Młodzi z Suwałk wnioskują o przywrócenie linii kolejowych

5.174 podpisało. Osiągnijmy 10.000!

My, niżej podpisani młodzi mieszkańcy miasta Suwałki zwracamy się z prośbą o przywrócenie połączeń linii kolejowych trasy Suwałki-Kraków oraz Suwałki-Szczecin.
Zmiany, które zostaną wprowadzone po 9 grudnia bieżącego roku stają się bardzo niekorzystne dla aktualnych klientów Polskich Kolei Państwowych. Pragniemy zwrócić szczególną uwagę na grupę społeczeństwa, która korzysta z w.w. połączeń. Są to ludzie młodzi, studiujący w miastach, przez które przejeżdżają owe linie. Wycofując je z rozkładu pozbawia się studentów bezpośredniego powrotu do rodzinnego miasta. Pragniemy jednak zauważyć, iż mimo komfortu, jakim cieszy się kolej, po wprowadzeniu zmian będą zmuszeni do przesiadek, co skutkować będzie korzystaniem z połączeń autobusowych, różnych przewoźników i firm prywatnych. Ale jednocześnie prosimy zwrócić uwagę na ilość pasażerów – jest ona niewątpliwie opłacalna.
Połączeń między Suwałkami a innymi miastami nie jest dużo, co i tak wyklucza nasze miasto i stawia na marginesie Polskich Kolei Państwowych. Prosimy postawić się w roli osób korzystających z kolei, szczególnie studentów.
Wyrażamy nadzieję, że nasza petycja zostanie rozpatrzona pozytywnie. Z niecierpliwością czekamy na odpowiedź.

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.

5.174 podpisało. Osiągnijmy 10.000!

Uzupełnij swój podpis

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję: