Miniszter Úr, vigyázzon rám is!

Petíció az emberi erőforrások miniszteréhez

020 000
  10 331

10 331 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 20 000 aláírást.

Miniszter Úr, vigyázzon rám is!

Sokan megdöbbentünk azon, hogy abortuszpárti, köztük magyar szervezetek kémiai, akár otthonról is elvégezhető abortuszok mellett kampányolnak a járványhelyzet alatt. Követeléseikben arra is kitérnek, hogy az abortuszokat olyan alapvető beavatkozásoknak minősítsék a kormányok, amik tovább végezhetők a rendkívüli helyzetben is.

Szomorúan kell beszámolnunk róla, hogy az EMMI új eljárásrendje szerint az abortuszok Magyarországon is tovább folytatódnak. Egyrészt védjük az életet a koronavírustól, másrészt folytatjuk annak kioltását az abortuszokkal. Leállították a nem életmentő vagy egészségkárosodást megelőző műtéteket, az abortuszokat viszont kivételként megjelölve tovább folytatják a magyar kórházakban. E kettős mérce kapcsán fordulunk most Prof. Dr. Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez.

A koronavírus okozta veszélyhelyzetben az emberi erőforrások minisztere úgy rendelkezett, hogy „2020.03.16-tól tervezett egészségügyi ellátás csak akkor kerül elvégzésre, ha arra sürgős szükség miatt (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) kerül sor”. Ezt a rendelkezést a dokumentum szerint az emberi élet és az egészségügyben dolgozók védelmében hozták meg.

Nem sokkal e rendelkezés után Kásler Miklós miniszter aláírta az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészeti-Nőgyógyászati Tagozatának COVID-19 ellátásrenddel kapcsolatos eljárásrendjét, ami a rosszindulatú daganatok mellett elvégezhető kivételként jelölte meg az abortuszt, illetve a Down-szindrómás magzatok szűréséhez alkalmazott amniocentézis módszert.

Az eljárásrend alábbi ellentmondásos (illetve a megértést nehezítő nyelvhelyességi és helyesírási hibát tartalmazó) mondatai szerint nem végezhetnének most olyan műtéteket, amelyek lemondása esetén nem áll fent súlyos egészségkárosodás kockázata, az abortuszok mindemellett kivételként megjelölve tovább folyhatnak:

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy míg sok száz embernek kerültek lemondásra tervezett műtétei a járványhelyzet miatt, az abortuszok tovább folynak.

Talán Önnek is van olyan ismerőse, akinek elhalasztották a műtétét, és most fájdalomcsillapítókon élve várja a járvány enyhülését. Mindeközben munkanaponként átlagosan 107 abortuszt – e számot a tavalyi abortuszok számából becsüljük meg – végeznek továbbra is.

Napi száz gyermek életét oltják ki a magyar kórházakban, napi száz nőnek (és sok férfinak) okoznak akár évekkel később jelentkező lelki problémákat, napi több ezer találkozás történik az abortuszra menő nők és a nőgyógyászok, ápolók, ultrahangos szakemberek, altatóorvosok és a szobatársak, köztük gyermekük születésére örömmel váró édesanyák között. Napi több száz szakember ideje, energiája és kórházi kapacitások mennek el az élet kioltására – az élet védelme helyett, amire most pedig a legnagyobb szükség van.

Petíciónkban Kásler Miklós miniszter úrhoz fordulunk, kérve, hogy vigyázzon a legvédtelenebb, legkisebb születendő gyermekekre is ebben a nehéz időszakban, ahol legfőbb közös feladatunk az életek megóvása. Az életmentéssel összeegyeztethetetlen az abortuszok további folytatása, sok esetben állami finanszírozással.

Arra kérjük miniszter urat, hogy módosítson az eljárásrenden, és vegye ki a kivételek köréből az abortuszokat és a leggyakrabban a Down-szindrómás magzatok abortuszának előszobáját jelentő, vetélési kockázattal is járó amniocentézist. Helyette biztosítsa a válságba került várandós anyák és születendő gyermekeik védelmében szükséges krízisintervenciót, építve a szociális ellátórendszerre, a védőnői hálózatra, az egyházakra, a segélyszervezetekre és az életvédő civil szervezetekre.

------------