Cinestaru

Ne diskriminaciji "40 dana za život" u Cinestaru

0 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 100 potpisa.

Ne diskriminaciji "40 dana za život" u Cinestaru

Udruga Hrvatska za život, koja je nositeljica međunarodne molitvene inicijative „40 dana za život“ u Hrvatskoj, snimila je dokumentarni film o Inicijativi s naglaskom na događanja u Hrvatskoj te popratnim snimkama iz svijeta. Premijera filma najavljena je za listopad.

Pripremajući projekciju filma, udruga je kontaktirala više kino prikazivača kako bi prikupila ponude za premijeru i prikazivanje filma.

Između ostalih, kontaktirala je i Blitz-CineStar koji je Udrugu odbio pod izlikom kako se trude:

„izbjegavati pružati bilo kakve popratne usluge koje bi našu primarnu djelatnost mogle povezati sa temama o kojima u javnosti postoje polarizirajuća mišljenja jer bi time mogli dijeliti publiku našeg primarne usluge koja je namijenjena svima.“

Cinestar je do sad prikazao veliki broj audiovizualnih djela s temama oko kojih postoje polarizirajuća mišljenja u društvu. Audiovizualni medij je jedan od najsnažnijih komunikacijskih alata u promicanju ideja i vrijednosti. Velik dio filmova, što zabavnih što dokumentarnih, govori, pa i promiče pojedine stilove života, kao i vrijednosti i uvjerenja scenarista, redatelja te produkcijskih kuća koje su ih snimile. Upravo se zbog toga teško oteti dojmu kako se odbijanjem najma prostora i organizacije premijere filma uskraćuje jednakost i pravo na slobodu izražavanja dijelu društva koji je dio Cinestarove publike.

Niti jedno audiovizualno djelo nije za sve posjetitelje kina već, upravo suprotno - različitost filmova omogućava posjetiteljima da mogu izabrati što žele gledati. Ovdje čak nije riječ o tome da bi dokumentarni film bio u ponudi Cinestara, već o najmu kino dvorane za premijeru dokumentarnog filma, na kojeg bi bili pozvani simpatizeri, volonteri i suradnici udruge Hrvatska za život, kao i inicijative 40 dana za život.

Pretpostavka Blitz Cinestara i tvrtke Vox communications, zadužene za marketing i prodaju u Cinestar grupi, o tome što publika želi gledati i kako bi reagirala, izgovor je za pokušaj cenzure jedne miroljubive grupe koja, poštujući pravo drugoga na vlastito mišljenje, želi dijalogizirati te svojim djelovanjem pridonositi društvenoj različitosti koja je u zapadnom demokratskom društvu neizbježna.

Zlouporabu slobode govora, govor mržnje, potrebno je bez iznimke suzbijati, a upravo ova zlouporaba, koja je u Hrvatskoj vrlo česta, otkriva totalitarni mentalitet mnogih osoba koji se smatraju zagovornicima slobode govora, ali samo svojih istomišljenika, te se teško oteti dojmu kako je upravo strah od takvih zagovornika slobode govora utjecao na odluku Cinestar grupe.

Takvo neprofesionalno ponašanje potpuno je ne prihvatljivo jer umjesto njegovanja jednakosti, prava na slobodu govora i mišljenja te tolerancije, potiče kulturu diskriminacije šaljući poruku dijelu svojih posjetitelja kako nema pravo biti dio javnog prostora, te kako nipošto ne bi trebali predstavljati svoje vrijednosti i djelovanje, što je u potpunoj suprotnosti s načelima demokratskog društva.

Kino lanac čija je ambicija biti najbolji i najveći kino lanac te mjerilo kvalitete i profesionalnosti u svim segmentima poslovanja, trebao bi svojim posjetiteljima držiti jednako otvorena vrata, jer će samo tada svojim posjetiteljima biti „prvi izbor za kino“.

Photo: wikimedija.org/40 dana za zivot

Montaža: CitizenGO

Sada potpišite peticiju!

CitizenGO će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i drugim kampanjama. Potpisivanjem prihvaćate uvjete korištenja kao i pravila o zaštiti privatnosti CitizenGO-a te pristajete povremeno primati e-mailove o našim kampanjama. Možete se odjaviti u svakom trenutku.

Prigovor zbog diskriminacije na temelju uvjerenja

Poštovani,

Neugodno sam iznenađen/a odbijenicom koju ste uputili udruzi Hrvatska za život, povodom njihova upita za ponudu u svrhu prikazivanja premijere filma o međunarodnoj inicijativi 40 dana za život u prostorijama Bliz-CineStara.

Kao posjetitelj Blitz-CineStara, najvećeg kino lanaca u Hrvatskoj i susjednim zemljama, od Vas očekujem nepristran i profesionalan odnos prema svim Vašim posjetiteljima bez obzira na njihova uvjerenja.

CineStar je do sad prikazao veliki broj audiovizualnih djela s temama oko kojih postoje polarizirajuća mišljenja u društvu. Audiovizualni medij je jedan od najsnažnijih komunikacijskih alata u promicanju ideja i vrijednosti. Velik dio filmova, što zabavnih što dokumentarnih, govori, pa i promiče pojedine stilove života kao i vrijednosti i uvjerenja scenarista, redatelja te produkcijskih kuća koje su ih snimile, te se stoga se ne mogu oteti dojmu kako svojim odbijanjem mogućnosti prikazivanja spomenutog dokumentarnog filma uskraćujete jednakost i pravo na slobodu izražavanja dijelu društva u kojem radite, a koji su dio Vaše publike.

Također, smatram kako je pretpostavka o tome što Vaša publika želi gledati i kako bi reagirala izgovor za pokušaj cenzure miroljubive grupe koja, poštujući pravo drugoga na vlastito mišljenje, želi dijalogizirati te svojim djelovanjem pridonositi društvenoj različitosti koja je u zapadnom demokratskom društvu neizbježna.

Zlouporabu slobode govora, govor mržnje, potrebno je bez iznimke suzbijati, međutim, teško se oteti dojmu kako je upravo strah od ove zlouporabe samoprozvanih zagovornika slobode govora utjecao na odluku Cinestar grupe o ponudi za najam prostora udruzi Život biraj.

Vaše ponašanje smatram potpuno neprihvatljivim jer umjesto njegovanja jednakosti, prava na slobodu govora i mišljenja te tolerancije, potičete kulturu diskriminacije šaljući poruku dijelu Vaših posjetitelja kako nemaju pravo biti dio javnog prostora, te kako nipošto ne bi trebali predstavljati svoje vrijednosti i djelovanje, što je u potpunoj suprotnosti s načelima demokratskog društva.

Ako želite biti najbolji i najveći kino lanac te mjerilo kvalitete i profesionalnosti u svim segmentima poslovanja, a posjetiteljima prvi izbor za kino, predlažem da svim svojim posjetiteljima držite jednako otvorena vrata, jer do tad sigurno nećete biti moj „prvi izbor za kino“.

S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

0 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 100 potpisa.