Súdny proces s Petrom Jaškom sa má skončiť o 10 dní - Modlime sa za úplné oslobodenie!

Prepustite Petra Jaška na slobodu!

377.021 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 500.000 podpisov.

Aktualizované 12.januára 2017

Súdny proces s Petrom Jaškom a jeho tromi sudánskymi priateľmi sa blíži ku koncu!

Koncom novembra sme odovzdali v OSN petíciu s takmer 400 000 podpismi a žiadosťou o jasnú intervenciu v prípade Petra Jaška a po roku
od jeho uväznenia a nekonečných prieťahoch v súdnom konaní, konečne vidíme, že sa veci začali jasne posúvať dopredu.

2. januára bol na slobodu prepustený prvý človek v tomto súdnom procese, a to Pastor Kuwa Shamal, ktorého sudca oslobodil pre nedostatok dôkazov. Sudca však potvrdil, že obvinenia voči Petrovi a zvyšným dvom sudánskym občanom sú stále na stole.

9. januára si súd konečne vypočul obhajobu Petra Jaška a dvoch Sudáncov - pastora Abduraheema a pána Abdumawla.

Prizvaní svedkovia uviedli, že Jašek, bývalý riaditeľ nemocnice s dvadsaťročnou praxou v oblasti zdravotníctva, len odovzdal šek na liečbu zraneného študenta Alího Umara a nesnažil sa financovať rebelské hnutia, ako tvrdí obžaloba.

O študentovi, ktorý na demonštrácii utrpel 80% popáleniny sa pán Jašek dozvedel na medzinárodnej konferencii v Egypte v novembri 2015 od sudánskeho pastora Abduraheema. Pastor spolu s priateľom zraneného študenta, pánom Abdumawlom, zorganizovali stretnutie, kde pán Jašek odovzdal šek na liečbu Aliho.

České médiá zhodne informujú, že výrazný vplyv na tom, že sa obhajoba vôbec uskutočnila mal medzinárodný tlak zo strany neziskových organizácií a diplomatov. Nemusím Vám pripomínať, že aj Vy ste Vašim podpisom tejto petície, k tomuto tlaku napomohli!

Očakáva sa, že sudca dostane písomné pripomienky od obhajoby a obžaloby v pondelok 16. januára, a že následne 23. januára padne konečný verdikt.

Samozrejme, že dúfame v ten najlepší výsledok. Zranený študent sa ešte 14. decembra podrobil krížovému výsluhu a právnici obhajoby veria, že toto svedectvo významne pomohlo. Obžaloba však tvrdí, že trojica tohto študenta len využila na financovanie protištátnej činnosti, za čo im v najhoršom prípade hrozí najvyšší trest. Takže stále nie je nič isté..

Nie, ešte sme nevyhrali, ale už teraz Vás môže hriať pri srdci pocit, že ste napomohli spravodlivosti a jeden nevinný človek - pastor Kuwa - je po roku nespravodlivého väznenia - aj vďaka Vám - už pri svojej rodine a ďalší traja ľudia majú nádej na skorý návrat.

Spoločne sa nám podarilo prispieť k tomu, že sa súdny proces hýbe dobrým smerom. O intervenciu sme žiadali OSN, EU a národné vlády štátov EU. Momentálne nám zostáva už len dúfať a modliť sa, aby boli všetci o desať dní slobodní a na ceste domov...

Ak by ste chceli zdieľať tieto informácie na Facebooku, stačí kliknúť tu:

Zdieľať na Facebooku

Aktualizované 3.januára 2017

V súdnom procese s Petrom Jaškom a tromi občanmi Sudánu došlo k prvému prepusteniu!
Pastor
Kuwa Shamal, ktorý bol súdený spolu s Petrom Jaškom, bol na pojednávaní 2. januára 2017 prepustený na slobodu pre nedostatok dôkazov.

Podľa informácií Open doors bude súd s ďalšími dvomi sudánskymi občanmi a Petrom Jaškom pokračovať. Naďalej Vás prosíme o modlitby...

