Peticija upućena: RTL TELEVIZIJA

uspješno

17.421 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 20.000 potpisa.

NOVOSTI:

15.9.2015:

RTL još nije zaprimio odluku kazni od 100.000 kuna zbog Big Brothera

14.9.2015:

Vijeće za elektroničke medije kaznilo RTL zbog Big Brothera sa 100.000 kuna

14.9.2015:

Priopćenje Vijeća za elektroničke medije - izdan prekršajni nalog nakladniku RTL Hrvatska d.o.o.

12.9.2015:

Zašto su na Big Brother prvo morali reagirati građani, a tek onda Vijeće za elektroničke medije?

11.9.2015:

Nema promjene termina: Uz prilagođen sadržaj Big Brother ostaje u 21 sat

10.9.2015:

Pravobraniteljica: Big Brother se zbog sadržaja neprimjerenog djeci mora prebaciti iza 22 sata

U petak 4. rujna 2015 g. je nakon više godina pauze započela nova sezona Big Brothera.  I ove godine natjecatelji dolaze iz svih država bivše države, osim iz Slovenije.

Stilovi života natjecatelja ukratko se mogu opisati kao: sex, silikonski umetci, turbo folk, piercing, droga promicanje promiskuiteta i transeksualizma, alkohola...

Jedan od motiva producenata je sigurno, profit, ali još je opasnije što Big Brother promiče iskrivljavanje svih ljudskih vrijednosti, uništava dostojanstvo osobe, te potiče i nagrađuje sebičnost i radikalni individualizam, bez osjećaja odgovornosti i srama prema sebi i drugima.

Smješten u kategoriju „zabave“ Big Brother se svaki dan emitira u prosjeku tri sata kako na TV-u tako i na internetskim platformama. Vrijeme emitiranja su „udarni termini“, od 21.10 do ponoći, a vrijeme repriziranja 14.10 svaki dan. Obzirom kako se radi o emisiji koja ima navodno veliku gledanost, a obiluje psovkama, prostačenjima pa i eksplicite scenama seksualnih odnosa potpuno je neprimjerena za udarni termin, tim više jer su svemu tome neposredno izložena i djeca. Ne mogu se novac i zarada staviti ispred morala te oblikovanja i razvoja osobnosti i nesmetanog seksualnog razvoja djeteta, rušeći vrijednosne sustave i civilizacijske norme svakog uljuđenog društva.

Nema slučajne podudarnosti između početka Big Brothera i nastave. Ne zaboravimo, u hrvatske osnovne i srednje škole kreće gotovo pola milijuna učenika, 42 tisuće prvašića, 320 tisuća osnovaca i 178 tisuća srednjoškolaca. Svi oni su prva ciljana skupina producenata Big Brothera koji nudi modele ponašanja koji ne samo da su na granici društveno prihvatljivog i dopuštenog ponašanja nego ga često puta i prelaze.

Zakonska dužnost svake osobe zaštita je djece, a temeljem Kaznenog zakona RH čl. 165. (NN 125/11) to se odnosi i na medije odnosno sadržaje koje prikazuju. Također pozivam na poštivanje Opće deklaracije o ljudskim pravima i Deklaracije o pravima djeteta kojih je potpisnik i Republika Hrvatska.

Pravilink o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima vulgarni riječnik i prizore, zlouporabu duhana, alkohola, opijata, verbalnog nasilja i seksa kao i seksualnog iskorištavanja smatra programimama koji bi mogli narušiti i fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika.

Stoga sukladno zakonu o elektroničkim medijima i pravilniku zahtjevamo od televizijske kuće koja emitira Big Brother da:

- se emisija Big Brother prikazuje nakon 22 sata

- zaustavljanje prikazivanja reprize u vremenu od 07-22 sata

- osigura prikladan vizualni simbol koji označava kako program Big Brothera nije prikladan za djecu mlađu od 18 godina

Vijeća za elektroničke medije da reagira sukladno svojim ovlastima i zakonu o elektroničkim medijima čl. 26 te pravilniku o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima koji propisuje tehničke mjere za njegovo izvršenje.

Iz navedenih razloga te sukladno iskustvima demokratskoga okružja kojem pripadamo zahtijevamo da se  emisija "Big Brother" prikazuje nakon 22 sata te zabranu prikazivanja reprize u vremenu od 07-22 sata. Također je potrebno istaknuti obavijest o neprimjerenosti sadržaja za određene dobne skupine (18 godina) prije svakog početka prikazivanja navedene emisije.

SAZNAJTE VIŠE:

Sada potpišite peticiju!

Molimo vas, izaberite jednu od ponuđenih opcija:
Vaše podatke obrađujemo u skladu s našim Pravilima o privatnosti i Uvjetima korištenja.CitizenGO će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i drugim kampanjama. Potpisivanjem prihvaćate uvjete korištenja kao i pravila o zaštiti privatnosti CitizenGO-a te pristajete povremeno primati e-mailove o našim kampanjama. Možete se odjaviti u svakom trenutku.

Peticija upućena: RTL TELEVIZIJA

Poštovani,

Zakonska dužnost svake fizičke i pravne osobe je zaštita i dobro djece, ta dužnost se odnosi i na medije. Profit ne može biti ispred morala, oblikovanja i razvoja osobnosti i nesmetanog razvoja djeteta. Zbog profita ne možete rušiti vrijednosne sustave i civilizacijske norme svakog uljuđenog društva.

Nova sezona prikazivanja emisije Big Brother započela je 04.09.2015. godine. Smješten u kategoriju „zabave“ svaki dan se dan emitira u prosjeku tri sata kako na TV-u tako i na internetskim platformama. Vrijeme emitiranja su „udarni termini“, od 21.10 do ponoći, a vrijeme repriziranja 14.10 svaki dan.

Obzirom kako se radi o emisiji koja navodno ima veliku gledanost, a obiluje vulgarnim riječnikom i eksplicitnim scenama seksa te je potpuno neprimjerena za udarni termin u kojem je prikazujete tražim od Vas kao televizijske kuće koja je prikazuje da se:

• emisija Big Brother prikazuje nakon 22 sata
  • zaustavi prikazivanje reprize u vremenu od 07-22 sata
  • osigura prikladan vizualni simbol koji označava kako program Big Brothera nije prikladan za djecu mlađu od 18 godina

Također od Vijeća za elektroničke medije tražim da reagira sukladno svojim ovlastima:

• zakonu o elektroničkim medijima čl. 26

• pravilniku o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima čl. 8 i članku 9. te osigura vizualno prepoznavanja ovog sadržaja kao neprimjerenog za osobe mlađe od 18 godina te sukladno tome spriječi prikazivanje tog programa u vremenu kad nije dozvoljeno prikazivanje takvog sadržaja.

S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

17.421 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 20.000 potpisa.