MINISTARSTVU KUTURE

Zaustavite izrugivanje vjerskim simbolima

5.299 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 10.000 potpisa.

Zaustavite izrugivanje vjerskim simbolima

Oliver Frljić od preuzimanja dužnosti intendanta riječkog narodnog kazališta Ivana pl. Zajec u Rijeci pa sve do danas, svojim ekscesnim postupcima privatizira, banalizira i ismijava javnu instituciju hrvatskog narodnog kazališta. Najzorniji primjer za to je predstava „Hrvatsko glumište“ zadnji dio Frljićeve autorske trilogije nazvane: "Trilogija o Hrvatskom fašizmu".
Predstava "Hrvatsko glumište" premijerno prikazana na "Dan sjećanja na Vukovar" Frljićeve neistomišljenike prikazuje na donjem rublju glumaca, hrvatske branitelje kao fašiste, a Euharistiju, Križ i Gospu kao perverzne rekvizite, na koje se, između ostalog, navlače prezervativi.

Izrugivati se najsvetijim simbolima bilo koje vjere je nedopustivo, a još manje koristiti prostor institucije Hrvatskog narodnog kazališta za takve aktivnosti!

Podsjećamo koliko je pažnje izazvalo postavljanje predstave "Elementarne čestice" Michela Houellebecqa na program 66. Dubrovačkih ljetnih igara i to ne zbog sadržaja predstave već zbog toga što se autor, po čijem se djelu radila predstava dovodi u kontekst lošeg odnosa prema muslimanima i njihovoj vjeroispovijesti.

S druge strane, u središtu programa 12. Riječkih ljetnjih noći, koje ove godine traju od 18. lipnja do 18. srpnja, izvedba je predstave "Hrvatsko glumište" koja vrijeđa više od 3 milijuna kršćana koji žive u Republici Hrvatskoj izrugujući se najsvetijim simbolima kršćanske vjere. Na takvo vrijeđanje vjerskih osjećaja velikog broja građana RH niti jedna od nadležnih institucija nije reagirala. Stoga vas pozivamo, potpišete peticiju u kojoj od Ministarstva kulture tražimo prekid prikazivanja predstave "Hrvatsko glumište". Predstava ne vrijeđa samo vjernike, već i hrvatske branitelje, njihove obitelji te neistomišljenike g. Frljića i g. Blaževića, koji su prikazani na donjem rublju glumca tijekom predstave.

Osim toga tražimo i ostavku riječkog intendanta Olivera Frljića i glavnog dramaturga Marina Blaževića koji svojim djelovanjem od trenutka preuzimanja dužnosti obezvrjeđuju instituciju Hrvatskog narodnog kazališta i vrijeđaju građane republike Hrvatske.

Iste one građane RH, koji kao porezni obveznici plaćaju rad g. Frljića i svih drugih djelatnika kazališta.

Sve provokacije Olivera Frljića je ovdje nemoguće nabrojati, stoga ćemo spomenuti samo još tri njegove izjave.

Prvu o hrvatskom jeziku: Ne znam koji vi jezik govorite, a ne znam ni koji ja jezik točno govorim, ali kad sam u Hrvatskoj uvijek kažem da govorim srpskohrvatski, zatim o razgradnji hrvatskog identiteta: Moj rad, ko’ što vjerojatno znate, bavi se upravo tim – razgradnjom tih identiteta koji su konstruirani u proteklih 20 godina i na kraju o njemu samom: Ja bih rekao da nisam hrvatski režiser jer mislim da je kulturni prostor u kojem živim, radim i mislim puno širi od Hrvatske. Svaka čast toj zemlji, ali ne bi htio se ograničiti na to…

Više o djelovanju intendanta riječkog HNK možete saznati ovdje:

Fotografije s predstave Hrvatsko Glumište

VIDEO Oliver Frljić – rad na razgradnji hrvatskog identiteta

Frljićeva hrpa gluposti: optužuje Hrvatsku za agresiju na BiH, a branitelje za pokušaj državnog udara

HNK Rijeka jedino dobilo negativno mišljenje državne revizije – zbog razmetanja novcem i sklapanja mutnih poslova

Srpsko narodno vijeće dodijelilo Frljiću nagradu za humanizam, toleranciju i antifašističke vrijednosti

Zloupotreba novca za kulturu: Što kažu oni koje je Frljić stavio na gaće?

