Petíció

Fellépés a pakisztáni keresztényekért

50,260 people have signed. Help us reach 100,000 signatures.

Fellépés a pakisztáni keresztényekért

Az Open Doors szervezet évente kiad egy listát arról az ötven országról, ahol a keresztényeket a legintenzívebben üldözik. Pakisztán 2019-ben e lista ötödik helyét foglalja el. A helyi keresztények többek között nyílt diszkriminációval és erőszakos támadásokkal szembesülnek. Emellett pedig tartaniuk kell a hírhedt istenkáromlási törvényektől is, nem tudva, mikor fogja őket is blaszfémiával vádolni egy rosszakarójuk. Istenkáromlásért akár halálbüntetés is kiszabható az országban.

A pakisztáni keresztényüldözés szimbóluma Asia Bibi lett, az az ötgyermekes édesanya, aki nyolc éven át ült halálsoron a pakisztáni börtönökben blaszfémia miatt elítélve. Asia Bibi hosszú küzdelem után tavaly szabadulhatott, és azóta Pakisztánt is elhagyhatta. Jelenleg családjával Kanadában él. Szabadon engedésében szerepet játszottak az őérte világszerte folytatott nyilvános tiltakozások.

A keresztények helyzete viszont továbbra sem megnyugtató Pakisztánban, ahol számos keresztényt tartanak fogva hite miatt. Pakisztán istenkáromlás elleni törvényeit gyakran használják fel keresztények és más vallási kisebbségek tagjaival szemben.

Egy keresztény házaspár tagjait, Shagufta Kausart és Shafqat Masih-t azzal a váddal tartóztatták le 2013-ban, hogy istenkáromló sms-eket küldtek egy muszlim papnak. Annak ellenére elítélték őket, hogy mindketten írástudatlanok. Ráadásul az üzeneteket angolul írták, mely nyelvet egyikük sem beszéli. A halálos ítéletet a lahorei legfelsőbb bíróság hozta 2014-ben. Jelenleg a halálos ítéletükkel szembeni fellebbezésük eredményére várnak.

Letartóztatásuk előtt Shafqat és Shagufta a kelet-pakisztáni Gorja városában élt egy keresztény templomhoz tartozó lakásban. Shagufta a templomban dolgozott takarítóként, illetve a templom iskolájában is vállalt feladatokat. Ő volt a család egyedüli kenyérkeresője, miután férje 2004-ben egy baleset során lebénult. A bizonyítékok arra mutatnak, hogy Shagufta személyi igazolványát ellopták a templomban tárolt iratok közül, ahol a vádlójuk egy barátja is dolgozott. Később ezzel az igazolvánnyal vették meg azt a SIM kártyát, melyről a vád alapjául szolgáló üzeneteket küldték. Az ügyészek nem tudtak olyan bizonyítékkal előállni, mellyel a vádakat alátámasztották volna. A bíróság által előállított SIM kártya hamisnak bizonyult, illetve nem került elő a telefon, melyről az üzeneteket küldték.

Letartóztatásuk után a férfit addig kínozták és fenyegették felesége megkínzásával, míg be nem vallott mindent a helyi rendőrségen, abban bízva, hogy feleségét így elengedik. A házaspár tagjait megviseli, hogy hat éve egymástól külön töltik büntetésüket. Nemrég egy orvosi jelentés rámutatott, hogy a férfi hátát tönkreteszik a felfekvések, melyek annak következtében alakultak ki nála, hogy a börtönágyra szorítják.

A házaspárnak négy kilenc és tizenötév közötti gyermeke van. Ők az apai nagynénjük gondozása alatt állnak, nem tudva, hogy őket is utoléri-e az iszlamisták haragja.

Shaguftát és Shafqatot az a bátor ügyvéd, Saif-ul Malook képviseli, aki Asia Bibit ügyében is aktív szerepet vállalt. Az ügyvéd aggodálmát fejezte ki a halálos ítéletet hozó bíró kapcsán, akit a radikális iszlámot követő ügyvédek, és vallási vezetők megfélemlítettek. Az ügyvéd folyamatosan kap halálos fenyegetéseket azért, mert istenkáromlással megvádolt embereket véd. Nemzetközi ügyvédi szervezetek, köztük a Ügyvédek Nemzetköti Szövetsége és a Demokráciáért Dolgozó Ügyvédek Európai Egyesülete jelentést készítettek, melyben felhívják a figyelmet a pakisztáni ügyvédeket érő fenyegetésekre és támadásokra. A jelentésükben leírják, hogy 2018 márciusa óta Pakisztánban tizenegy ügyvédet gyilkoltak meg. Az ügyvédi szervezetek a veszélyeztetett ügyvédek napjára szervezett konferenciájukon, 2020. január 24-én a pakisztáni helyzetre helyezik a hangsúlyt.

Petíciónkban arra kérjük Pakisztán miniszterelnökét, és a világ országainak és nemzetközi szervezeteinek vezetőit és képviselőit, hogy lépjenek fel a keresztényüldözéssel szemben, és járjanak közben e meghurcolt keresztény házaspár érdekében.

Több információ:

Sign this petition now!

Please select an option:
We process your information in according with our Privacy policy and Terms of use.By signing, you accept CitizenGO's Terms of Use and Privacy Policy and you agree to receive occasional emails about our campaigns. You can unsubscribe at any time.

Fellépés a pakisztáni keresztényekért

Kérjük Pakisztán miniszterelnökét, hogy lépjen fel a keresztényüldözéssel szemben, és az igazságtalanul meghurcolt Shagufta Kausar és Shafqat Masih érdekében.

A világ országainak és nemzetközi szervezeteinek vezetőit és képviselőit pedig arra hívjuk, hogy járjanak közben az üldözött keresztényekért, és e keresztény házaspárért.

Sincerely,
[Your Name]

Sign this petition now!

50,260 people have signed. Help us reach 100,000 signatures.