Poparcie dla dra Piotra Bernatowicza

Adresat/Adresaci petycji: przeciwnicy dyskryminacji ze względu na konserwatywny światopogląd

Poparcie dla dra Piotra Bernatowicza

5.334 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 10.000 podpisów.

Poparcie dla dra Piotra Bernatowicza

Od kilku dni obserwujemy medialną nagonkę na dra Piotra Bernatowicza wywołaną nominowaniem go na stanowisko dyrektora CSW Zamek Ujazdowski. Głównym powodem tej nagonki są prawicowe poglądy przyszłego dyrektora. Wyrażamy zaniepokojenie i sprzeciw wobec dyskryminacji osób o prawicowych i konserwatywnych poglądach.

Dr Piotr Bernatowicz jest historykiem sztuki, krytykiem i kuratorem. W latach 2006-2013 prowadził ogólnopolski magazyn o sztuce „Arteon”, a w latach 2014-2017 z sukcesami kierował Galerią Miejską „Arsenał” w Poznaniu. W 2017 roku wygrał rozpisany przez Prezydenta Miasta Poznania konkurs na prowadzenie Galerii w kolejnej kadencji. Mimo wygranego konkursu, nie został powołany na to stanowisko. W ubiegłym tygodniu Minister Kultury, Prof. Piotr Gliński nominował dra Piotra Bernatowicza na stanowisko dyrektora Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie.

Nominacja dra Piotra Bernatowicza na dyrektora CSW Zamek Ujazdowski spotkała się z gwałtownym sprzeciwem części liberalno-lewicowych mediów, w tym głównie związanych z grupą rozrywkowo-medialną Agora S.A. Argumentem wytaczanym przez te środowiska jest właśnie prawicowy i konserwatywny światopogląd dra Piotra Bernatowicza.

My niżej podpisani wyrażamy sprzeciw wobec dyskryminowania osób o prawicowych i konserwatywnych poglądach przy obejmowaniu stanowisk publicznych. Brane pod uwagę powinny być tylko kwalifikacje merytoryczne oraz doświadczenie wymagane do sprawowania danego stanowiska.

Prof. dr hab. Mariusz Bryl

Paweł Piekarczyk

Tomasz Sakiewicz

Rafał Ziemkiewicz

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Poparcie dla dra Piotra Bernatowicza

Podpisz tę petycję teraz!

5.334 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 10.000 podpisów.