ZA GRAD ZAGREB, MINISTARSTVO KULTURE, GRADSKO KAZALIŠTE KEREMPUH

Ne Frljićevom širenju mržnje javnim novcem

9.096 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 10.000 potpisa.

Oliver Frljić izvrjeđao Anu Lederer

‘Već prva izjava pročelnice Lederer je skandalozna’

(VIDEO) Ana Lederer: Frljićeva predstava nije umjetnost, to je parapolitički aktivizam!

Ivica Šola: Ministrice Obuljen, prijetnje Vama su performans

Msgr. Mile Bogović: Frljić nije svinja nego čovjek, prije ili poslije javit će se savjest u njemu i shvatiti zlo koje sada čini

Marcel Holjevac: Kad Frljići mrze, mrze iz ljubavi i humanističkih uvjerenja

Mons. Mile Bogović: 'Loš je znak da društvo to podnosi kao normalan način izražavanja u umjetnosti'

Ministrica Obuljen i Bandić počinili zločin!

Sarnavka i Borić suptilno provlače tezu kako roditelji ne bi trebali imati posljednju riječ u odgoju djece

---

Sve provokacije Olivera Frljića ovdje je nemoguće nabrojati, a njegov je opus odavno prešao granice dobrog ukusa. Međutim, postavlja se pitanja zbog čega se Frljićeva zloupotreba i instrumentaliziranje kazališta nastavlja financirati novcem poreznih obveznika.

U petak, 19. siječnja, u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh, na premijernoj izvedbi Frljićeve verzije Pirandellove drame “Šest likova traži autora”, financirane sredstvima Ministarstva kulture i grada Zagreba, Oliver Frljić je pojedine osobe s čijim se stavovima ne slaže prikazao kao svinje koje na kraju budu ubijene.

Tako su gospićko-senjski katolički biskup u miru, dr. Mile Bogović, dr. Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku, Željka Markić, liječnica, poduzetnica i predsjednica udruge U ime obitelji, Marko Perković Thompson, Velimir Bujanec, voditelj emisije Bujica na Z1 televiziji, Josip Klemm, poduzetnik, dragovoljac Domovinskog rata i predsjednik braniteljske udruge specijalne policije kao i drugi, prikazani kao svinje.

Između ostalog, u predstavi biskup Bogović dolazi na plinskoj boci te spomenutim likovima u svinjskom obličju daje kokain imitirajući pričest, pri čemu Zlatko Hasanbegović u trenutku muslimanske molitve prima kokainsku “pričest”. Mladenci, koji prikazuju Velimira Bujanca i njegovu suprugu Karolinu, poklanjaju Željki Markić kolijevku s kosturom mrtvog djeteta iz sela Ahmići nakon čega glumci koji uprizoruju Željku Markić, Zlatka Hasanbegovića i druge – dječjom glavom igraju nogomet. U drugoj sceni prikazano je silovanje žene na hrvatskoj zastavi dok Vilim Matula iz pozadine viče “U ime obitelji, U ime obitelji”, vrijeđajući sve one građane koji su potpisujući referendumsku inicijativu, koju je U ime obitelji pokrenula, iskoristili demokratsko pravo i zatražili referendum kao najviši oblik demokracije.

Promatrajući ovakvu zloupotrebu i instrumentalizaciju kazališta (i umjetnosti), svjedočimo vrijeđanju, omalovažavanju i mržnji koja se pokušava upakirati u umjetničku slobodu, satiru i kulturu. Vrijeđajući osobe, ljude i naše sugrađane koji imaju svoje dostojanstvo, svoje obitelje, prijatelje, želi se poniziti i sve one koji dijele iste ili slične vrijednosti i uvjerenja te pozvati na njihov odstrel.

Svaka je mržnja neprihvatljiva, bez obzira tko je u pitanju. Mržnja pod krinkom ‘slobode govora’, ‘slobode umjetničkog izražavanja’ osobito je opasna jer prikriva institucionaliziranje mržnje i diskriminacije. Dehumanizacija, širenje mržnje i diskriminacija prvo je obilježje totaliranog ideološkog obrasca kojim se želi stvoriti okruženje straha i netrpeljivosti prema neistomišljenicima.

Kazalište Kerempuh financira se najvećim dijelom iz proračuna Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH te obavljanjem svojih djelatnosti, donacijama iz zaklada i sponzorstvima od strane Večernjeg lista, Antene Zagreb, B1 plakata, DM-a, Računala Končar, Pivnice Medvedgrad, Pan-Peka i Škljoca.

Predstava „Šest likova traži autora” financira se sredstvima Ministarstva kulture i grada Zagreba.

