Petícia predsedovi Európskej komisie: Jean-Claude Junckerovi

victory

74.745 people have signed.

NIE trestu smrti (a Turecku v EÚ)

AKTUALIZOVANÉ 24.11:2016: Európsky parlament (EP) dnes v Štrasburgu vyzval na zmrazenie prístupových rokovaní s Tureckom kvôli postupu vlády v Ankare po potlačenom júlovom pokuse o štátny prevrat.

Pri potlačenom pokuse o štátny prevrat v Turecku zahynulo 240 ľudí, 1 400 je zranených. Vládne čistky, ktoré sú reakciou na neúspešný pokus o vojenský prevrat v krajine sa už dotkli takmer 50 000 osôb. Takmer 8 000 ľudí bolo zatknutých a desiatky tisíc ľudí z polície, justície, školstva, ministerstiev a médií bolo suspendovaných alebo prepustených, o licenciu prišlo tiež 24 TV a rozhlasových staníc.

A čo je nanajvýš alarmujúce: prezident Recep Tayyip Erdogan ohlásil svoj záujem schváliť trest smrti!

Hoci potreba zadržať organizátorov prevratu je legitímna, 50 000 tisícové čistky pripomínajú skôr totalitné praktiky ako ochranu demokracie.

Je potrebné, aby boli aj pri vyšetrovaní prevratu dodržiavané ľudské práva, demokratické princípy a právny poriadok, a aby Turecký prezident nezneužíval situáciu na zbavovanie sa všetkých svojich odporcov, a už vôbec nie ich hromadnými popravami.

Európska únia by sa mala proti takýmto praktikám Turecka rázne postaviť a pozastaviť prístupové rokovania s Tureckom, kým krajina polmesiaca a kým nebudú v krajine v plnej miere zachovávané princípy právneho štátu, demokracie, ľudských práv a slobody médií.

Členské štáty a obyvatelia EÚ majú k členstvu Turecka dlhodobo svoje výhrady a udalosti uplynulého týždňa sú len poslednou kvapkou v pohári argumentov, ktoré hovoria NIE vstupu Turecka do EÚ. Spomeňme heslovite aspoň niektoré:

• Turecko nepatrí do EÚ geograficky (iba do 3% jeho územia sú v Európe), nezdieľa s nami históriu, ktorá viedla k vzniku EÚ, ani hodnoty a kultúru kresťansko-židovskej civilizácie.
  • Prijatím Turecka by sa EÚ stalo susedom Iraku a Sýrie, čo by znamenalo zvýšené bezpečnosté riziko a vyššiu hrozbu terorizmu.
  • Turecko sa stále nevyrovnalo so svojou minulosťou a odmieta svoju zodpovednosť na genocíde Arménov počas prvej svetovej vojny.
  • Turecko od svojej invázie v roku 1974 de facto okupuje územie iného členského štátu EÚ  - Cypru, čo je neakceptovateľný stav pre EÚ.
  • Turecko by bolo najchudobnejším štátom prijatým do EÚ, najväčším prijímateľom finančnej pomoci a záťažou pre celé európske hospodárenie.
  • Praktické dodržiavanie ľudských práv, najmä práv menšín, žien a rešpektovanie náboženskej slobody v Turecku stále nedosahuje štandardy očakávané od krajiny, ktorá sa chce stať súčasťou EÚ.
  • Turecko, krajina s málo presvedčivou demokraciou a islamskou kultúrou, by kvôli počtu obyvateľov získalo najväčší možný počet hlasov v európskych inštitúciách.
  • Podľa tureckého inštitútu TNS má až 20% obyvateľov 80 miliónového Turecka po vstupe do Únie záujem vycestovať za prácou do niektorej z aktuálnych členských krajín. EÚ nie je schopná absorbovať také kvantum pracujúcich a otvorenie pracovného trhu pre Turecko by malo pre EÚ negatívne, ba až destabilizačné účinky.

Pripojte sa, prosím, aj Vy k petícii, ktorá žiada, aby vo svetle týchto argumentov, a najmä aktuálneho diania v Turecku, predseda Európskej komisie, Jean-Claude Juncker, bezodkladne pozastavil prístupové rokovania Turecka do EÚ.

This petition is...

Victory!

NIE trestu smrti a krajinám, ktoré ho schvaľujú v EÚ

Vážený p. Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie,

občania, ktorí tvoria Európsku úniu nemôžu akceptovať, aby sa krajina, ktorá má záujem zaviesť trest smrti, stala súčasťou EÚ. Žiadame Vás preto, aby ste pozastavili prístupové rokovania s Tureckom, kým táto krajina rázne neodmietne trest smrti, a kým nebudú v krajine v plnej miere zachovávané princípy právneho štátu, demokracie, ľudských práv a slobody médií.

Ako iste viete, členské štáty a obyvatelia EÚ majú k členstvu Turecka dlhodobo svoje výhrady a udalosti uplynulého týždňa sú len poslednou kvapkou v pohári argumentov, ktoré hovoria NIE vstupu Turecka do EÚ.

• Turecko od svojej invázie v roku 1974 de facto okupuje územie iného členského štátu EÚ - Cypru, čo je neakceptovateľný stav pre EÚ.

Vo svetle týchto argumentov, ale najmä aktuálneho diania v Turecku, Vás žiadame, aby ste bezodkladne pozastavili prístupové rokovania Turecka do EÚ.

S pozdravom,
[Vaše meno]

Podpísať petíciu teraz!

74.745 people have signed.