Minden gyermeke oktatásában érdekelt szülőnek

Mit tanulnak gyermekeink az iskolában a házasságról és a családról?

25 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 100 aláírást.

Mit tanulnak gyermekeink az iskolában a házasságról és a családról?

Elindult az iskolaév, gyermekeink tovább koptatják az iskolapadokat. Az évnyitót követően az első napon megkaptuk a tankönyveket, és nagy erőkkel – főleg a többgyermekes családokban - igyekeztünk azokat valamilyen formában tartósabbá tenni: „becsomagolni” – „befedni” – „beborítani” (szóhasználatunk többnyire lakhelyünk függvénye).

De belenéztünk-e a könyvekbe alaposabban? Ha nem kell a gyerkőccel nap mint nap leülnünk közösen tanulni, akkor is tudjuk-e, hogy mit tanul az iskolában?

"Az emberi élet értékéről, az egészséges életmódról, a házasságra való felkészítésre szolgáló, felelősségteljes párkapcsolatról és a családi életről szóló ismeretanyag az alap- és középfokú oktatási intézményekben folytatott oktatás tárgya." a családok védelméről szóló 2011. évi CCXI. törvény

Sokan vagyunk azon a véleményen, hogy az iskolákban többet kellene az emberről, az emberi kapcsolatokról tanulni – akár az átadni kívánt információ mennyiségét redukálva. Az iskolai tankönyvek és az intézmények tananyaga és szellemisége óriási befolyással bírnak gyermekeink világról alkotott képére. Mindemellett nem feledkezhetünk meg arról, hogy mi, a szüleik vagyunk az első számú nevelők az életükben. Időt kell találnunk a beszélgetésekre, a közös élményekre az iskola és a különórák mellett, hogy érezze, ránk mindig számíthat. Az elmúlt évben az Emberi Méltóság Központban felmértük, hogy mit is tanulnak a gyermekeink a házasságról és a családról a közoktatás színterein. Áttekintettük a hazai iskolák 80-90%-ában használt tankönyvek tartalmát, képi anyagát, hogy rávilágítsunk a pozitívumokra és az esetleges hiányosságokra, javítandó részekre. Ezt a feladatot szeretnénk az Ön együttműködésével folytatni, ha van kedve csatlakozni hozzánk.

A tankönyveknek is a család védőháló funkcióját kell tükrözniük. Egy európai felmérés szerint – 11 ország 6500 16-29 év közötti válaszadóval - a fiatalok felnéznek azokra, akik össze tudják tartani családjukat. Példaképnek nem a híres színészeket vagy énekeseket választják, hanem azokat, akik „jó szülők” és „összetartják a családot”.*

Ez legyen az iránytű a jövő családjai és iskolái számára. Köszönjük, hogy csatlakozik hozzánk, és ily módon részt vesz a közoktatás javításán!

*(Kairos Future, Global youth 2013: 6500 respondents in Brazil, China, Turkey, Sweden, UK, Australia, Spain, US, India, Russia, South Africa).

Írja alá most

Add a personal message to the email
Kérjük, válasszon egy opciót:
Az Ön adatait az Adatvédelmi irányelvek és Felhasználási feltételek szerint dolgozzuk fel.Aláírásával elfogadja a CitizenGO Általános Szerződési Feltételeit és Adatvédelmi Szabályzatát, és hozzájárul, hogy e-mailen keresztül tájékoztassuk kampányainkról. Leveleinkről bármikor leiratkozhat.

Minden gyermeke oktatásában érdekelt szülőnek

Mit tanulnak gyermekeink az iskolában a házasságról és a családról?

Nincs más teendője, mint átlapozni gyermeke tankönyveit, és ha olyan képet, szöveget, feladatot vagy kérdést talál, ami a házasságról vagy a családról alkotott képünkkel nem egyezik, javításra szorul, szívesebben látna helyette mást, írja meg nekünk a fenti szövegdobozban (a személyes üzenet helyére), megjelölve

• a tankönyv szerzőjét,

• a tankönyv címét,

• az oldalszámot

• és a feladatot vagy szövegrészt,

hogy ezeket összegyűjtve és rendszerezve eljuttassuk az illetékes döntéshozók felé. Ha van olyan rész, amit nagyon pozitívnak talál, például nyíltan beszélnek a felelős párkapcsolat vagy a házasság társadalomban betöltött szerepéről, vagy a megfogant emberi életről (mondjuk egy ultrahang képen keresztül), ezeket is szívesen látjuk.

Egy példán keresztül bemutatom, hogy mire is gondolok:

Embertan, erkölcstan munkafüzet 7. osztály

6.o: 2.bekezdés

A munkafüzet az emberi élet szakaszait tárgyalja, melyből hiányzik a magzati kor. Fontos, hogy a diákok teljes képet kapjanak, és ismerjék a születés előtti időszak jellemzőit is. Ha nem is részletesen, de mindenképpen érdemes említést tenni erről a hatodikosok számára.

Köszönjük!

Üdvözlettel:
[az Ön neve]

Írja alá most

25 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 100 aláírást.