Poslancom Národnej Rady Slovenskej republiky

Novela, ktorá okliešti činosť ÚPN, bola schválená!

5.762 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 10.000 podpisov.

Aktualizácia 12. októbra 2017

Novela, ktorá okliešti činnosť ÚPN bola definitívne SCHVÁLENÁ.

V NR SR za ňu hlasovalo 79 poslancov (SMER, SNS, Most-Híd a niektorí nezávíslí). TU si môžete pozrieť hlasovanie jednotlivých poslancov

Poslanci neschválili ani jedinú pripomienku prezidenta!

Poslancom NR SR ste spolu s nami poslali tisíce emailov, viac info TU Žiaľ, tí sa rozhodli ignorovať hlas voličov, ktorých majú zastupovať, a prijali novelu, ktorá umlčiava hlas obetí červenej aj hnedej totality.

Napriek mnohým aktivitám občianskej spoločnosti a našej výzve bola 14. septembra 2017 schválená okliešťujúca novela zákona o UPN. Prezident Kiska však zlý zákon vetoval a vrátil ho parlamentu aj s vecnými pripomienkami. Prezident zároveň žiada, aby poslanci novelu opätovne prerokovali a schválili s jeho pripomienkami.

Ak parlament schváli novelu aj s prezidentovými pripomienkami, bude znenie textu akceptovateľné, nakoľko najproblematickejšie body, ktoré oslabovali ÚPN, budú odstránené. Ak parlament odmietne prezidentove pripomienky, žiadame zastavenie celej novely.

Na 21. schôdzi NR SR, ktorá začína v utorok 10.10. budú poslanci znovu rokovať a hlasovať o vrátenej novele zákona o Ústave pamäti národa. V prípade, že prezidentove pripomienkynebudú prijaté, žiadame aby hlasovali za úplné zastavenie novely o ÚPN.

Skutočné zlepšenie fungovania ÚPN môže nastať len po riadnej, aspoň niekoľkomesačnej diskusii odborníkov a politikov.

Miesto toho hrozí oslabenie ÚPN v čase, keď bojujeme s rastúcim extrémizmom. Fašizmus aj komunizmus u nás napáchali mnoho zločinov a zanechali po sebe tisíce nevinných obetí.

Ak NR SR schváli predmetnú novelu, v ÚPN začne obdobie tzv. normalizácie - ochromenia jeho činnosti a postupného umlčovania.

Za vašu podporu dobrej veci úprimne ďakujeme!

Súvisiace odkazy

Zákon o ÚPN vetovaný prezidentom SR 3.10. 2017

Prezident Kiska vetoval zákon o ÚPN, má k nemu pripomienky  SME

Podpísať petíciu teraz!

CitizenGO bude chrániť vaše súkromie a bude vás priebežne informovať o tejto kampani a podobných iniciatívach. Svojím podpisom zároveň vyjadrujete súhlas s Podmienkami používania a Pravidlami ochrany osobných údajov CitizenGO a súhlasíte s občasným zasielaním e-mailov o našich kampaniach. Kedykoľvek sa môžete odhlásiť.

K novele o ÚPN ako občan žiadam: vyhovejte prezidentovi alebo zastavte celú novelu

Vážená pani poslankyňa, Vážený pán poslanec,

ste našim voleným zástupcom a preto sa na Vás obraciam ako občan Slovenskej republiky vo veci novely zákona o Ústave pamäti národa (parlamentná tlač 730), ktorú NR SR schválila 14. septembra 2017, pričom túto novelu Prezident SR 3. októbra 2017 vrátil NR SR s pripomienkami.

Prosím Vás, aby ste podporili pripomienky prezidenta Andreja Kisku, alebo aby ste požiadali predkladateľov o úplné stiahnutie navrhnutej novely.

Vaše hlasovanie budem sledovať, pretože si neželám oslabenie ÚPN v čase, keď bojujeme s rastúcim extrémizmom.

Fašizmus aj komunizmus u nás napáchali mnoho zločinov a zanechali po sebe tisíce nevinných obetí. Želám si, aby verejná inštitúcia ako ÚPN mohla naozaj efektívne fungovať a pomáhať vyrovnať sa s minulosťou a vzdelávať mládež. Neunikol mi protest občianskej spoločnosti proti novele. Prosím, berte do úvahy tisíce podpisov proti navrhnutej úprave.

Ak NR SR schváli predmetnú novelu v pôvodnom znení (bez prezidentových pripomienok), na ÚPN začne obdobie tzv. normalizácie – ochromenia jeho činnosti a postupného umlčovania. K novele boli uvedené viaceré významné výhrady (politická odvolateľnosť členov správnej rady, neprehľadné rozhodovanie kolektívneho orgánu, nejasná zodpovednosť za riadenie, nejasná úloha predsedu, dokonca nejasné obdobie mandátu predsedu a podpredsedov správnej rady) a preto Vás prosím, aby ste ju v takomto znení neschválili.

Tiež chcem povedať, že úplné zastavenie novely by bolo významným signálom verejnosti, že reprezentanti ľudu nezabúdajú na zlo minulých režimov.

Skutočné zlepšenie fungovania ÚPN môže nastať len po riadnej (aspoň niekoľkomesačnej) diskusii odborníkov a politikov. Prosím, vyjadrite sa za jej usporiadanie.

S pozdravom,
[Vaše meno]

Podpísať petíciu teraz!

5.762 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 10.000 podpisov.