Povucite odluku o bezreceptnom izdavanju elleOne!

Europska komisija: ellaOne se ne mora prodavati

Povucite odluku o bezreceptnom izdavanju elleOne!

4.118 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 5.000 potpisa.

Povucite odluku o bezreceptnom izdavanju elleOne!

EllaOne, poznata kao 'tableta za dan poslije' od prošlog je tjedna u Hrvatskoj puštena u prodaju kao bezreceptni lijek. Riječ je o kontracepcijskom i abortivnom pripravku koji se može uzeti do 120 sati (5 dana) od nezaštićenog snošaja ili zatajenja kontracepcijske metode.

Osim što nije potpuno sigurna kao kontracepcijsko sredstvo te ima abortivni učinak, prodaja ove tablete (bez recepta) povlači za sobom nekoliko vrlo ozbiljnih prijepora – od kojih je najproblematičniji njegova slobodna prodaja.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode HALMED, koja izdaje dozvolu za prodaju ellaOne bez recepta, tvrdi kako Republika Hrvatska ima pravnu obavezu prodavati lijek bez recepta, kao i svaka druga članica EU.

Suprotno većini medijskih natpisa i HALMED-a, Europska komisija potvrdila je kako države članice tabletu ellaOne uopće ne moraju prodavati, osobito ne bez recepta.

Komisija je potvrdila kako kontroverzna Odluka ne obvezuje zemlje članice Europske unije na  prodaju abortivne tablete – bilo na recept ili bez recepta.

U odgovoru Komisije stoji: „Što se tiče recepta, Direktiva 2001/83/EC osigurava u svom Članku 4 da neće biti utjecaja na primjenu nacionalnog zakonodavstva ili ograničenje  prodaje, distribucije ili uporabe medicinskih proizvoda poputkontraceptiva ili abortivnih sredstava“. To znači da zemlje članice EU mogu ograničiti ili potpuno zabraniti prodaju abortivnog proizvoda kao što je ellaOne.

Uz navedeno, postoje ozbiljne naznake o neodgovarajuće pruženim informacijama korisnicama tablete.  Naime, dok je ellaOne tableta imala status receptnog lijeka, u uputama je jasno pisalo kako je prije primjene potrebno isključiti trudnoću. Također, navedeno je kako su saznanja o djelovanju sastava tablete na zdravlje fetusa, odnosno novorođenčeta, u slučaju trudnoće vrlo ograničeni, te da su rezultati pokusa na životinjama nedostatni za procjenu posljedica na reproduktivnu sposobnost žene. Navedeni podaci više se ne nalaze u uputstvima.

Bezreceptnim izdavanjem ellaOne tablete te neodgovarajućim upozoravanjem na potencijalne kontraindikacije tablete dolazi do ozbiljnih opasnosti od zlouporabe te potencijalnim štetnim posljedicama na zdravlje žene.

Stoga Vas pozivamo da potpišete peticiju za povlačenje odluke o bezreceptnoj prodaji tablete ministru Vargi sukladno odluci Komisije koja kaže kako Direktive temeljem koje je ellaOne uvedena u slobodnu prodaju, ne utječu na primjenu nacionalnih zakona o zabrani ili ograničenju prodaje, opskrbe ili uporabe lijekova kao što su kontracepcijska ili abortivna sredstva.

Sada potpišite peticiju!

Molimo vas, izaberite jednu od ponuđenih opcija:

Poštovani ministre Varga,

prije svega pozdravljam Vaše profesionalno i demokratsko nastojanje da u praksi vodite računa pravu na priziv savjesti liječnika i ljekarnika kako je navedeno u naputku za bezreceptno izdavanje ellaOne tablete. Istovremeno Vas pozivam da preispitate svoju odluku o bezreceptnom izdavanju tablete, budući da je, kako ste i sami rekli, zdravlje i sigurnost korisnica iste na prvom mjestu.

Unatoč pritisku liberalnih organizacija koje neumorno napadaju pravo na slobodu govora i mišljenja te pravo na priziv savjesti, odluka Europske Komisije na koju se HALMED pozvao nije obvezatna za države članice EU, o čemu svjedoči i odluka mađarske vlade koja tabletu izdaje na recept.

Odluku o neobvezatnosti je potvrdio i upit 15 europarlamentaraca od 7. siječnja 2015., na koji je Komisija odgovorila kako navedena odluka ne utječe na primjenu nacionalnih zakona o zabrani ili ograničenju prodaje, opskrbe ili uporabe lijekova kao što su kontracepcijska ili abortivna sredstva.

Stoga Vas pozivam da povučete svoju odluku i ukinete bezreceptnu prodaju ellaOne tablete te omogućite provođenje kvalitetne javne rasprave o djelovanju ellaOne te da dalje djelujete sukladno zaključcima iste.

[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

4.118 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 5.000 potpisa.