Bevándorlók, migránsok, menekültek...

Mi a válasz a menekültkérdésre?

05 000
  4 273

4 273 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 5 000 aláírást.

Bevándorlók, migránsok, menekültek...

Az utóbbi hetekben hazánkban is tapasztalt menekültáradat és az ehhez kapcsolódó médiavisszhang megrázta az országot. Az emberekben keveredik a segítségnyújtásra indító együttérzés és a dzsihádistákról látott képsoroktól és társadalmilag nehezen fenntartható multikulturalizmustól való félelem. A Magyarországra érkező külföldiek között valószínűleg több ezer háború és éhínség elöl menekülő család van, de a bevándorlási hullám egyben az iszlám terroristák trójai falova is. Ha jobban belegondolunk, aki a magyar határra érkezik, már nem menekül, (a déli határainkon már nem dúl háború), ezért a hozzánk érkezők gyakorlatilag már a jobb megélhetés reményében jönnek. Nem is szeretnének itt maradni, továbbállnak Nyugatra. A félelem egyik forrása az a szabályozás, miszerint az EU országai visszaküldhetik a bevándorlókat abba az uniós országba – azaz hozzánk – ahol először léptek be az EU területére.

Gyakran utazom a bicskei vonalon, így a vonaton szinte minden alkalommal szóba elegyedek a táborban élőkkel. Saját tapasztalataim alapján mondhatom, hogy legtöbbjük konkrét céllal és tervvel érkezik Európába, és sokan közülük németországi rokonaikhoz vagy barátaikhoz igyekeznek. Minden kedves szónak örülnek, mert a személyes beszélgetések során érzik, hogy nem „migránsként” nézünk rájuk, hanem úgy, mint embertársunkra. Amikor az embert látom, megesik a szívem rajta és segíteni szeretnék nekik ott, azonnal. Ha az újságokat olvasom vagy a híreket nézem, látom, hogy a szemünk előtt omlik össze a keresztény értékrendre épült Európa.

Lépjünk egyet hátra, és nézzük meg hogyan kerültük ebbe a helyzetbe. Az utóbbi évtizedekben Észak jólét társadalmai és Dél szegény országai közötti ellentét tovább mélyült, az országok gazdasági helyzete közötti hatalmas különbségek mellett Európában - függetlenül a politikai rendszerektől - demográfiai vákuum alakult ki. Fogy a népesség, nemcsak nálunk, máshol is a környező országokban. Emellett – még ha nem is érezzük mindig így – hazánk a gazdaságilag fejlett Nyugat része. Ha a népességfogyás és az elképesztő gazdasági különbségek jelenségét összevetjük, nyilvánvalóvá válik, hogy egyfajta természetes egyensúlyra való törekvés folytán a népeségfogyást kiegyensúlyozza a természet, az éhínség vagy a háborúk a jólétben élők közé sodorják a nehezebb sorsúakat.

Az egyik leghatékonyabb módja a bevándorlás megfékezésének a háborús konfliktusok, a terrorizmus és a nyomor visszaszorítása, azaz élhetővé tenni azokat az országokat, ahonnan a menekültek érkeznek. Ha alaptalanul megvádolnak és évekig börtönben kell ülnöm (lásd Pakisztán) vagy a gyermekeimet az egyetemen a délutáni tanulás alatt mészárolják le a terroristák (lásd Nigéria), akkor nyilvánvalóan szedem a sátorfámat, és útnak indulok. A jelenlegi menekülthullám felhívja a figyelmet az országok közötti elképesztő gazdasági különbségekre is, ez a kérdés szintén megoldásra vár. Csoda, hogy eddig vártak a menekültek az utazással...

A mára kialakult helyzetet nem tudjuk egyik napról a másikra megoldani. A CitizenGO petíciói bár sok esetben célt érnek, mégis gyengének bizonyulnának a fegyverkezés leépítésében vagy a terrorizmus és éhínség eltörlésében. Kíváncsiak vagyunk, hogy Önök hogyan vélekednek erről a helyzetről, ezért egy rövid felmérést készítünk.  Kérem válasszanak egyet a jobb oldalon található válaszok közül:

Írja alá most

Kérjük, válasszon egy opciót:
Az Ön adatait az Adatvédelmi irányelvek és Felhasználási feltételek szerint dolgozzuk fel.Aláírásával elfogadja a CitizenGO Általános Szerződési Feltételeit és Adatvédelmi Szabályzatát, és hozzájárul, hogy e-mailen keresztül tájékoztassuk kampányainkról. Leveleinkről bármikor leiratkozhat.

Ön mit tartana megoldásnak?

Üdvözlettel:
[az Ön neve]