Nádej do prípadu prináša aj angažovanosť európskej diplomacie. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Frederika Mogherini uviedla:
"S veľkým záujmom pozorujem situáciu ohľadom ľudských práv v Sudáne, ktorá nenesie žiadne známky zlepšenia v poslednej dobe... chcela by som vás uistiť, že veľmi pozorne sledujeme vývoj súdneho procesu. Európska delegácia v Khartoumu v spolupráci s miestnou medzinárodnou komunitou zaisťuje prítomnosť medzinárodných organizácií pri všetkých súdnych pojednávaniach. Podľa advokáta Petra Jaška sa v poslednej dobe už ani nehovorí o obvineniach zo špionáže, čo by mohlo znamenať, že sa prípad vyvíja správnym smerom. "

Mogherini ďalej uvádza, že veľvyslanec EÚ prerokoval prípad priamo sa sudánskym prezidentom Bashirom. Ten prípad hodnotí ako komplikovaný a tvrdí, že vláda nie je v pozícii, kedy by mohla intervenovať a súdny proces musí prebehnúť do konca.

Aktualizované 28. novembra 2016:

Petícia na podporu Petra Jaška bola odovzdaná na Úrade vysokého komisára OSN pre ľudské práva v Ženeve!

Petícia má už 350 000 podpisov! Vaša obrovská podpora nám otvorila dvere priamo do OSN. Bežne petície skončia len na podateľni. Našu petíciu však prijali priamo na Úrade Vysokého komisára OSN pre ľudské práva v Ženeve! Osobne ju prevzal riaditeľ úradu OSN pre Ameriku, Európu a Áziu, pán Gianni Magazzeni

Pán Magazzeni sa detailne o prípad zaujímal. Na všetky jeho otázky podrobne odpovedali obidve deti pána Jašeka, ktoré sa stretnutia zúčastnili spolu s nami. Na záver ich pán riaditeľ v mene celého Úradu OSN pre ľudské práva uistil, že v spolupráci s Českou vládou, použijú všetky prostriedky a ľudskoprávne mechanizmy potrebné k tomu, aby sa ich otec vrátil, čo najskôr domov. Dúfajme, že slovo dodrží!

Dlhoročný diplomat OSN, pán Magazzeni, zároveň vyjadril úprimný obdiv toľkej podpore zo strany verejnosti, a tiež presvedčenie, že angažovanosť na všetkých úrovniach spoločnosti môže významne prispieť k záchrane pána Jašeka

Povzbudil nás, aby sme všetci vo svojich krajinách naďalej apelovali na to, aby lokálne vlády intervenovali v prospech pána Jašeka na bilaterálnych rokovaniach so Sudánom. Na Slovensku bola takáto žiadosť odoslaná Ministerstvu zahraničných vecí, ktoré sa na svojej web stránke chváli, že má "dobrú úroveň bilaterálnych vzťahov so Sudánom".

Naďalej preto potrebujeme Vašu podporu. Ak môžete, prepošlite link na petíciu  svojim priateľom a známym a poproste ich, aby petíciu podporili.

Veľmi Vás, prosím o modlitby nielen za pána Jaška, ale aj za celú jeho rodinu. Raz, keď sa Petr dostane na slobodu, Vám budem môcť povedať viac o tom ako ťažko ich táto strašná nespravodlivosť zasiahla a ako je viera pre nich všetkých veľkou oporou, dnes ich aspoň zverujem do Vašich modlitieb. Ďakujeme!

------

Aktualizované 21. novembra 2016:
Dobrá správa je, že Petr Jašek je stále nažive. Zlá správa je, že Sudán neustále presúva a bezdôvodne ruší termíny súdnych pojednávaní. Obžaloba naťahuje čas s cieľom usvedčiť Petra z trestných činov, ktoré nespáchal. Zatiaľ bezvýsledne. H
umanitárne organizácie varujú, že ročný pobyt v hrozných podmienkach sudánskeho väzenia sa podpísal na jeho psychickom a zdravotnom stave. S nevinným človekom, ktorý chcel len pomôcť núdznym, zaobchádzajú ako s najväčším nepriateľom štátu.

