Dzwonimy do Premiera Morawieckiego w sprawie Konwencji Stambulskiej

Czas na Polskę! Wypowiedzmy Konwencję Stambulską.

Dzwonimy do Premiera Morawieckiego w sprawie Konwencji Stambulskiej

Już ponad 17.000 spośród sympatyków CitizenGO Polska podpisało się pod petycją do Premiera Mateusza Morawieckiego o Wypowiedzenie Konwencji Stambulskiej.

Jak dotąd żadna z tych osób nie otrzymała od Premiera jakiejkolwiek odpowiedzi w sprawie.

Żeby nasza petycja była skuteczna musimy przekonać polityków, że wypowiedzenia Konwencji Stambulskiej oczekuje rzesza Polaków, a przede wszystkim rzesza wyborców.
Nie będzie to trudne, jeśli każdy z nas zaangażuje się w tę akcję osobiście.

Pierwsza rzecz, od której trzeba zacząć, to wybranie numeru do:

Departamentu Spraw Obywatelskich Kancelarii Premiera:

telefon: (+48) 222 500 151

lub, jeśli Państwo wolą do:

Biura Prezesa Rady Ministrów

telefon do sekretariatu: (+48) 22 694 75 70

Można także zadzwonić, do czego zachęcamy, i do Departamentu, i do Biura :)

Wcześniej jednak należy przygotować się krótką chwilę.

Proponujemy, prosty schemat rozmowy:

1. Po wybraniu numeru, w pierwszej kolejności, prosimy upewnić się że dodzwoniliśmy się do Kancelarii Premiera i poprosić o informację z kim rozmawiamy (stanowisko, imię i nazwisko urzędnika).

2. W kolejnym zdaniu informujemy, że podpisaliśmy petycję o wypowiedzeniu Konwencji Stambulskiej na stronie CitizenGO. Tekst petycji z Państwa podpisem został mailowo przesłany na adres mailowy Kancelarii Premiera: .

3. Następnie pytamy, czy Premier został poinformowany o treści naszej petycji i czy podjął już kroki w celu wypowiedzenia Konwencji.

4. Jeśli osoba, z którą rozmawiamy nie wie, lub nie chce nam udzielić takich informacji prosimy o połączenie z urzędnikiem odpowiedzialnym za ten obszar działania Kancelarii Premiera Rady Ministrów.

5. Jeśli to się uda, zadajemy jeszcze raz pytania z pkt 1, 2, 3. Jeśli odpowiedź jest znowu negatywna proponujemy w grzecznym tonie wyrazić oczekiwanie, że nasz rozmówca zadba, aby Premier miał pełną informację o żądaniu z petycji, czyli wypowiedzeniu Konwencji Stambulskiej.

6. Jeśli w odpowiedzi słyszymy, że nasz rozmówca nie ma kontaktu z Premierem i wpływu na jego decyzje, prosimy o podanie numeru telefonu do osoby, z którą można na ten temat porozmawiać.

7. Jeśli taki kontakt dostaniemy, wykonujemy kolejny telefon i rozpoczynamy rozmowę według wcześniejszego scenariusza.

8. Jeśli nie, żegnamy się z rozmówcą jeszcze raz wyrażając nadzieję, że nasz postulat zostanie przekazany Premierowi niezwłocznie, i że dzięki temu w najbliższym czasie procedura wypowiadania Konwencji zostanie uruchomiona.

9. Proponujemy też zostawić urzędnikowi swój numer telefonu i poprosić go, żeby poinformował nas, czy i kiedy Premier zapozna się z naszą petycją oraz czy i kiedy podejmie decyzję o wypowiedzenia Konwencji.

Naszym celem nie jest na tym etapie nękanie urzędników Kancelarii, bo decyzja o wypowiedzeniu jakiejkolwiek umowy międzynarodowej rzeczywiście nie należy do nich, ale spowodowanie, że powiadomią oni o ogromnym zainteresowaniu sprawą swoich przełożonych, a ci z kolei polityków, którzy podejmują ostateczne decyzje w tego rodzaju przypadkach.

Doświadczenia z innych krajów, ale także z kontaktów z polskimi politykami pokazują, że takie akcje telefoniczne są często skuteczne, o ile uda się do udziału w nich zmobilizować wystarczająco dużą liczbę osób.

Dlatego bardzo prosimy nie odkładać na potem wykonania telefonu do Premiera Mateusza Morawieckiego i zrobić to teraz.

Po rozmowie zachęcamy do wypełnienia krótkiej ankiety, która znajduje się w kolumnie po prawej stronie.

Dzięki zebranym tam odpowiedziom, będziemy wiedzieli jakie są reakcje urzędników i jakie dalsze kroki powinniśmy podjąć, gdyby akcja telefoniczna okazała się jednak niewystarczająca.

Jeszcze raz namawiamy wszystkich Państwa do podjęcia tego drobnego wysiłku i zadzwonienie do Premiera Mateusza Morawieckiego.

Niestety w tej sprawie możemy liczyć tylko na siebie, bo jest już jasne, że wpływowe media, opiniotwórczy publicyści i dziennikarze raczej nie staną po naszej stronie.

A zatem śmiało ruszajmy do dzieła! Tylko kiedy nasza akcja będzie miała wymiar masowy, może być skuteczna.

Sign this petition now!