Vitomira Lončar: Frljić i Blažević diletanti u kazališnoj produkciji

(VIDEO) Oliver Frljić i ravnatelj opere izazvali publiku, građani ih gađali jajima

Frljić na riječki HNK izvjesio: ‘Predsjednice – dobrodošli u hrvatsko glumište’

Oliver Frljić: Kakva je to ljevica koja priznaje demokraciju?

FRLJIĆ OPET NEMILOSRDNO RASPALIO: Napao generala Gotovinu i hrvatsko društvo te ismijao braniteljsku pogibiju za domovinu!

Sva sreća da su građani prekinuli Frljićev i Blaževićev klošarski cirkus

ČUDO U RIJECI: Frljić inscenirao partizana kako baca Talijana u fojbu, a potom u krvavim čizmama ulazi u njegov građanski stan?

Sada potpišite peticiju!

Molimo vas, izaberite jednu od ponuđenih opcija:

Zaustavite prikazivanje predstave "Hrvatsko glumište"

Poštovani g. Šipuš,

Predstava „Hrvatsko glumište“ premijerno izvedena 19. studenog 2014. kao autorski projekt redatelja i intendanta Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića svojim sadržajem vrijeđa hrvatske branitelje i njihove obitelji kao i sve vjernike kršćanske vjeroispovijesti.

Predstava bezočno profanira i obeščašćuje najsvetije kršćanske simbole: Euharistiju, Križ i Gospu te ih koristi kao perverzne rekvizite.

Podsjećam koliko je pažnje izazvalo postavljanje predstave "Elementarne čestice" Michela Houellebecqa na program 66. Dubrovačkih ljetnih igara i to ne zbog sadržaja predstave, već zbog toga što se autor, po čijem se djelu radila predstava dovodi u kontekst lošeg odnosa prema muslimanima i njihovoj vjeroispovijesti.

S druge strane, u središtu programa 12. Riječkih ljetnjih noći, koje ove godine traju od 18. lipnja do 18. srpnja, izvedba je predstave "Hrvatsko glumište" koja vrijeđa više od 3 milijuna kršćana koji žive u Republici Hrvatskoj izrugujući se najsvetijim simbolima kršćanske vjere. Na takvo vrijeđanje vjerskih osjećaja velikog broja građana RH niti jedna od nadležnih institucija nije reagirala. Predstava ne vrijeđa samo vjernike, već i hrvatske branitelje, njihove obitelji te neistomišljenike g. Frljića i g. Blaževića, koji su prikazani na donjem rublju glumca tijekom predstave.

Stoga vas pozivam da u što kraćem roku obustavite prikazivanje predstave „Hrvatsko glumište.“

Podsjećam Vas i na neke od izjava g. Frljića: „Ne znam koji vi jezik govorite, a ne znam ni koji ja jezik točno govorim, ali kad sam u Hrvatskoj uvijek kažem da govorim srpskohrvatski“, kao i na onu o razgradnji hrvatskog identiteta: "Moj rad, ko’ što vjerojatno znate, bavi se upravo tim – razgradnjom tih identiteta koji su konstruirani u proteklih 20 godina." Navedene izjave možete vidjeti ovdje: http://bit.ly/1NaJSlW

Ove izjave su za nekoga tko obavlja dužnost intendanta Hrvatskog narodnog kazališta nevjerojatne, a još je nevjerojatnije kako Ministarstvo kulture na njih nije reagiralo.

Pozivam Vas da čim prije poduzmete sve potrebne korake kako bi smijenili intendanta Olivera Frljića i glavnog dramaturga Marina Blaževića i na čelo Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajec stavili osobu koja će uspostaviti profesionalne kriterije i umjetničko - interpretativne domete nacionalne kazališne institucije kakvo je Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci.

[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

5.299 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 10.000 potpisa.