Pišite Ellinor Grimmark

Podrška primalji koja nije pristala sudjelovati u pobačajima!

53.353 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 100.000 potpisa.

Podrška primalji koja nije pristala sudjelovati u pobačajima!

Danas u tisućama rodilišta liječnici specijalisti i primalje pomažu majkama i djeci u nekim od najznačajnijih trenutaka u njihovim životima.

Nažalost, u današnjem svijetu, tehnologija dostupna bolnica ne koristi se jedino kao pomoć pri porodu. Deseci tisuća nedužne djece ne dobivaju mogućnost da se rode, a u nekim državama, zdravstveni radnici ne mogu sudjelovati u porodima ako ne pristanu i na obavljanje pobačaja. Tako je bilo prije nekoliko desetljeća u komunističkim državama, a danas je tako u Švedskoj, poznatoj po „toleranciji“.

Švedska primalja Ellinor Grimmark dobila je otkaz jer nije htjela pomagati pri izvršenju pobačaja. Kao primalja, posvetila se pomaganju djeci pri ulasku u svijet, i ne želi sudjelovati u ubijanju djece. No, u Švedskoj Ellinor ne može nastaviti obavljati svoje zanimanje. Sloboda savjesti je temeljno ljudsko pravo koje je u Ellinorinom slučaju povrijeđeno.

Ruth Nordström i Skandinavska udruga pravnika za ljudska prava brane Ellinor pred švedskim i europskim sudovima. Putem ove kampanje želimo Ellinor pružiti potporu, toplinu i poštovanje svih koji vjeruju u vrijednost života nerođenog djeteta i slobode savjesti.

Želimo proslaviti rad žene koja je posvetila svoj profesionalni život pomaganju majkama i djeci, dobivši zauzvrat otpusno pismo i nemogućnost daljnjeg rada u svojoj državi.

Potpisujući ovu peticiju, možete napisati poruku podrške Ellinor ovdje nadesno. Sve poruke ćemo sakupiti i dostaviti Ellinor na kraju ove kampanje.

I sami smo bili svjedoci slične situacije u Hrvatskoj. Primalja Jaga Stojak iz Opće bolnice "Hrvatski ponos" u Kninu odbila je sudjelovati u medicinskim zahvatima namjernog prekida trudnoće pozvavši se na priziv savjesti, nakon čega je uslijedio otkaz.

Nakon što je gđa Stojak uložila žalbu, a cijeli slučaj dospio u medije, sanacijska upraviteljica kninske bolnice Antonela Karačić uvažila je žalbu i povukla otkaz gđe Stojak.

Na svu sreću, Jaga Stojak vraćena je na posao, međutim jedno je sigurno - borba za pravo na priziv savjesti je pred nama. Stoga, učinimo sve što je moguće kako bismo dali potporu onima čije će bolno stečeno iskustvo i nama pomoći u obrani života i obitelji.

Sada potpišite peticiju!

Molimo vas, izaberite jednu od ponuđenih opcija:

Hvala Vam Ellinor!

Draga Ellinor,

Želim vam izraziti svoju zahvalnost za hrabar stav koji ste zauzeli. Podržavam priznavanje prava na život i slobodu savjesti. Primjer ste svim švedskim primaljama i liječnicima, kao i inspiracija svima izvan Švedske. Želim vam snagu i ustrajnost u ovoj borbi. Podržavam vas!

_____________

Dear Ellinor,

We would like to express our thanks for the brave stance you have taken. We support recognition of the right to life and freedom of conscience. You are an example for all Swedish midwives and doctors, and an inspiration to everyone outside of Sweden as well. We wish you strength and endurance in this fight! We support you!

Sincerely,

[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

53.353 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 100.000 potpisa.