Tražimo hitno prebacivanje hrvatskog branitelja Veljka Marića u Hrvatsku

Srbija sudi za navodni zločin počinjen nad hrvatskim državljaninom na hrvatskom području

uspješno

7.167 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 10.000 potpisa.

Tražimo hitno prebacivanje hrvatskog branitelja Veljka Marića u Hrvatsku

Veljko Marić, hrvatski branitelj osuđen je na 12 godina zatvora koji izdržava u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji. Uhićen je 18. travnja 2010 g. prilikom prelaska bugarsko – srpske granice iako za njim nije bila raspisana tjeralica. Optužen je za navodni zločin počinjen na hrvatskom teritoriju protiv drugog hrvatskog državljanina. U međuvremenu je 2010. godine protiv Veljka Marića podignuta još jedna optužnica. U pet godina njegova zatočeništva hrvatske vlasti ne samo da nisu postigle da mu se sudi u Hrvatskoj nego nisu postigle niti da bude prebačen na izdržavanje kazne u Hrvatskoj. Srbija krši ljudska prava Veljka Marića jer mu ne omogućava pošteno suđenje kojemu se niti nakon pet godina ne nazire kraj, a zatvor mu ne osigurava potrebnu zdravstvenu skrb i ne dostavlja potrebne lijekove.

Sudjelovao je u Domovinskom ratu od kolovoza 1991. i bio član 77. samostalnog bataljuna Grubišno Polje. Otac je troje djece Karla, Patrika i Filipa od kojih najstariji Karlo ima tek 12 godina. Njegova supruga Marijana Marić Lončarević radi kao spremačica te svaki mjesec uz podstanarsto i druge troškove putuje u Srbiju vodeći sa sobom jednog od sinova kako bi barem jednom u tri mjeseca mogli vidjeti oca.

Pozivamo Vas potpišete peticiju u kojoj od hrvatske predsjednice gđe Grabar Kitarović, ministrice vanjskih poslova gđe Pusić, ministra pravosuđa g. Miljenića, srbijanskog ministra vanjskih poslova g. Dačića, srbijanskog predsjednika Vlade g. Vučića, predsjednika Srbije g. Nikolića, visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku gđe Mogherini i povjerenika Europske komisije za regionalnu politiku g. Hahna tražimo hitno prebacivanje hrvatskog branitelja g. Veljka Marića na odluženje kazne u Hrvatskoj i stavljanje van snage članaka 2. i 3. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa Srbije na temelju kojih je g. Marić priveden te kojima Srbija sama sebi daje pravo suđenja za ratne zločine tijekom Domovinskog rata.

Sada potpišite peticiju!

Molimo vas, izaberite jednu od ponuđenih opcija:
Vaše podatke obrađujemo u skladu s našim Pravilima o privatnosti i Uvjetima korištenja.CitizenGO će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i drugim kampanjama. Potpisivanjem prihvaćate uvjete korištenja kao i pravila o zaštiti privatnosti CitizenGO-a te pristajete povremeno primati e-mailove o našim kampanjama. Možete se odjaviti u svakom trenutku.

Tražimo hitno prebacivanje Veljka Marića u Hrvatsku

Poštovana, poštovani

Srbija je otela i zatvorila  hrvatskog državljanina i hrvatskog branitelja Veljka Marića pod optužbom za navodni zločin počinjen na hrvatskom teritoriju protiv drugog hrvatskog državljanina, na osnovu Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa Srbije u postupcima za ratne zločine. Taj Zakon kao i postupanje Srbije u suprotnosti je s međunarodnim i kaznenim pravom jer krši načela pravne sigurnosti i nemiješanja u unutarnje poslove drugih država te ugrožava suverenitet Republike Hrvatske i 17 država Europske unije s čijeg su područja bili branitelji koji su branili Hrvatsku.

Srbija teško krši ljudska prava hrvatskom državljaninu Veljku Mariću jer mu ne omogućava pošteno suđenje, sudski postupak protiv njega traje već 5 godina i ne nazire mu se kraj, a zatvor mu ne osigurava potrebnu zdravstvenu skrb i ne dostavlja mu potrebne lijekove.

Stoga tražimo od Vas da u skaldu sa svojim ovlastima osigurate hitno prebacivanje Veljka Marića  u Hrvatsku i da mu se omogući pošteno suđenje. Također tražimo stavljanje van snage članaka 2. i 3. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa Srbije u postupcima za ratne zločine.

____________

To whom it may concern,

Serbia has imprisoned Croatian citizen and veteran Veljko Maric on charges of allegedly committing crime against other Croatian citizen on Croatian territory. Warrant has been issued on the basis of the Serbian Law on organisation and competence of government authorities in war crimes proceedings. This act of Serbia is contrary to international and criminal law, since it violates the principle of national law and internal affairs of other countries and threatens the sovereignty of the Republic of Croatia and other 17 EU countries, whose citizens fought in the Croatian War of Independence.

Serbia does not allow fair trial for Croatian citizen Veljko Marić, and has therefore seriously violated his human rights. The trial against him lasts for five years and is still not over.

In addition to that, prison does not provide the necessary medical care and does not allow medication that are vital to his impaired health.

Therefore, we ask you to ensure immediate transfer of Veljko Maric to Croatia and enable him a fair trial. Also, we ask you to repeal articles 2 and 3 of the the Law on organisation and competence of government authorities in war crimes proceedings.

Sincerely,

S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

7.167 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 10.000 potpisa.