Ovim putem od Grada Zagreba, Ministarstva kulture i gradskog kazališta Kerempuh tražimo preispitivanje odluke o financiranju i prikazivanju predstave „Šest likova traži autora”, koja na teret poreznih obveznika zloupotrebljava umjetnost koristeći je za širenje mržnje i netrpeljivosti prema osobama katoličke ili muslimanske vjere, biračima Nezavisnih za Hrvatsku, obožavateljima glazbe Marka Perkovića Thomspona, gledateljima Bujice, podupirateljima organizacija civilnog društva, kao što je U ime obitelji, ili hrvatskim braniteljima, osobito članovima udruge specijalne policije.

Financiranje mržnje, netrpeljivost, oduzimanje ljudskosti osobama te pozivanje na odstrel pojedinaca, a s njima i cijelih društvenih pokreta  je NEDOPUSTIVO, osobito državnim, javnim novcem.

---

U predstavi glume: Vilim Matula, Branka Trlin, Linda Begonja, Damir Poljičak, Roko Sikavica, Iva Šimić, Jerko Marčić, Borko Perić, Mia Anočić – Valentić, Tihana Lazović, Kim Končar, Karlo Mlinar, Ozren Opačić, Filip Sertić i Matija Šakoronja

IZVORI:

Tko je odgovoran za postavljanje predstave kojom se neistomišljenike prikazuje kao svinje koje se ubija?

U Frljićevoj predstavi raspojasali se uzvanici s Bujančeve svadbe: Ples svinjskih glava uz zvuk Thompsona i turbo folka

Priopćenje Hrvatskoga kulturnog vijeća u povodu predstave L. Pirandella „Šest likova traži autora“ u gradskom kazalištu „Kerempuh“ u Zagrebu

Dehumanizacija neistomišljenika financirana javnim novcem: Biskup Bogović, Hasanbegović, Markić, Thompson..prikazani kao svinje koje se na kraju ubija

Krešimir Miletić: Frljić širi mržnju na teret nas, poreznih obveznika

ŠEST LIKOVA TRAŽI AUTORA / redatelj: Oliver Frljić

BUJANČEVA SVADBA U KEREMPUHU Bujanec, Bogović, Hasanbegović i Željka Markić kod Frljića su svinje što šmrču.

Frljićizam za početnike

Sada potpišite peticiju!

CitizenGO će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i drugim kampanjama. Potpisivanjem prihvaćate uvjete korištenja kao i pravila o zaštiti privatnosti CitizenGO-a te pristajete povremeno primati e-mailove o našim kampanjama. Možete se odjaviti u svakom trenutku.

Poštovani,

Smatram kako je širenje mržnje i netrpeljivosti, kao i oduzimanje ljudskosti te pozivanje na odstrel pojedinih osoba, a onda i cijelih društvenih pokreta NEDOPUSTIVO, osobito kad se to čini državnim, javnim novcem!

Zar je prikazivanje konkretnih osoba kao svinja koje se ubija u Kerempuhovoj predstavi u režiji Olivera Frljića „Šest likova traži autora” , uključujući biskupa Katoličke Crkve, saborskog zastupnika, predsjednice udruge civilnog društva, novinara, pjevača, predstavnika udruge specijalne policije, dio "kulturne politike" koju grad Zagreb i Ministarstvo kulture financiraju?

Ne smatrate li nedopustivom uvredom u gradskom kazalištu ismijati jedan od najvažnijih dana osobnog života kao što je nečije vjenčanje, u ovom slučaju novinara Velimira Bujanca, te vrijeđanje osoba na temelju njihovih vjerskih uvjerenja, pa tako prikazati biskupa Katoličke crkve na plinskoj boci koji drugim likovima u svinjskom obličju daje kokain imitirajući pričest, pri čemu Zlatko Hasanbegović u trenutku muslimanske molitve prima kokainsku “pričest”? Da ne govorimo o uprizorenju u kojem Željka Markić, Zlatko Hasanbegović i drugi – dječjom glavom igraju nogomet(!!!).

Spomenut ću još vrijeđanje svih osoba, koji su i porezni obveznici ove države, a mnogi i Grada Zagreba, koji su 2013. zatražili referendum kao najviši oblik demokracije. Naime, u jednoj od scena prikazano je silovanje žene na hrvatskoj zastavi dok Vilim Matula iz pozadine viče “U ime obitelji, U ime obitelji”, vrijeđajući građane koji su se izjasnili za održavanje referenduma o braku.

Ovim putem od Vas tražim prestanak financiranja predstave „Šest likova traži autora”, koja na teret poreznih obveznika zloupotrebljava umjetnost koristeći je za širenje mržnje i netrpeljivosti prema osobama katoličke ili muslimanske vjere, biračima Nezavisnih za Hrvatsku, obožavateljima glazbe Marka Perkovića Thomspona, gledateljima Bujice, podupirateljima organizacija civilnog društva, kao što je U ime obitelji, ili hrvatskim braniteljima.

Prestanite financirati mržnju, novcem poreznih obveznika.

S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

9.096 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 10.000 potpisa.