BRACIOM

Podpisz tę petycję teraz!

115.079 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 200.000 podpisów.