Áldozatvédelem IGEN, gender ideológia NEM!

A petíció címzettje: Bridget O’Loughlin - az Isztambuli Egyezményért felelős ügyvezető titkár

Áldozatvédelem IGEN, gender ideológia NEM!

54 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 100 aláírást.

Áldozatvédelem IGEN, gender ideológia NEM!

Miután Magyarország mellett Szlovákiában és Bulgáriában is egyre több aggály merült fel a kormányok részéről az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatban, az Európa Tanács próbálja megmagyarázni a dokumentum kérdéses részeit. Igyekeznek elgördíteni az akadályokat a ratifikálás elől, de ez mindaddig valószínűleg sikertelen lesz, amíg át nem írják az egész Egyezményt. Ehhez ugyanis törölni kellene a gender ideológia elemeit, nem beszélve a férfiak mint elkövető, a nők mint áldozat kategorizálásról. Korábban megjelent állásfoglalásunk annak idején nagy vihart kavart, és ezt követően több elemzés és cikk jelent meg az Isztambuli Egyezmény gender ideológiát erősítő törekvéseiről. A minap az Európa Tanács Isztambuli Egyezményért felelős ügyvezető titkára nyilatkozott annak érdekében, hogy tisztázzák az Egyezmény körüli kérdéseket. A gender ideológia trójai falova egy időre megállni látszik. Örvendetes, hogy elindult valamilyen párbeszéd az Egyezményről, amibe néhány nap alatt több mint 300 civil szervezet kapcsolódott be a dokumentum kérdéses részeinek megváltoztatását kérve. Ez az első lépés – ha elfogadásra kerülne – legalább egyértelműsítené, hogy a „gender” fogalma kizárólag a biológiai nemekre, azaz nőre és férfira vonatkozna, továbbá lehetőséget nyújtana az országoknak, hogy bizonyos részeket ne emeljenek be a jogszabályaik közé. A civilek kérését tartalmazó levél az Európa Tanács Isztambuli Egyezményért felelős ügyvezető titkárának kijelentésére reagál. Bridget O’Loughlin azután nyilatkozott, hogy Szlovákiában és Bulgáriában egyértelműen leállt a ratifikációs folyamat, emellett Magyarországon, Horvátországban és Lengyelországban is egyre többen álltak ki az Egyezmény ratifikálása ellen. A kormányok kezdenek rájönni, hogy a gender, mint „társadalmi nem” fogalma kultúrájukkal és hagyományukkal ellentétes fogalmakat vezetne be az országukba. Bár mindenki egyetért azzal, hogy az erőszak ellen fel kell lépni, és az áldozatokat (legyen akár nő, akár férfi) védeni kell, a „társadalmi nem” jogszabályi konstrukcióból nem kérünk. Továbbra is problémás maradna a költséges ellenőrző rendszer kialakítása, a nők és férfiak egymás ellen fordítása (férfi=elkövető, nő=áldozat), a férfi vagy fiúgyermek áldozatok figyelmen kívül hagyása és a „sztereotípián alapuló kulturális viselkedésminták és hagyományok megszüntetése”. Ez utóbbi kritériumból kiindulva gyorsan tanítsunk meg a gyerekeinknek néptáncokat, mert lehet, hogy pár éven belül erre már nem lesz lehetőségünk!

A Bulgáriából indult kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=d0prlAhlyXg&t=10s

Gyöngyösi Zoltán elemzése az Isztambuli Egyezményről, a Jogiforum.hu oldalról: http://www.jogiforum.hu/files/publikaciok/gyongyosi_zoltan__isztambuli_e...

Ha az aláírást követően bejelöli a kis négyzetet, havonta két alkalommal hírlevelet küld Önnek az Emberi Méltóság Központ, amiben az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatos kampányunk alakulása mellett más, házassággal és családdal kapcsolatos nemzetközi fejleményekről is tájékoztatjuk. A hírlevelekről egy kattintással leiratkozhat.

A petíció elindítójával a CitizenGO nem áll jogi kapcsolatban. A CitizenGO nem vállal felelősséget a petíció tartalmáért.

