Jako właściciele Polski żądamy zablokowania działań korporacji Alfabet (Google, Youtube) za działanie wymierzone w suwerenność

Adresat/Adresaci petycji: Mateusz Morawiecki. Prezes Rady Ministrów - Minister cyfryzacji

1.818 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 2.000 podpisów.

Irlandzki urząd ds. ochrony danych skierował do Facebooka wstępy nakaz zaprzestania przesyłania danych osobowych na temat europejskich użytkowników platformy do Stanów Zjednoczonych. Podstawowym argumentem urzędu jest niewystarczający poziom ochrony prywatności unijnych internautów.

Zgodnie z unijnymi przepisami o ochronie danych (RODO) przekazywanie danych do państwa trzeciego może mieć miejsce co do zasady tylko wtedy, gdy dane państwo trzecie zapewnia odpowiedni stopień ochrony tych danych.

Amazon, Apple, Facebook i Google (GAFA) – byli przepytywani w Kongresie USA. Członkowie podkomisji ds. antymonopolowych zarzucili szefom spółek posiadanie „zbyt dużej władzy”. Krytykowane działania obejmowały m.in. rozpowszechnianie fałszywych wiadomości, cenzurowanie przemówień politycznych w tym prezydenta Trumpa oraz „zabijanie” amerykańskiej gospodarki.

• Jak donosi Bloomberg Facebook został oskarżony o podglądanie użytkowników Instagram za pomocą kamer w ich telefonach. Korporacja miała w ten sposób zbierać ważne dane biometryczne. Oczywiści wszystko bez wiedzy i zgody użytkowników.
  • Jak donosi WSJ, powołując się na źródła, amerykańska komisja ds. handlu szykuje się do złożenia pozwu przeciwko Facebook, zarzucając koncernowi praktyki antyrynkowe, w tym tłumienie konkurencji m.in. przez wykorzystywanie swojej dominującej pozycji na rynku.
  • W zarządzie Amazon zasiądzie szef agencji NSA, która zasłynęła z podsłuchiwania obywateli i rządów innych krajów. Prywatna korporacja ma niedługo też wejść do Polski ze sklepem. To jest bezpośrednie zagrożenie wywiadowcze.
  • Do sądu najwyższego w Wielkiej Brytanii trafił pozew przeciwko koncernowi #Google, do którego należy serwis YouTube. Firmie zarzuca się naruszanie przepisów o prywatności oraz gromadzenie danych osób nieletnich bez zgody rodziców. Koncernowi grożą grzywny.
  • Google w zeszłym miesiącu odwiedziło 26,94 mln użytkowników, czyli 98,91 proc. wszystkich internautów w Polsce. Na drugim miejscu wśród wydawców jest #YouTube (Grupa Google), a trzeci jest przeglądarkowy #Facebook. Należny podatek od dochodu Facebook Poland za 2019 r. to 4,2 mln zł. Google w Polsce zapłacił zaś 13,6 mln zł CIT. Firmy wykazują po kilkaset milionów złotych przychodów z działalności w kraju, przy czym według analityków IAB i PwC wpływy koncernów z reklam są ~2x większe
  • Amerykańskie firmy księgują w Irlandii więcej zysków niż we wszystkich krajach UE razem wziętych. Wśród takich korporacji jest Facebook , Google , Amazon , czy też Apple , które należą do tzw. grupy GAFA, czyli cyfrowych gigantów często oskarżanych o unikanie podatków". UOKiK nałożył już w tym roku na przedsiębiorstwa kary w wysokości ponad 0,5 mld PLN. To będzie rekordowy rok, a dalsze postępowania trwają. Liczymy na to, że są to postępowania m.in. wobec Facebook i Google , które nagminnie łamią zasady konkurencji.
  • Jak podaje Reuters, cytując magazyn "Capital", francuski oddział Facebooka zaakceptował nakaz zapłaty 104 milionów euro zaległych podatków. W kwocie tej mieści się również kara naliczona przez francuski urząd podatkowy. EU nałożyła na Google grzywnę w wysokości 1,49 mld euro za naruszenie unijnych przepisów antymonopolowych.
  • Google nadużył swojej pozycji dominującej na rynku, nakładając szereg klauzul ograniczających konkurencję w umowach zawieranych ze stronami trzecimi.
  • Wielka Szóstka z Doliny Krzemowej, czyli Amazon, Facebook, Google, Netflix, Apple, Microsoft w latach 2010-2019 wygenerowała lukę podatkową wielkości 100 mld dolarów - wynika z informacji opublikowanych przez FairTaxMark
  • Jak Polacy mają tworzyć innowacje i konkurować globalnie, skoro #GAFA i mniejsze, drapieżne podmioty jak Uber czy Airbnb przechwytują dane Polaków i trzymają w zamkniętych silosach, często wbrew RODO?
 Źródła: https://twitter.com/KartaCyfrowa https://obserwatorgospodarczy.pl/komentarze-i-analizy/1547-co-laczy-aliexpress-facebooka-i-google-unikanie-opodatkowania-i-niszczenie-konkurencji https://www.cyberdefence24.pl/armia-i-sluzby/irlandia-facebook-musi-wstrzymac-transfer-danych-do-usa https://www.euractiv.pl/section/gospodarka/news/unia-europejska-google-facebook
Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:

Jako właściciele Polski żądamy natychmiastowego zablokowania działań korporacji Alphabet(Google, Youtube) i Facebook na terenie Polski za działanie wymierzone w suwerenność naszego narodu.

Korporacje te od wielu lat w rażący sposób łamią prawo i konstytucję dyskryminują według klucza ideologicznego. Ofiarami są tysiące stron i kanałów, które zostały zablokowane, również czołowych polskich i światowych polityków.

Korporacje działają całkowicie niezgodnie z europejskim prawem w zakresie ochronie danych osobowych. Udostępniają one stały dostęp danych obywateli Polski służbom obcego wywiadu m.in. NSA, CIA, FBI i innym agencjom federalnym USA. Pozwalając to na zbieranie danych służących manipulacji opinią publiczną, kształtowanie propagandy oraz prowadzenie działań militarnych wymierzonych w Polską suwerenność.

Ponadto korporacje te prowadzą praktyki monopolistyczne, nadużywają pozycji do niszczenia konkurencji i unikania opodatkowania. Zostało to potwierdzone przez sam Kongres USA.

Wzywam Ministra Cyfryzacji do podjęcia natychmiastowych działań mających na celu zatrzymanie operacji tych korporacji.

[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

1.818 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 2.000 podpisów.