Minulý týždeň naša španielska pobočka usporiadala demonštráciu pred Sudánskou ambasádou a snažila sa odovzdať jej petíciu. Neúspešne. Sudán ich odmietol prijať.

Situácia je vážna, ale nie neriešiteľná.

Meriam Ibrahim, ktorá ešte pred 2 rokmi sedela v Sudánskom väzení s ortieľom smrti, je dnes doma so svojou rodinnou a deťmi. Musíme pre Petra získať to isté!

V najbližších dňoch plánujeme odovzdanie petície na Úrade vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Aktuálne petíciu podpísalo 285 tisíc občanov.

Prosím, poproste 3 svojich priateľov, príbuzných alebo známych, aby petíciu podporili, aby sme na OSN mohli prezentovať celých 300 000 podpisov!

V mene celej Petrovej rodiny, ktorá si veľmi váži Vašu podporu, Vám veľmi pekne ďakujeme za Vašu angažovanosť!

Petr Jašek, český humanitárny pracovník a misionár, pomáhal kresťanom, ktorí sú v Sudáne prenasledovaní pre svoju vieru a sám sa stal prenasledovaným kresťanom - už rok je totiž nespravodlivo stíhaný a uväznený v sudánskom väzení. Vo vykonštruovanom procese mu hrozí trest smrti.

Podpíšte, prosím, petíciu za jeho oslobodenie.

V novembri 2015 sa Peter Jašek dozvedel o ťažkom osude sudánskeho študenta Aliho Omera, ktorý na demonštrácii v roku 2013 utrpel vážne popáleniny. Jašeksa v decembri vybral do Sudánu, aby finančne prispel na Aliho liečenie a pomohol ďalším trpiacim kresťanom.

Tesne pred odletom späť domov, 10. decembra 2015, Jaškovi zahradili cestu v letiskovej hale v Chartúme príslušníci sudánskej tajnej služby NISS a odviezli ho do vyšetrovacej väzby. Týždeň o ňom nemal nikto žiadne správy, rodina ani nevedela, či je ešte nažive. Následne ho sudánska prokuratúra obvinila z niekoľkých trestných činov. Obvinenia voči nemu pripomínajú naše žaloby z čias totality: špionáž, protištátna činnosť, rozvracanie republiky...

Spolu s ním súdia ešte ďalších troch mužov, sudánskych občanov.

Celý proces je zjavne spolitizovaný a obvinení majú slúžiť ako odstrašujúce prípady pre všetkých oponentov kritiky režimu. Jašek je prvým Európanom, ktorý nebol krátko po svojom zatknutí prepustený na kauciu. Je prvým človekom zo Západu, ktorému v Sudáne hrozí takýto trest.

Česká diplomacia sa usiluje o oslobodenie Jaška, zatiaľ bezúspešne. Na podnet českých europoslancov vydala pred mesiacom Európska únia aj rezolúciu so žiadosťou o okamžité prepustenie ich občana. Túto petíciu preto adresujeme Vysokému komisárovi OSN pre ľudské práva, v kópii veľvyslancovi Sudánu, špeciálnemu vyslancovi pre náboženskú slobodu a ďalším diplomatom.

Jaškova obhajoba tvrdí, že proti nemu nemajú dôkazy, vyhliadky na spravodlivý súd však nie sú práve optimistické. Krajine vládne vojnový zločinec - prezident Umar al-Bašír, ktorého Medzinárodný trestný súd obžaloval z genocídy, zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov. Sudánsky diktátor vládne na základe islamského práva šaría, takže už len fakt, že Jašek je angažovaný kresťan, je mimoriadne priťažujúca okolnosť.

Našou veľkou nádejou je, že pred dvomi rokmi sa podarilo oslobodiť sudánsku kresťanku Meriam Ibrahim, ktorá už bola odsúdená na smrť. Politické úsilie podporené občianskou angažovanosťou prinieslo vtedy svoje ovocie, preto Vás aj teraz prosíme, aby ste sa zapojili. Požadujte spolu s  nami okamžité prepustenie Petra Jašeka a ďalších kresťanov zo sudánskeho väzenia.

