Az örökbeadó anyák is megértést érdemelnek

Bontsuk le az örökbe(fog)adással kapcsolatos előítéleteket!

02 000
  1 699

1 699 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 2 000 aláírást.

Az örökbeadó anyák is megértést érdemelnek

Anyák napja közeledik. Mindannyian tudunk olyan lányokról vagy asszonyokról, akik egyszercsak megtudták, hogy gyermekük fogant. Mennyi indoka lehet a meglepett kismamának, hogy elvetesse a babát: még tanul, nehéz körülmények között élnek, nem (a) házasságból fogant a gyermek... Amikor megosztja a hírt a környezetével, a szülei, a munkatársai, a gyermek apja, a társadalom felől hatalmas nyomás nehezedik rá, hogy abortusz útján vessen véget a "problémának". Egyszer egy örökbeadó anyát kísértem a kórházba, amikor az egyik nővér megkérdezte: "miért adja örökbe, nem tudta, hogy jöhetett volna abortuszra?" Az örökbeadás negatív társadalmi megítélése gyakran ellehetetleníti, hogy a krízisbe jutott kismama az élet mellett döntsön. Elismerést érdemelnek azok az anyák, akik vállalják a babát és felelősen szerető családba adják gyermeküket.
A társadalmi előítéletek alakításában hatalmas szerepe van a médiának. A minap a Kossuth-on megszólaltattak egy hölgyet, aki örökbe adta a gyermekét. A szülőanya könnyeivel küzdve vallotta be, hogy még mindig sokat gondol a gyermekére, és meglesi a róla készült fényképeket a facebook-on. Egyedül képtelen volt a gyermekei mellé még egyet vállalni. Története feltárja azokat a megpróbáltatásokat és fájdalmat, amit a magára hagyott kismamák éreznek az örökbe adás előtt és után. Ma Magyarországon a gyermeket vágyó párok 19,6%-a meddő, azaz természetes úton két év alatt nem érkezik meg a várva várt gyermek. Mivel a gyermeknek joga van családban felnőni, ahol a házaspár sajátjaként szereti és neveli, az örökbefogadás kézenfekvő megoldást jelenthet erre az élethelyzetre. Mégis, sokakban az ismeretlentől való félelmükben aggodalmat válthat ki, hogy nem tudják honnan érkezett közéjük a gyermek. Örökbefogadó családok gyakran panaszkodnak a rokonok kérdő tekintetéről, ítélkező és elutasító magatartásáról. Legyen az ezt okozó "ismeretlen" ismerős, tudjunk meg minél többet az örökbefogadások körülményeiről, a családok helyzetéről, hogy egy olyan társadalomban élhessünk, ahol mindenkinek helye van!

Kérje Ön is az MTVA vezérigazgatóját, hogy segítse az örökbefogadással kapcsolatos előítéletek lebontását!

A műsor:

Kossuth Rádió, Vendég a háznál, április 28. 11:32

Írja alá most

Kérjük, válasszon egy opciót:
Az Ön adatait az Adatvédelmi irányelvek és Felhasználási feltételek szerint dolgozzuk fel.Aláírásával elfogadja a CitizenGO Általános Szerződési Feltételeit és Adatvédelmi Szabályzatát, és hozzájárul, hogy e-mailen keresztül tájékoztassuk kampányainkról. Leveleinkről bármikor leiratkozhat.

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója részére

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Köszönjük, hogy a családnak kiemelt szerepe van Önöknél a műsorszerkesztésben. Külön köszönjük, hogy a Kossuth Rádión megszólaltattak egy olyan anyát, aki örökbe adta a gyermekét. Ilyen és ehhez hasonló műsorok segítenek az örökbefogadással kapcsolatos társadalmi előítéletek lebontásában. A szülőanya megbecsülést érdemel, mert az életet választotta. Kérem segítse az örökbe adó anyák és a megszületendő gyermekek sorsát a jövőben is hasonló műsorok készítésével!

Üdvözlettel:
[az Ön neve]