Írja alá most

Kérjük, válasszon egy opciót:
Az Ön adatait az Adatvédelmi irányelvek és Felhasználási feltételek szerint dolgozzuk fel.Aláírásával elfogadja a CitizenGO Általános Szerződési Feltételeit és Adatvédelmi Szabályzatát, és hozzájárul, hogy e-mailen keresztül tájékoztassuk kampányainkról. Leveleinkről bármikor leiratkozhat.

Tisztelt Titkár Asszony!

Mi, alulírott nem-kormányzati szervezetek az Európa Tanács különböző tagállamaiból, és hozzájuk csatlakozó civilek, üdvözöljük a 2018. március 7-én tett időszerű nyilatkozatát, melyben megemlítette „az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatos félreértések tisztázásának” szükségességét. Aláírásainkkal szeretnénk támogatásunkat kifejezni a fogalmi tisztázás folytatására, konkrét javaslatok megvalósítására.

A fogalmi tisztázást illetően az Isztambuli Egyezmény rendelkezései és kötelezettségei ellentétben állnak az Ön állításával, miszerint az Isztambuli Egyezmény, mint egy kötő erejű nemzetközi dokumentum, nem erőlteti az államokra a gender ideológiát és nem tartalmaz oktatásügyi kötelezettségeket a nemi identitás vonatkozásában.

Valójában az Isztambuli Egyezmény 3. cikk c) pontja a gender, mint „társadalmi nem” jelentést hangsúlyozza, ami különbözik az EU Szerződéseiben található egyezményes „nemi egyenlőség” meghatározásától, mint a „nők és férfiak közötti egyenlőség” fogalma (az Európai Unióról szóló Szerződés 2. cikke és az Európai Unió Működéséről szóló Szerződés 8. cikke). Szemben az Ön által megfogalmazott hatáskörrel, az Isztambuli Egyezmény ezen túlmutatva tartalmaz kötelezettséget a nemi identitásra, nemi kifejeződésre és szexuális irányultságra vonatkozóan. Ezek a kötelezettségek egyértelműen megjelennek az Egyezmény 4. cikkében, továbbá az Európai Bizottságnak az Isztambuli Egyezmény „nemi alapú erőszak” fogalmának értelmezésében.

Egy parlamenti kérdésre adott válaszában Vera Jourova biztos kifejtette, hogy „a nemi alapú erőszak olyan erőszak, mely egy személyre a (társadalmi) neme, nemi identitása, vagy nemi kifejeződése miatt irányul”. Ezt a szemléletet megerősítette az Európai Bizottság nemi egyenlőséggel és diszkrimináció-mentességgel foglalkozó jogi szakemberekből álló hálózata. Mindez rendkívül érzékeny kérdéssé válik az oktatásban, melyet szintén tartalmaz az Isztambuli Egyezmény. A tananyagoknak az Egyezmény alapján ezt a genderszemléletet kell tükrözniük, azaz tartalmazniuk kell a nemi identitás és annak kifejezésének fogalmait, szemben az Ön nyilatkozatával.

Mivel az Isztambuli Egyezmény hatóköre nem teljesen tisztázott, és ellentmondások születnek a nem konszenzuson alapuló fogalmak használatából, a következőket javasoljuk:

1) Kezdeményezzék az Egyezmény felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a gender és az ehhez kapcsolódó fogalmakat „nők és férfiak egyenlősége” meghatározásokra cseréljék; továbbá

2) Tegyék lehetővé a tagállamok számára, hogy fenntartással élhessenek az Egyezmény ellentmondásos és ideológiai részeivel kapcsolatban. Ehhez a 78. cikk módosítása szükséges.

Bízunk abban, hogy az Egyezmény e két pontban megfogalmazott módosításával az ellentmondások tisztázódnak, és az Európa Tanács tagállamainak lehetősége nyílik teljes mértékben végrehajtaniuk a szükséges mechanizmusokat, melyekkel valóban megvédhetjük a nőket és lányokat az erőszaktól.

Üdvözlettel:
[az Ön neve]

Írja alá most

54 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 100 aláírást.