Ak sa môžete pripojiť k modlitbe za jeho bezpečný návrat do vlasti, budeme Vám vďační. Ako on sám spomenul v jednom zo svojich odkazov rodine z väzenia: "Boh má kľúče on mojej cely."

Podpísať petíciu teraz!

CitizenGO bude chrániť vaše súkromie a bude vás priebežne informovať o tejto kampani a podobných iniciatívach.

Osloboďte Petra Jaška zo sudánskeho väzenia/Free Petr Jašek from sudanese prison

Vážený pán Zeid bin Ra'ad,
Vysoký komisár OSN pre ľudské práva,

dovoľte, aby sme dali do Vašej pozornosti, že v sudánskom väzení sedí občan Českej republiky, ktorý je neprávom obvinený zo špionáže a protištátnej činnosti. Petr Jašek je humanitárny pracovník a misionár a jeho cieľom bolo pomáhať a slúžiť prenasledovaných sudánskym kresťanom. Nikdy nevyvíjal žiadnu politickú činnosť.

Sme presvedčení, že práve jeho kresťanská angažovanosť bola dôvodom na vykonštruované obvinenia Sudánskej vlády, čo je v jasnom rozpore so Všeobecnou deklaráciou ľudských práv a s ich vlastnou ústavou:

Článok 18 Všeobecnej deklarácie ľudských práv: Každý má právo na slobodu myslenia, svedomia a náboženstva; toto právo zahrňuje v sebe aj voľnosť zmeniť svoje náboženstvo alebo vieru, ako aj slobodu prejavovať svoje náboženstvo alebo vieru sám alebo spoločne s inými, či už verejne alebo súkromne, vyučovaním, vykonávaním náboženských úkonov, bohoslužbou a zachovávaním obradov.

Ústava Sudánu § 6: Štát musí rešpektovať náboženské právo na: (A) bohoslužbu alebo zhromaždenie v súvislosti s akýmkoľvek náboženským vyznaním alebo vierou, (B) vytvorenie a udržiavanie príslušných charitatívnych a humanitárnych inštitúcií.

Žiadame Vás preto, aby ste apelovali na Sudánsku vládu a žiadali okamžité prepustenie neprávom väzneného českého občana Petra Jaška!

Na vedomie: Predstaviteľom Vlády a diplomacie Slovenskej republiky, Českej republiky, Vlády Sudánu, EÚ a OSN

----------------
English translation:

Sir Zeid bin Ra'ad,

The UN High Commissioner for Human Rights,

I want to bring your attention to the case of Pter Jašek. Currently, Jašek, a Czech citizen, sits in Sudanese prison. He has been falsely accused of espionage and sedition. Petr Jašek is a humanitarian worker and missionary. His goal was to help and serve persecuted Sudanese Christians. He has not been involved in any political activity.

I am convinced that his Christian commitment gave rise to the fabricated accusations against him by the Sudanese government. This is in clear contradiction with the Universal Declaration of Human Rights and with Sudan’s constitution.

Article 18 of the Universal Declaration of Human Rights states: “Everyone has the right to freedom of thought, conscience and religion; this right includes freedom to change his religion or belief, and freedom, either alone or in community with others and in public or private, to manifest his religion or belief in teaching, practice, worship and observance.”

The Constitution of Sudan Section 6 states: “The State shall respect the following religious rights: A. worship or assemble in connection with any religion or belief and to establish and maintain places for these purposes, B. establish and maintain appropriate charitable or humanitarian institutions.”

We ask you therefore to appeal to the Sudanese government and demand the immediate release of unjustly imprisoned Czech citizen Petr Jašek!

cc: Sudan Embassy, Government of Sudan, Slovakia and Czech republic

S pozdravom,
[Vaše meno]

Podpísať petíciu teraz!

377.021 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 500.000 podpisov.