Ne Dajmo Gredu - Zaustavimo otvaranje kamenoloma u Glavicama

Peticija upućena: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Županija Splitsko-dalmatinska / Grad Sinj

Ne Dajmo Gredu - Zaustavimo otvaranje kamenoloma u Glavicama

2.153 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 5.000 potpisa.

PETICIJA 'Ne dajmo Gredu'

Građanska inicijativa 'Ne dajmo Gredu' u suradnji s Mjesnim odborom Glavice organizirala je potpisivanje peticije s ciljem zaustavljanja planiranog zahvata eksploatacije arhitektonsko-građevnog kamena na Poljakovoj Gredi u mjestu Glavice kod Sinja.

Naime, investitor Beton-Hrvace d.o.o. iz Hrvaca planira na rok od 39 godina eksploataciju 136.631,16 m3 arhitektonsko-građevnog kamena na površini od 2.0961 ha, na dijelu k.č. 2710/1 i 2711/1, k.o. Glavice. Predmetne nekretnine upisane su u zemljišne knjige Općinskog suda u Splitu, Ispostava Sinj, ZU 3574.

Naglašavamo da je kao oznaka zemljišta (kultura) kat.čest. 2710/1 upisana ŠUMA. Vlasnik predmetnih nekretnina je Republika Hrvatska za cijelo (1/1).

Kao većinski posjednik nekretnina upisane su HRVATSKE ŠUME d.o.o., Sinj, Glavice, a predmetne nekretnine upisane su u Program gospodarenja G.J. Peruća.

Smatramo da bi realizacija planiranog zahvata uvelike, trajno i nepovratno devastirala prekrasno prirodno okruženje, drastično narušila kvalitetu življenja lokalnog stanovništa na svim razinama te potpuno dokinula potencijal Grede kao prirodnog resursa za ostale gospodarske i turističke djelatnosti u kontekstu održivog razvitka našeg kraja.

Svojim potpisom pridružujete se inicijativi kojoj je zajednički i isključivi cilj očuvanje kvalitete okoliša i prekrasnog jedinstvenog krajobraza Grede i okolice, a samim time i očuvanje kvalitete življenja lokalnog stanovništva i svih ljubitelja prirode kojima je Greda omiljena destinacija za različite vrste aktivnosti.

Greda je jedinstven i neponovljiv krajobraz u kojoj obitava endemska biljka (Dalmatocytisus dalmaticum (Vis.) Trinajstić) te bi je potencijalni kamenolom ugrozio.

Ona je prirodni resurs u kojemu imamo pravo uživati, racionalno ga koristiti, ali i obvezu čuvati za ovu i sve sljedeće generacije.

Krajnji cilj nam je zaštititi Gredu kroz kategoriju 'Značajni krajobraz' jer ona to uistinu zaslužuje po svim svojim obilježjima, što bi podrazumijevalo prethodne izmjene i dopune prostorno-planske dokumentacije, koje ćemo zahtijevati i na koje kao građani RH imamo pravo.

Pozivamo sve ljude dobre volje u Hrvatskoj i svijetu da svojim potpisom podrže naše djelovanje i pridruže se ovoj plemenitoj akciji.

www.facebook.com/NeDajmoGredu/

TONI JURIĆ-ŠOLTO i MARKO CVRLJE

U ime GI ‘Ne dajmo Gredu!’

Ovu peticiju kreirao je građanin ili organizacija koja nije povezana s organizacijom CitizenGO. CitizenGO ne odgovara za sadržaj peticije.

Sada potpišite peticiju!

Molimo vas, izaberite jednu od ponuđenih opcija:
Vaše podatke obrađujemo u skladu s našim Pravilima o privatnosti i Uvjetima korištenja.CitizenGO će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i drugim kampanjama. Potpisivanjem prihvaćate uvjete korištenja kao i pravila o zaštiti privatnosti CitizenGO-a te pristajete povremeno primati e-mailove o našim kampanjama. Možete se odjaviti u svakom trenutku.

Ne Dajmo Gredu - Zaustavite otvaranje kamenoloma u Glavicama

Građanska inicijativa "Ne dajmo Gredu"

S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

2.153 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 5.000 potpisa.