Zbigniew Kaliszuk

Obrazek użytkownika Zbigniew Kaliszuk
Zbigniew Kaliszuk Zbigniew Kaliszuk

Trwa nagonka na lekarzy, którzy w swojej pracy pragną kierować się sumieniem. Tym razem zaatakowano doktor Malinę Świć. Młoda lekarka, u której zdiagnozowano zespół Turnera, dzięki odpowiednim predyspozycjom, wielkiemu sercu oraz doświadczeniom z własnego życia mogłaby służyć pacjentom z wadami genetycznymi bezcenną pomocą, a ich rodzicom dodawać nadziei.

Dyrekcja warszawskiego Liceum im. Stanisława Staszica odwołała referat Tomasza Terlikowskiego, który podczas szkolnych rekolekcji miał mówić o ochronie życia. To bardzo niebezpieczny precedens.

W ostatnim czasie słyszeliśmy wiele słów o odzyskiwaniu przez Polskę podmiotowości na arenie międzynarodowej. Liczymy, że Polska rzeczywiście zdobędzie się na podmiotowość, tam gdzie to jest istotne: w wymiarze cywilizacyjnym.

Władze Uniwersytetu Jagiellońskiego, Uniwersytetu Warszawskiego, Uniwersytetu Wrocławskiego oraz Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, pod presją lewicy, w ostatniej chwili odwołały spotkania z amerykańską działaczką pro-life mecenas Rebeccą Kiessling. Powiedzmy NIE dla cenzury ideologicznej na uczelniach!

Nie ulega żadnej wątpliwości, że należy wprowadzić rozwiązania prawne, które będą chroniły życie nienarodzonych, u których stwierdzono jakieś niepełnosprawności, np. dzieci dotkniętych zespołem Downa. Ich sytuacja obecnie jest dramatyczna. To jest coś, z czym ja absolutnie nie mogę się pogodzić.

W ostatnich dniach prywatna klinika Babka Medica z Warszawy stała się obiektem ataku ze strony lewicowych środowisk (m.in. artykuł "Na dwoje Babka leczyła.

Projekt "Stop aborcji" został odrzucony przez Sejm w drugim czytaniu, które odbyło się 6 października br. po tym, gdy dzień wcześniej nieoczekiwanie zwołano Komisję Sprawiedliwości i Praw Człowieka, aby się nim zajęła. Sposób przeprowadzenia debaty nad projektem budzi wiele wątpliwości.

Zachęcam do podpisania petycji, którą kierujemy do Konferencji Episkopatu Polski. Potwierdzamy w niej fakt, że utożsamiamy się z pełną szacunku wobec wszystkich osób nauką Kościoła w tej sprawie i wyrażamy nasze rozczarowanie faktem, że do tak antykościelnej akcji przyłączyły się środowiska katolickie.

Na początku zeszłego roku rząd Ewy Kopacz, manipulując opinią publiczną, wprowadził do obiegu bez recepty, mogącą działać w sposób wczesnoporonny pigułkę „Dzień Po” Ella One. Apelujemy do nowego Ministra Zdrowia o wycofanie ze sprzedaży na polskim rynku tego śmiercionośnego środka.

Minister Zdrowia Konstanty Radziwiłł - zgodnie z naszą prośbą - zapowiedział, że program finansowania in vitro z budżetu państwa będzie kontynuowany tylko do połowy przyszłego roku, potem już nie. Dziękujemy za udział w petycji.

----

Sejm przyjął projekt in vitro. Teraz sprawdzajmy, jak głosowali posłowie z naszych okręgów. Pomocny będzie w tym Katolicki Latarnik Wyborczy: http://latarnik.info/?q=mp&q2=glosowanie&k=7&pos=95&gl=17

8 lipca głosowanie w Senacie.

----

W ubiegłym tygodniu Komisja Europejska zgodziła się, by pigułka antykoncepcyjna "dzień po" była sprzedawana w krajach UE bez recepty. Rzecznik KE ds. zdrowia Enrico Brivio zastrzegł jednak, że ostateczną decyzję co do jej udostępniania, Komisja pozostawia władzom poszczególnych krajów członkowskich.

Teatr Syrena wystawia spektakl "Kariera Nikodema Dyzmy" w formie musicalu. Układy choreograficzne są przesycone erotyzmem, jednak druga część zaczyna się od prawdziwego show erotyczno - satanistycznego z niedwuznacznym zwracaniem się do szatana poprzez gesty, tekst i śpiew.

Prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz zdecydowała o zwolnieniu z funkcji dyrektora Szpitala im. Świętej Rodziny profesora Bogdana Chazana, wokół którego w minionych tygodniach trwała wielka burza, po tym jak nie wyraził zgody na dokonanie aborcji 25-tygodniowego dziecka podejrzewanego o niepełnosprawność oraz nie wskazał innego lekarza, który by tego dokonał.

Szanowni Państwo, liczba podpisów pod Listem Poparcia i Wdzięczności wobec Profesora Bogdana Chazan przekroczyła wszelkie szacunki! Cieszymy się z tego! Publikujemy niżej zdjęcia i dwa listy napisane do nas przez Profesora Bogdana Chazana: